Tekemistä

Hiihto ja lumikenkäily

Sivakoiden erämaan hiljaisuuteen

Hiihto huolletuilla laduilla tai maastossa

Utsjoella on 2,3 km ja Karigasniemellä 3 km kunnan ylläpitämää valaistua latua. Koulukeskusten lähiympäristössä kulkevilla laduilla on vain vähän korkeuseroja, joten ne sopivat kaikenlaisille kuntoilijoille. Muitakin latuja on, mutta niitä pidetään auki lähinnä talkoovoimin. Infogis näyttää alueen talvireitit. Ajankohtaista tietoa reiteistä saa myös kunnan liikuntatoimesta. Hiihtäminen on sallittua muuallakin Utsjoen alueella, ja moottorikelkkojen jäljet tai tunturialueella tuulen kovaksi hakkaama lumi kantavat hiihtäjää myös latujen ulkopuolella ja kevään kantohangilla on hyvä hiihdellä. Älä lähde hiihtämään Tenojoelle ilman paikallistuntemusta – virtausten vuoksi saattaa jää olla paikoin hyvinkin heikkoa. Koko Kevon luonnonpuiston tunturialueella hiihtäminen on sallittua 16.10.–30.4. välisenä aikana.

Hiihtovaellus tunturissa

Talvella Utsjoen hiljaiset erämaa-alueet luovat erinomaiset puitteet hiihtovaellukseen. Sääolojen vaihtelu ja luonnonvoimat karussa ympäristössä saattavat kuitenkin tarjota haastavia tilanteita kokeneellekin kulkijalle, joten varaudu hiihtovaellukselle lähtöön huolellisesti tai mene mukaan järjestetylle vaellukselle. Sekä kaamos ja revontulet että keväthanget ja aurinko tekevät erämaan hiihtäjään vaikutuksen. Puuttomat erämaat sopivat erittäin hyvin myös leijahiihtovaellukseen.

Lumikenkäily ja jääkiipeily

Lumikenkiä vuokraavat useat alueen matkailuyrittäjät ja heiltä saat myös parhaimmat vinkin minne kannattaa suunnata. Esimerkiksi osa lyhyemmistä kesäajan retkipoluista ovat oivia lumikenkäkohteita talvisin.

Utsjoella Kenespahdan jääurut tarjoavat kauniin ja suojaisan kohteen jääkiipeilijälle. Noin 150 m korkea tunturiseinämä on alaosastaan pystysuora. Pahdan päällä virtaava pieni puro valuttaa vetensä pitkin seinämää, joka talven pakkasilla jäätyy mahtaviksi ”jääuruiksi”. Paras aika harrastaa jääkiipeilyä on kevättalvella: jäämassa on suurimmillaan, säät suosilliset ja valoa riittää. Kesällä jääurut sulavat Kenesjärveen. 

Tämä luonnon muovaama taideteos sijaitsee Kevon reitin lähtöpaikan läheisyydessä, noin 26 km Utsjoelta Inarin suuntaan. Kenespahta näkyy Kenesjärven takaa nelostielle noin puolen kilometrin etäisyydeltä. Utsjoella ei tällä hetkellä ole jääkiipeilykoulutusta tarjoavaa tai lajille sopivia välineitä vuokraavaa yritystä. Alan harrastaja pääsee jääseinämälle lumikenkäillen tai hiihtäen.

Palveluksessasi

Hotellit, Lomamökit ja -kylät, Matkailu ja majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat

0400-948210

Leirintäalueet, Lomamökit ja -kylät, Matkailu ja majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat

0400-294669

Lomamökit ja -kylät, Matkailu ja majoitus, Ohjelmapalvelut

050-370 3093

Lomamökit ja -kylät, Matkailu ja majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat

040-7625 005

Hotellit, Leirintäalueet, Lomamökit ja -kylät, Matkailu ja majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat

040-4848171

Anna palautetta