Näe & koe

Áilegas ja Skálonjuovččan polku, Karigasniemi

Karigasniemen Áilegas on paikallisten paljon käyttämä kesäkohde, jonne on kulku huipun maston huoltotien kautta. Karigasniemen Áilegas on Utsjoen kolmesta Áilegas-tunturista korkein – huippu kohoaa 620 metrin korkeuteen. Maisemat ympärillä ovat upeat: länteen avautuu panoraamanäkymä Norjan tuntureille, Inari -ja Karasjoelle sekä Tenojokilaaksoon. Etelässä siintävät Muotkatunturit, jotka sijaitsevat Inarin kunnan rajalla.

Áilegas-tunturille pääsee myös Skálonjuovččan polkua pitkin, joka on 5,8 kilometrin mittainen ja sen lähtöpaikka sijaitsee Karigasniemen kylällä. Polulle pääsee myös huoltotien alkupäästä, joka sijaitsee n. 5 km Karigasniemestä Kaamasen suuntaan, koordinaatit: N69°24’08.1″, E25°58’25.6″. Kylältä Skálonjuovččan polulle pääsee kaupan ja hotelli Guossin takaa. Reitti kulkee tunturiylängön yli 5 kilometrin päässä sijaitsevalle taukopaikalle, missä on Metsähallituksen ylläpitämä päiväkota, tulistelupaikka, ulkokäymälä, ekopiste ja halkovaja (taukopaikka sijaitsee koordinaateissa: N69.42487, E25.93350). Reitin puolivälissä on puro, Láŋkkája, jonka varrella on levähdyspaikka. Reitti palaa takaisin lähtöpaikalle samaa polkua pitkin. .

Reitti on pääosin helppokulkuista tunturiylänköä, jonne nousu on kuitenkin rankka. Kaikkiaan Karigasniemen kylältä tulee matkaa edestakaisin Áilegas-tunturin huipulle 15 kilometriä. Karigasniementien varressa on jonkin verran pysäköintitilaa, jonne autot tulisi jättää, mikäli retkeillään mastotien kautta. Ylempänä on puomi, jonka eteen autoja ei saa jättää tukkimaan kulkuväylää. Huoltotietä pitkin ja polun kautta lopussa oikaisemalla edestakaista matkaa huipulle tulee noin kahdeksan kilometriä. Maasto on loppua kohti jyrkkenevää ja tunturipaljakassa huomattavan kivikkoista.

Huomioithan tunturimaastossa nopeasti vaihtuvat keliolosuhteet ja muutokset näkyvyydessä: varaathan siksi mukaasi lämmintä vaatetta, ruokaa ja juomaa sekä kännykän akku ladattuna. Alueella liikkuu poroja, ethän häiritse tai lähesty poroja missään tilanteessa. Tunturiin johtavan tien alkupäässä ja polun varressa lähellä Karigasniemen kylää on poroaidan veräjät, jotka on suljettava perässäsi huolellisesti. Pysythän muutenkin tiellä ja polulla – näin vältämme maaston kulumista. Vaikka Áilegas-tunturi on kesäkohde, voi jäätä kertyä tunturin laella sijaitsevan maston rakenteisiin myös keväällä ja syksyllä. Siksi maston läheisyyttä tulisi välttää. Huomioithan, että huipulla ei ole tulentekopaikkaa, eikä maastoon saa tehdä tulia. Tulipaikka sijaitsee Skálonjuovččan polulla. Paikalla on myös vessa. Tuothan kaikki roskat pois luonnosta. Huomioithan kohteissa muut retkeilijät, siivoa jälkesi, äläkä jätä jälkiä taukorakenteisiin. Karigasniemen Áilegas-tunturilla on muiden samannimisten tuntureiden tapaan erityinen merkitys saamelaiskulttuurissa. Näitä tärkeitä ja arvokkaita kohteita tulee kohdella kunnioittavasti, eikä alueella saa jättää jälkiä käynnistä. Kunnioitathan Karigasniemen kylässä myös talojen pihapiirejä ja kotirauhaa.

Sijainti

Ailigas
99950Karigasniemi