Tekemistä

Revontulet

Utsjoen alue on yksi Suomen parhaita paikkoja nähdä taivaan tulet

Revontulten räiskettä

Kun on riittävän pimeää ja taivas pilvetön, voit nähdä ihmeellisen valoilmiön. Revontulet matkustavat välkkyen jopa kolmena yönä neljästä Utsjoen talvisella taivaalla. Sijaintinsa ja ilmastonsa puolesta Utsjoen kunnan alue on yksi parhaita ja todennäköisimpiä paikkoja kokea tämä mystinen luonnonilmiö. Täällä ei myöskään ole haittaa valosaasteesta. Revontulia voi ihastella jo syyskuun pimenevien iltojen myötä pitkälle kevättalveen kunnes yöt alkavat taas olla valoisia.

Revontulien tieteellinen nimi Aurora Borealis on peräisin 1600-luvulta. Nimi tarkoittaa pohjoista aamuruskoa. Suomalainen nimi revontulet kumpuaa vanhasta suomalaisesta uskomuksesta, jonka mukaan tulikettu huiskii hännällään kallioita tai tunturin kupeita sytyttäen hankauksen kautta kipunoita, revontulia. Saamelaisten vanhojen uskomusten mukaan revontulet syntyvät ketun huiskiessa hännällä hankia.

Revontulet syntyvät, kun auringon koronasta lähtee hiukkasvirta, aurinkotuuli, jonka varatut hiukkaset törmäävät maan ilmakehään. Hiukkaset jäävät maan magneettikentän vangeiksi ja kiertyvät kohti napa-alueita – revontulet syntyvät.

Revontulia tunnetaan muutamia erilaisia. Etäisesti sateenkaarta muistuttava itä–länsi-suuntainen kaari pohjoisella taivaalla on nimeltään Pohjan Portti. Taivaankansi voi olla jopa muutamassa sekunnissa revontulien peittämä.

Jos revontulimuodot ovat suoraan yläpuolellasi, näet revontulikoronan. Revontulikoronassa alhaalta ylöspäin suuntautuvat nauhamaiset rakenteet kuin sulautuvat yhteen taivaanrannassa. 

Paras katseluaika on iltakahdeksan aikaan, mutta jos uni ei vie mennessään ja maltat pysähtyä hetkeksi keskiyön tunneilla, on sinulla silloinkin suuri mahdollisuus nähdä tuo värien välkkyvä tanssi. Auroras Now! on Ilmatieteen laitoksen (IL) ylläpitämä avaruussääpalvelu, joka helpottaa revontulten havainnointia Suomessa.

Pohjoisella taivaalla revontulet loistavat useiden kuukausien ajan. Näyttävintä aikaa on vähäpilvinen kevättalvi, jolloin hiihtokelitkin ovat suotuisimmillaan. Suuntaa siis öiselle hiihto- tai parikointiretkelle – ja näe kuinka taivas välkehtii! Myös syksyn pimeät yöt ovat ovat erittäin hyvä ajankohta lähteä revontulien metsästykseen – eikä pakkanenkaan saa silloin bongaajaa hyytymään. Kaamosaikana revontulet voi nähdä taivaalla jo iltapäivälläkin.

Revontuliretkelle voit lähteä myös paikallisen oppaan kanssa, joka osaa avustaa myös hienojen revontulikuvien ottamisessa ja tarvittaessa jopa ajaa sinne missä taivas on mahdollisimman kirkas.

Palveluksessasi

Hotellit, Lomamökit ja -kylät, Matkailu ja majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat

0400-948210

Leirintäalueet, Lomamökit ja -kylät, Matkailu ja majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat

0400-294669

Hotellit, Leirintäalueet, Lomamökit ja -kylät, Matkailu ja majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat

040-4848171

Lomamökit ja -kylät, Ohjelmapalvelut

+358 40 728 0381

Lomamökit ja -kylät, Matkailu ja majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat

040-7625 005

Anna palautetta