Näe & koe

Akujoki (Áhkojohka) ja Akujoen putoukset

Akujoki (Áhkojohka) ja Akujoen putoukset

Mahtavat Akuputoukset ovat yksi Utsjoen alueen hienoimpia päiväretkikohteita. Akujoki saa alkunsa Paistuntureilta Kuivin länsipuolelta ja laskee lopulta Akukoskena Tenojokeen. Osa Akujoesta kulkee varsin syvässä kanjonissa. Joen varsi on monin paikoin kaunista koivikkoa tai männikköä.

Putoukset ovat kesäkohde, jonne kuljetaan alkumatkasta Akumajalle johtavaa mönkijäuraa pitkin. Majan pihapiiri tulee kiertää riittävän kaukaa, jottei häiritä mökkiläisiä. Majan jälkeen polku jatkuu noin kaksi kilometriä kapeaa polkua pitkin joen vartta ylävirtaan. Putouksille ei ole opastusta. Matkaa tieltä putouksille ja takaisin tulee noin 11 kilometriä. Akujoki ja Akujoen putoukset sopivat hyvin päiväretkikohteeksi, mutta matka putouksille edellyttää hyvää peruskuntoa. Reitti on osin kostea ja matkalle sattuu useita purojen ylityksiä, joten kannattaa varautua vedenpitävillä kengillä ja reippaalla mielellä – saatat nimittäin joutua kahlaamaan osan ylityksistä ja tunturipurojen vesi on ympäri vuoden jopa jäätävän kylmää. 

Akujoen reitin lähtöpiste löytyy osoitteesta Tenontie 7793, 99950 Utsjoki. Mikäli tällä parkkialueella on ahdasta, pysäköithän Akukosken viereiselle parkkipaikalle, noin 200 metriä Karigasniemeen päin.  Varaathan mukaasi riittävästi lämmintä vaatetta, eväät, juotavaa ja puhelimen, huomioiden kuitenkin, että jokilaaksossa on paikoin huono kuuluvuus. Ethän häiritse tai lähesty poroja. Pysythän polulla – näin vältämme maaston kulumista.  

Akuputoukset ovat näyttävä kohde ja veden pauhu kutsuu tutkimaan koskea myös ylempää putouksilta. Tämä tapahtuu omalla vastuulla. Noudatathan huomattavaa varovaisuutta, sillä putouksissa vesi virtaa vuolaasti ja pudotukset ovat huimia – putoaminen on hengenvaarallista.  

Sijainti

Tenontie 7793
99950Utsjoki