Näe & koe

Utsjoen kirkonkylä

Utsjoki - Ailigas-tunturin kupeessa

Hiljennä Utsjoen kirkonkylässä

Olet Utsjoen (Ohcejohka), sekä Suomen että Euroopan unionin pohjoisimman kunnan kirkonkylässä. Täällä luonto on aina läsnä. Ailigas-tunturi kohoaa Utsjoen kylän ylle 342 m:n korkeuteen. Ailiggaan laelle pääsee kohtalaisen helposti yksityistietä pitkin (lupaa voi kysyä Uulan säästöstä), ja laelta avautuu upea näkymä Tenon ja Utsjoen laaksoihin, Kaldoaivin ja Paistunturin erämaa-alueille sekä Utsjoen kirkonkylään.

Utsjoen kirkonkylän kupeessa kalastetaan ympäri vuoden. Tenojoki on kylältä sekä ylä- että alavirtaan mainiota lohenkalastusaluetta. Talvisin lähituntureiden taimen- ja rautuvedet houkuttelevat pilkkimään. Saamen silta vie Tenojoen yli Norjan puolelle.

Voit tutustua historiallisesti merkittäviin Utsjoen kirkkoon, pappilaan ja kirkkotupiin, Pyhän Ulriikan sakastiin sekä vanhaan hautausmaahan ja pihakenttään Mantojärven rannalla. Pysähtyä kannattaa lisäksi Kylätalo Giisássa, jonka kahvilaan kylän väellä on tapana kokoontua. Kylätalolla myydään myös paikallisia käsitöitä.

Kirkonkylältä ja sen läheisyydestä lähtevät monet rentoutumaan kutsuvat luontopolut ja retkeilyreitit. Niitä voit vaeltaa rauhassa – muutaman tunnin tai vaikka useamman päivän. Mukaasi voit ottaa luonnosta ja paikallisesta historiasta kertovan oppaan, joka huolehtii suunnistamisesta, eväistä ja varusteista. Välillä kannattaa pysähtyä tulisijan tarjoamaan lämpöön ja kodan kylkeen nauttiman kupposesta kuumaa ja hengittämään syvään. Tunnet, kuinka kiire jää kauas selän taakse. Koe Utsjoki!

Sijainti

99980

Anna palautetta