Näe & koe

Utsjoen kirkkotuvat

ovat seisseet jo vuosisatoja Mantojärven rannalla

Utsjoen kirkkotuvat

Utsjoen kirkko, pappila ja kirkkotuvat, Pyhän Ulriikan sakasti, vanha hautausmaa ja pihakenttä Mantojärven rannalla ovat Utsjoen kulttuurihistoriallisesti arvokkain kohde. Alueella on asuttu jo esihistoriallisella ajalla.

Vuonna 1854 valmistunut kivikirkko on rakennettu kirkkopahdasta louhitusta, harmaasta graniitista. Utsjoen entisestä kirkosta jäljellä oleva sakastiosa on vanhan hautausmaan reunassa. C.L. Engelin suunnittelema, 1840-luvulla rakennettu pappila on yksikerroksinen empiretyylinen rakennus. Pihapiiriin kuuluu punamullattuja ulkorakennuksia. 

Kirkkotuvat ovat vanhoja saamelaisten sukujen omistamia tupia, joissa yövyttiin ja asuttiin suurten kirkkopyhien aikaan. Tuvat ovat peräisin 1800-luvun alusta. Kirkkotupa-alue oli ennen Utsjoen keskeisimpiä paikkoja, ja vielä 1930-luvulla se oli ahkerassa käytössä.

Aikoinaan tupia oli parikymmentä, mutta välillä niitä siirrettiin muualle. Nykyään paikalla on 14 palautettua ja entisöityä kirkkotupaa. Kirkkotupien ulkomuseoalueeseen voit tutustua ympäri vuoden. Kesäisin pääset kurkistamaan entisöityihin kirkkotupiin myös oppaan kanssa. 

Kirkkotupien miljöössä voit nautiskella kesäisin Utsjoen seurakunnanlähetystyön hyväksi myytävistä suussa sulavista vohveleista. Ihastella ja ostaa voit myös paikallisen käsityöyhdistyksen luomuksia Kesä- Šiellassa.

Sijainti

99980Utsjoki

Anna palautetta