Tekemistä

Luontovalokuvaus

Pohjoisen valo luo upeat kuvausolosuhteet

Luontovalokuvaus

Tenonlaakson ainutlaatuinen luonto, taivaan ja maan valo- ja väri-ilmiöt sekä eläimistö ja tunturikasvillisuus tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet valokuvaamiseen ympäri vuoden. Syvänsinisen kaamosajan revontulet vaihtuvat nopeasti keväthankien kirkkauteen, keskiyön aurinkoon ja ruskan loistoon.

Tenojoen, Utsjoen, Inarijoen ja Pulmankijärven laaksot tarjoavat kuvaajalle upeita maisemia. Kesän vehreys, yötön yö, syksyn ruskaloisto ja kesäkauden viimeiset illat luovat kontrastiltaan jyrkkiä, voimakkaan värisiä luonnonvaloilmiöitä auringonvalon siilautuessa tuntureiden ylitse pilvien, sadeverhojen ja usvan kattamiin jokilaaksoihin.

Tuntureilta avautuvat huikeat näkymät Inarijoen, Utsjoen ja Tenojoen laaksoihin sekä kesälläkin vielä lumihuippuisille, korkeille Norjan tuntureille. Karuilla tuntureilla voi tutustua pohjoisimman Lapin eläimistöön ja kasvimaailmaan. Eläimistöön eivät lukeudu vain porot, hirvet, riekot tai piekanat vaan myös satalukuiset kesäiset muuttolintulajit.

Useat Utsjoen palsasuot lampineen ja järvineen ovat luontokuvaajalle ja lintubongarille varsinaisia keitaita arktisten muuttolintujen saapuessa keväisin pesimäpaikoilleen. Palsasoista tunnetuin on Piesjänkä, joka sijaitsee Karigasniemen Ailikastunturin ja poroerotusaidan läheisyydessä noin kaksitoista kilometriä Karigasniemestä.

Kevon luonnonpuistossa sijaitseva Kevon kanjoni avautuu kuin yllättäen kuljettaessa vaellusreittiä etelästä pohjoisen suuntaan. Näkymä on henkeä salpaava. Maan vajotessa syntynyt kanjoni sävähdyttää Fiellunputouksineen kokeneemmankin retkeilijän kerta toisensa jälkeen. Kanjonin jyrkät kiviset seinämät ovat paikoin lähes 80 metrin korkuiset.

Maantieteellisesti Utsjoki sijaitsee korkealla pohjoisessa, lähes magneettista pohjoisnapaa ympäröivällä 70. leveyspiirillä, jossa auringonpurkausten synnyttämät revontulet näkyvät pimeinä polaariöinä. Voimakkaimpien aurinkomyrskyjen aikana revontulet näkyvät myös monivärisävyisinä valoilmiöinä, joiden kuvaaminen onnistuu sääolosuhteiden salliessa valosaasteettomilla tuntureilla tai valaisemattomassa kylässä.

Utsjoen jylhä ja karu luonto tarjoaa matka- ja luontokuvaajille innoittavan ja haastavan maailman, jonka kuvaaminen sanoin tarjoaa vain mielikuvia. Niiden täydentäminen omakohtaisella kokemuksella ja omilla kuvilla saa kuvaajan palaamaan Utsjoelle yhä uudestaan eri vuodenaikoina. Jaathan kuvasi ja kokemuksesi Utsjoen alueelta myös muille merkkaamalla ne #exporeutsjoki.

 

 

Anna palautetta