Tekemistä

Pyöräily Utsjoella

Lapin paras pyöräilykohde?

Pyöräillen Utsjoella

Utsjoen kunnasta löytyy pyöräilyreittejä sekä maastopyöräilyn haasteita hakeville harrastajille että upeita maisemia ja mielenkiintoisia kohteita kaipaaville retkipyöräilijöille. Alueen yritykset tarjoavat kuljetuspalveluita sekä majoitusta, ruokaa ja lämpimän saunan. Reiteillä ei ole opastusta luonnossa, joten pyöräilijän on aina syytä pitää kartta mukanaan ja tutustua etukäteen alueen erityisolosuhteisiin.

Maastopyöräily (MTB / cross-country)

Utsjoella on virtuaalisesti merkittyjä maastopyöräreittejä eri puolilla kuntaa. Reitin voi valita osaamistason ja kunnon mukaan. Vaativat nousut tarjoavat haasteen kovakuntoisellekin, kun taas tasaiset ja helppokulkuiset ylängöt jättävät tilaa luonnon vahvasta läsnäolosta ja huumaavasta panoraamamaisemasta nauttimiselle. Useille reiteille pääsee tarvittaessa autolla maantietä pitkin ylänköalueille, mistä voi jatkaa suoraan maastoon. Maastopyöräilykausi Utsjoella kestää kesäkuun puolivälistä elo–syyskuulle. Timo Morottaja on kerännyt sivuilleen erinomaisen tietopaketin Utsjoen alueen MTB-reiteistä. Esimerkiksi Kaldoaivin erämaareittejä hän pitää Suomen parhaana mtb-kohteena.

Läskirengaspyöräily (fatbike)

Fatbike on parhaimmillaan pehmeillä alustoilla, kuten lumella, hiekalla ja märillä poluilla. Utsjoella on maastossa kevättalvisin paljon leveärenkaisella pyörällä ajettavaksi soveltuvia epävirallisia moottorikelkkauria.

Retkipyöräily

Utsjoelta löytyy retkipyöräilyn harrastajille vaihtelevia teitä, upeita maisemia ja mielenkiintoisia kohteita. Yhdensuuntainen reitti Utsjoen kolmessa kylässä, Nuorgamista Utsjoen kirkonkylään ja sieltä Karigasniemeen tai toisinpäin on yhteensä 145 kilometriä. Kylät yhdistävää Tenontietä on pidetään Suomen kauneimpana maantienä. Utsjoen kylistä lähteviä reittejä voi helposti pidentää taittamalla osan matkaa Norjan kautta.

 

Anna palautetta