Tarinoita

Päiväretkiä tunturiluontoon

Utsjoella on lukuisia päiväretkikohteita kaikenikäisille retkeilijöille

Lähiretkeilykohteet Utsjoella

Utsjoella on lukuisia päiväretkikohteita jotka sopivat kaikenikäisille retkeilijöille. Maastot vaihtelevat ja tarjoavat monipuolista koettavaa useammallekin päivälle – jo pelkästään merkattuja reittejä on yli 280 kilometrin verran!

Tässä esitellyt reitit on merkattu, mutta aina tunturialueelle lähtijällä täytyy olla kartta mukanaan. Sääolosuhteet voivat puuttomalla alueella vaihtua hetkessä, joten kauemmas suuntaavalla kannattaa olla mukanaan varavaatetta sekä evästä.

Perheen pienimmillekin sopivat reitit

Skaidijärven laavu 5.8 km

Nuorgamin upea tunturimaisemiin vievä retkeilyreitti saa alkunsa Pulmankijärven tieltä, pororitilän vieressä olevan moottorikelkkareitin portin luota. Auton saa kätevästi parkkiin reitin lähtöpisteen viereen.

Polku kulkee koivujen ympäröimänä tunturitasangolle, jolta maisemia voi ihailla jopa satojen kilometrien päähän. Sekä Suomen, että Norjan puolen tunturit nousevat jylhinä reunustaen Tenojokea ja Kaldoaivin erämaata. Soiden takia reitti voi olla sadekeleillä märkä, kosteimmissa kohdissa on pitkospuut.

Tunturimittarin syömät tunturikoivut seisovat karuina paikoillaan luoden reitille todellista erämaista tunnelmaa. Hyvin maastoutuvat kapustarinnat saattavat seurata patikoijan kulkua kovaan ääneen vihellellen.

Skaidijärven rannassa olevalla laavulla on nuotiopaikka, halkovaja sekä ulkokäymälä. Merkattu reitti jatkuu laavulta kuivana polkuna kohti Istumakivenvaaraa, jolla suuri istumakivi seisoo jylhänä paikoillaan. Istumakiveä on muinoin käytetty levähdyspaikkana ja nykyään se toimii kartoitusmuistomerkkinä. Polku päättyy tielle, jota pitkin täytyy kävellä kilometrin verran takaisin autotielle. Reitti on sopiva myös lapsille, mutta pituutensa takia pienimmille on hyvä ottaa mukaan kantorinkka tai vastaava kuljetusväline.

Skaidijärvi soveltuu myös pilkkimiseen. Talvella laavulle on helppo hiihdellä avarassa maastossa tuulen kovettamilla hangilla.

Suoraan tunturimaisemiin

Geologinen polku 3,5 km

Kalkujoen läheisyydessä kulkeva polku tarjoaa retkeilijälle tietoa alueen geologisista muutoksista jotka ovat muovanneet Utsjokea jopa tuhansien vuosien aikana. Merkatun reitin varrella on lukuisia opastetauluja joilla kerrotaan suomeksi ja saameksi esimerkiksi lähteiden ja pohjavesien synnystä, sekä roudan muodostamista kiviröykkiöistä.

Reitin kiviset mäet Annakurussa ja Kalkujoella tuovat kulkijalle haastetta, ylös tunturiylängölle päästessä kulku helpottuu. Kostealla kelillä mäkien polut voivat olla liukkaat. Annakuru ja tunturitasanko ovat kuin yö ja päivä – rehevä kuru hämmästyttää runsaan kasvillisuutensa takia.

Polun varrella on Metsähallituksen ylläpitämä päivälaavu, ulkokäymälä, halkovaja ja kierrätyspiste. Kalkujoen lampi ja sitä vastapäätä kohoava Johtalanvárri antavat retkeilijälle hyvän ensivaikutelman tunturimaastosta helposti ja lähes vaivatta. Kalkujoenlammen rannalla hiljentyminen palkitaan – lammessa asustavat raudut saattavat uskaltautua aivan rantaveteen uiskentelemaan.

Geologisen lähtöpisteet ovat koulukeskuksen takana kulkevalla pururadalla ja kylän keskustan lähellä Kalkujoen kohdatessa nelostien risutaideteoksen vieressä. Reitti on lyhyt, mutta vaativa nousujensa takia.

Utsjoen retkeilyreitti  lyhennettynä, 8.8 km

Utsjoen retkeilyreitti saa alkunsa kirkon parkkipaikalta. Polku kulkee soiden ohitse Vuolleseavttetvárrin ja Johtalanvárrin yli metsiin, patikoija pääsee näkemään avarat maisemat Paistunturin erämaan puolelle. Reitti on vaativahko nousujensa ja tunturiolosuhteiden vuoksi, joten sen läpikulkemiseen kannattaa varata aikaa, evästä ja lämmintä vaatetta. Reitti on merkattu punapäisin puutikuin ja se soveltuu patikoijalle, joka tahtoo saavuttaa erämaatunnelman yhden päivän aikana.

Reitin varrella on nuotiopaikkoja Härkävaaran ja Johtalanvárrin kupeessa. Härkävaaran nuotiopaikalla on myös ulkokäymälä. Talvisin Härkävaaran ohitse menee merkkaamaton kelkkaura, jota paikalliset pilkkijät käyttävät matkallaan Kuoppilasjärvelle. Hiihtämällä kelkkauraa myöten kartan avulla talvivaeltajat saavuttavat Kuoppilaksen autiotuvan vaivatta. Kesäisin Kuoppilasjärvelle kulkee Utsjoen retkeilyreitin kanssa yhdistyvä merkattu vaellusreitti.

Kartan kanssa pystyy kulkemaan Geologiselle polulle, jonka varrella on Kalkujoenlammen rannassa laavu. Laavun pystyy näkemään Johtalanvárrin itärinteeltä.

Retkeilyreitti päättyy Utsjoen kylälle, josta kirkolle on matkaa kuutisen kilometriä.

Teksti ja alapuolen kuvat: Anne-Marie Holm