Tenonlaakson pyöräreitti - Explore Utsjoki 4

Tenojokilaaksossa kulkeva Suomen kaunein tie yhdistää Karigasniemen, Utsjoen ja EU:n pohjoisimman kylän, Nuorgamin. Pyörällä saat eniten irti reitistä ja sen maisemista. Pyöräilyn lisäksi reitti tarjoaa mitä parhaimmat puitteet niin muihin luontoaktiviteetteihin kuin rentoutumiseenkin. Miltä kuulostaisi Tenon rantasauna pyöräilypäivän päätteeksi, entä yöttömän yön pehmeässä valossa nautittu illallinen? Elämyksiä janoava taittaa osan matkasta venekyydissä pitkin Tenojokea, kapuaa yhdelle kolmesta Áilegas-tunturista ja viettää iltaa paikallisessa yöelämässä. Pyörällä on myös helppo poiketa joen toiselle puolelle Norjaan tai jatkaa aina Jäämerelle saakka.

 

Tunturiluonto, jylhät jokilaaksot ja uniikit majapaikat ihastuttavat Utsjoella, Saamenmaan sydämessä. Paikallisella vieraanvaraisuudella on pitkät perinteet, sillä skotlantilaiset lordit saapuivat Tenojoelle kalaan jo 1800-luvun alkupuoliskolla. Sen jälkeen seutu onkin houkutellut luonnonrauhaa ja -kauneutta arvostavia seikkailijoita vuosikymmenestä toiseen.

Tenonlaakson pyöräreitti tarjoaa 145 kilometriä unohtumattomia maisemia ja sopii niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin pyöräilijälle. Reitti kulkee kokonaisuudessaan päällystetyllä Seututie 970:lla ja erityisesti Karigasniemi-Utsjoki -välillä on erittäin vähän liikennettä. Helpoiten vaikeusasteeseen voi vaikuttaa lisäämällä yöpymisten määrää tai kulkemalla osan matkaa venekyydillä Tenojokea pitkin. 

Suurin osa majoituspalveluista sijaitsee Utsjoella, Karigasniemellä ja Nuorgamissa, mutta myös reitin varrella on majoitusta. Majoitusvaihtoehdoista jokainen löytää mieleisensä: on mökkejä, hotelleja, leirintäalueita, erämaakämppiä ja luksusta. Kaikille majapaikoille yhteistä ovat upeat maisemat ja rauha.

Matkasta Suomen pohjoisimpaan kolkkaan saa eniten irti yhdistämällä pyöräilymatkaan myös muita aktiviteetteja. Tunturit tarjoavat ainutlaatuisen patikointi- tai kalastuskokemuksen. Kotaillallisella voit syödä hyvin ja tutustua samalla saamelaiseen kulttuuriin. Tai miten olisi opastettu melontaretki Pulmankijärveltä Jäämerelle? Paikallishistoriaan taas voit tutustua esimerkiksi Utsjoen kirkkotuvilla tai Välimaan Saamelaistilalla.

Bures boahtin Ohcejohkii! Tervetuloa Utsjoelle!

PALVELUT

Reitin varrelta löydät kodikkaat majapaikat, tunnelmalliset ravintolat ja luotettavat kuljetuspalvelut.

 

LUE LISÄÄ

Tenonlaakson pyöräreitti - Explore Utsjoki 5

REITTIKUVAUS

Täältä löydät tarkemman reittikuvauksen lisäksi esimerkiksi ladattavan GPX -jäljen, tietoa palveluista, julkisen liikenteen yhteyksistä ja paljon muuta. 

LUE LISÄÄ

Tenonlaakson pyöräreitti - Explore Utsjoki 6

NÄHTÄVÄÄ JA KOETTAVAA 

Matkaa Karigasniemeltä Nuorgamiin ei kannata taittaa kiireessä. Niin reitin varrelta kuin muualtakin Utsjoen alueelta löydät mitä hienoimpia käyntikohteita, olipa sitten ajatuksissa päiväretki tai tunturin huiputus pyöräreitin varrelta. Patikoi Akujoen vesiputoukselle (kuvassa) tai kapua Karigasniemen kylältä yli 600 metriä korkealle Láŋká-tunturille.

LUE LISÄÄ

Tenonlaakson pyöräreitti - Explore Utsjoki 7

 

KALDOAIVIN ULTRA TRAIL

Ylitä itsesi Kaldoaivin Ultra Trailissa polkujuoksussa ja maasto- tai maantiepyöräilyssä. 

LUE LISÄÄ

Tenonlaakson pyöräreitti - Explore Utsjoki 8