Näe & koe

Njállavárri

Njállavárri on lähellä Nuorgamin kylää sijaitseva tunturi, josta avautuu upea näköala Tenojokilaaksoon ja Norjan puolelle. Njállavárri on kesäkohde, jonne johtaa käveltävä tie. Tie lähtee Nuorgamintieltä (seututie 970) kohdasta, jossa on levikkeellä tilaa muutamalle autolle (osoite: Nuorgamintie 3002, koordinaatit: N70°03’24.4″, E27°34’03.4″). Laajemmat pysäköintialueet löytyvät Nivajoelta, Museotien alkupäästä (osoite: Alakönkääntie 13).

Maisema on avonaista tunturipaljakkaa, jossa on alueen tunturiluonnolle tyypillistä varpu- ja muuta kasvillisuutta ja tunturieläimistöä. Pääsy Njállavárrin huipulle vaatii hyvää peruskuntoa ja jonkin verran maastossa liikkumiseen liittyvää kokemusta sekä keliolosuhteiden huomioimista. Varaathan mukaasi riittävästi lämmintä vaatetta, ruokaa, juomaa ja kännykän akku ladattuna. Matkaa tien alusta huipulle ja takaisin on hieman yli kuusi kilometriä.

Alueella liikkuu paljon poroja. Poroja ei saa lähestyä tai häiritä missään tilanteessa. Tunturiin johtavalla tiellä on poroaidan veräjä, joka on suljettava huolellisesti. Pysythän muutenkin tiellä – näin vältämme maaston kulumista. Vaikka Njállavárri on kesäkohde, voi jäätä kertyä tunturin laella sijaitsevan maston rakenteisiin myös keväällä ja syksyllä. Siksi maston läheisyyttä tulisi välttää. Huomioithan, että alueella ei ole tulentekopaikkaa – ethän tee tulia maastoon. Tuothan kaikki roskat pois luonnosta. Käythän vessassa ennen retkelle lähtöä: kohteessa ei ole tauko- tai muita rakenteita retkeilijöiden käyttöön.

Sijainti

Njallavaarantie 295
99980Utsjoki