Tässä on listattu yleisimpiä Utsjoen matkailuun liittyviä kysymyksiä. Ota yhteyttä lomakkeella, jos et löydä täältä vastausta kysymykseesi.

Näe & koe

Milloin Kevon luonnonpuistoon saa mennä?

Luonnonpuistossa saa liikkua vain tiettyinä aikoina. Vaeltaminen on Kevon luonnonpuistossa kesällä sallittua vain merkityillä reiteillä, tunturialueella 1.5. – 15.10. ja rotkoalueella 15.6. – 15.10.
Hiihtäminen on sallittua vapaasti tunturialueella aikavälillä 16.10. – 30.4. ja rotkoalueella välillä 16.10. – 31.3.

Jos vedenkorkeus Kevon luonnonpuiston alueella on liian korkea, niin reittiä ei aukaista tai se suljetaan. Vedenkorkeuden tilanteen voit tarkistaa Metsähallituksen sivuilta tai heidän neuvonnastaan.

Menemme Kevon reitille. Mistä voimme kysellä autonsiirtopalvelua?

Autonsiirtopalvelua voi tiedustella paikallisilta taksi- ja matkailuyrittäjiltä ja Utsjoen Metsähallituksen neuvonnasta.

Haluamme tehdä päiväretken Norjan puolelle. Minne kannattaa suunnata?

Norja ja jäämeri ovat ihan vieressäsi Utsjoen alueella ollessasi. Jäämeren rannalla on paljon hyviä päiväretkikohteita Utsjoelta. Esimerkiksi Pykeijan (norjaksi Bugøynes) kylä Norjassa on viehättävä vierailukohde Jäämeren rannalla. Mielenkiintoisen kylästä tekee myös sen suomalaishistoria, suurin osa kylän asukkaista on suomalaisten jälkeläisiä.

Varanginvuonon rannalla sijaitsevassa Nessebyssä puolestaan suurin osa asukkaista on saamelaisia.

Myös isommat kylät kuten Karasjoki sekä Tana ovat vierailunarvoisia paikkoja – kuten itse Jäämeren näkeminenkin. Lyhin reitti Nordkappiin menee Karigasniemen ja Karasjoen kautta.

 

Onko Norjassa jokamiehenoikeuksia?

Norjassa on myös vastaavat jokamiehenoikeudet kuin Suomessakin. Joitakin pieniä poikkeuksia kuitenkin on: Jäämerestä saa kalastaa ilman lupia, marjoja saa poimia muita paitsi hilloja/lakkoja ja tulta ei saa tehdä sulanmaan aikana metsään.

Majoitus

Mistä voin varata majoitusta Utsjoelta?

Utsjoella on tarjolla monentasoista majoitusta. Suosittelemme ottamaan yhteyttä suoraan majoitusyritykseen, saat silloin ajankohtaisimman tiedon vapaista majoituskohteista. Löydät listauksen yrityksistä sivustoltamme. Myös esimerkiksi www.booking.com, www.gofinland.com, www.lomarengas.fi, ja www.saariselka.com -sivustoilla on tarjontaa Utsjoen alueelta

Onko Utsjoella hotellia?

Ympärivuoden toimivia hotelleja alueella ovat Lomakylä Vallen hotelli Utsjoella sekä Karigasniemellä Kalastajan majatalo.

Minne Utsjoen alueella kannattaa majoittua, jos haluaa nähdä revontulia?

Utsjoen kunnan alueen kylät ovat kaikki niin pieniä, että valosaasteen määrä on hyvin vähäinen. Voit siit revontulien toivossa varata majoituksesi ihan mistä vain, revontulet näkyvät kyllä joka puolella hienosti, jos niitä sattuu olemaan.

Palvelut

Mistä voin ostaa kalastusluvan?

Tenojoen luvat ostetaan myyntiaikana verkkokaupasta: https://www.tenonkalaluvat.fi/

Halutessasi voit ostaa lupia Tenolle myös Norjan verkkokaupasta osoitteesta https://tana.lakseelv.no/welcome.php. Lupaa ostaessasi huomioi se, missä kyseinen lupa oikeuttaa kalastamaan.

Muita alueen kalastuslupia voi ostaa kesäisin kalastusaikana Metsähallituksen Utsjoen palvelupisteestä (Áilegas-keskus ), Eräluvat-verkkokaupasta ja palvelunumerosta 020692424.

Missä voin vaihtaa Norjan kruunuja?

Norjan kruunuja voit vaihtaa yleensä sekä Karigasniemen että Nuorgamin kaupoissa.

Yhteydet

Pääseekö Utsjoelle Ivalon lentoasemalta linja-autolla?

Tällä hetkellä vuoroja ei ole suoraan lentoasemalta, vaan linja-auto kulkee E75-tietä pitkin poikkeamatta lentokentällä. Lentokentältä täytyy siis esimerkiksi ensin mennä Ivaloon tai Saariselälle.

Useat majoitusyritykset hakevat tarvittaessa asiakkaitaan lentoasemilta.

Onko Utsjoen kylissä autovuokraamoa?

Lähimmät autovuokraamot löytyvät Ivalon lentoasemalta.

Uskaltaako Utsjoelle lähteä omalla autolla tai vuokra-autolla talvella?

Tiet on talvellakin hoidettu hyvin, mutta aina kannattaa pitää mielessä, että sää voi muuttua nopeasti ja lisäksi tiellä saattaa olla poroja minkä vuoksi varovaisuus on tarpeen.Kannattaa muista, että bensa-asemia ei ole yhtä tiheässä kuin eteläisemmässä Suomessa.