Tekemistä

Leijahiihto

Utsjoki tarjoaa mahtavat puitteet leijahiihdolle

Leijahiihtoa Utsjoella

”Tuntureilla tuulee aina”, sanotaan – ja se pitää myös paikkaansa Utsjoella. Tuntureilla ja järvillä voi viettää tuntikausia puhdasta luonnonvoimaa hyödyntäen, tuntea tuulen voiman ja kuulla sen viuhuvan leijan naruissa. Tuulettomia päiviä Utsjoen ylänköalueilla on vähän, joten leijahiihtämään pääsee lähes päivittäin. Jo 3 m/s tuulessa voi leijan kanssa ajaa helposti kymmeniä kilometrejä päivässä mahtavissa tunturimaisemissa ja tehdä samalla temppuja ilmassa tai päästä tunturin rinteitä ylös.

Kevättalvella olosuhteet ovat leijahiihdon kannalta parhaimmillaan, lunta on reilusti ja valoa riittää lähes ympäri vuorokauden. Utsjoen ollessa poronhoitoaluetta on kuitenkin huomioitava, että keväällä kantavien porojen häiritseminen ja ylimääräinen juoksuttaminen aiheuttaa vahinkoa poroille ja poronhoitajille. Porot voivat säikähtää pelkkää leijan varjoakin, joten sopivan leijahiihtokohteen valintaan tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Leijahiihdon harrastaminen kannattaa aina aloittaa kokeneiden harrastajien kanssa, mieluiten leijahiihtokursseilla. Leijahiihtoon tarvittavia välineitä ja koulutusta ei toistaiseksi ole saatavilla Utsjoella.

Sopivia leijahiihtokohteita Nuorgamissa

  • Isokivenvaara
  • Skaidijärvi
  • Pulmankijärvi

Leijahiihtoon soveltuvien alueiden saavuttaminen on helppoa Nuorgamissa. Pulmankijärvelle johtava tie ylittää puuttoman ja loivapiirteisen Isonkivenvaaran. Tie kulkee noin 10 km pitkän Pulmankijärven rantaa aina järven eteläpäähän saakka. Myös moottorikelkkareitti kulkee Isonkivenvaaran yli ja pitkin Pulmankijärven selkää. Nuorgamissa on laadukkaita majoitus- ja kuljetuspalveluita. Skaidijärvellä on Metsähallituksen ylläpitämä taukopaikka.

Sopivia leijahiihtokohteita Utsjoella

  • Mantojärvi
  • Annivaaran alue

Mantojärvi ja Annivaaran alue ovat aivan Utsjoen kirkonkylän palveluiden läheisyydessä. Mantojärvi sijaitsee Utsjoentien varressa ja Annivaaraan menee kelkkareitti.

Sopivia leijahiihtokohteita Karigasniemellä

  • Ailikastunturi
  • Luomusjärven alue

Karigasniemen leijahiihtoalueille ei ole virallisia kelkkareittejä, joten kohteisiin täytyy mennä hiihtäen tai kylän matkailuyritysten tarjoamia kuljetuspalveluita hyödyntäen.

Anna palautetta