Näe & koe

Kevon luonnonpuisto

Suomen upeimpia rotkolaaksoja

Kevon luonnonpuisto

Kevon luonnonpuisto on upeine kanjoneineen yksi maamme jylhimpiä retkeilykohteita. Kevon luonnonpuiston ydinalueen muodostaa yli 40 kilometriä pitkä ja paikoin lähes 80 metriä syvä rotkolaakso, jonka pohjalla virtaa Kevojoki. Kanjonissa on useita putouksia, joista tunnetuin on komea Fiellu-putous yläjuoksulla. Muu osa puistoa on huomattavasti loivempaa, kurujen halkomaa tunturiylänköä. Paikoitellen on laajoja tundramaisia paljakkasoita.

Luonnonpuistoon pääsee helpoiten tutustumaan 2 kilometrin luontopolulla, joka lähtee Karigasniementien varresta Sulaojalta. Vaeltajille Kevo tarjoaa kaksi vaativaa vaellusreittiä: Kevon reitin ja Kuivin reitin. Alueen ainutkertaisuuden ja harvinaisten lintujen pesimärauhan vuoksi liikkuminen on sallittu ainoastaan merkittyjä reittejä pitkin sallittuina aikoina.

Puiston pinta-ala 712 km² ja se on perustettu 1956. Puiston perustamisen tarkoituksena on Kevon kanjonin ja sitä ympäröivän herkän tunturiluonnon suojelu. Kevon alue on tieteelle arvokas jaTurun yliopiston Lapin tutkimuslaitos tekee tutkimusasemalla subarktisen luonnon monipuolista tutkimusta. Luonnonpuistoissa liikkuminen on sallittu vain merkittyjä reittejä pitkin

Anna palautetta