Tenonlaakson reitti - Explore Utsjoki 1

Tenojokilaaksossa kulkeva Suomen kaunein tie yhdistää Karigasniemen, Utsjoen ja EU:n pohjoisimman kylän, Nuorgamin. Pyörällä saat eniten irti reitistä ja sen maisemista. Pyöräilyn lisäksi reitti tarjoaa mitä parhaimmat puitteet niin muihin luontoaktiviteetteihin kuin rentoutumiseenkin. Miltä kuulostaisi lämmin palju pyöräilypäivän päätteeksi, entä yöttömän yön pehmeässä valossa nautittu illallinen? Elämyksiä janoava taittaa osan matkasta venekyydissä pitkin Tenojokea, kapuaa yhdelle kolmesta Áilegas-tunturista ja viettää iltaa paikallisessa yöelämässä. Pyörällä on myös helppo poiketa joen toiselle puolelle Norjaan tai jatkaa aina Jäämerelle saakka.

Tenonlaakson reitti - Explore Utsjoki 2

Tunturiluonto, jylhät jokilaaksot ja uniikit majapaikat ihastuttavat Utsjoella, Saamenmaan sydämessä. Paikallisella vieraanvaraisuudella on pitkät perinteet, sillä skotlantilaiset lordit saapuivat Tenojoelle kalaan jo 1800-luvun alkupuoliskolla. Sen jälkeen seutu onkin houkutellut luonnonrauhaa ja -kauneutta arvostavia seikkailijoita vuosikymmenestä toiseen.

Tenonlaakson pyöräreitti tarjoaa 143 kilometriä unohtumattomia maisemia ja sopii niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin pyöräilijälle. Reitti kulkee kokonaisuudessaan päällystetyllä Seututie 970:lla ja erityisesti Karigasniemi-Utsjoki -välillä on erittäin vähän liikennettä. Helpoiten vaikeusasteeseen voi vaikuttaa vaihtamalla sähköpyörään tai kulkemalla osan matkaa venekyydillä Tenojokea pitkin. 

Suurin osa majoituspalveluista sijaitsee Utsjoella, Karigasniemellä ja Nuorgamissa, mutta myös reitin varrelta löytyy majoitusta. Majoitusvaihtoehtoja löytyy hotelleista luksus- ja perinteisempiin mökkeihin, joita kaikkia yhdistää upeat maisemat. 

Matkasta Suomen pohjoisimpaan kolkkaan saa eniten irti yhdistämällä pyöräilymatkaan myös muita aktiviteetteja. Tunturijärvet tarjoavat ainutlaatuisen kalastuskokemuksen. Kotaillallisella voit syödä hyvin ja tutustua samalla saamelaiseen kulttuuriin. Tai miten olisi opastettu melontaretki Pulmankijärveltä Jäämerelle? Paikallishistoriaan taas voit tutustua esimerkiksi Utsjoen kirkkotuvilla tai Välimaan Saamelaistilalla.

Bures boahtin Ohcejohkii! Tervetuloa Utsjoelle!

PALVELUT

Tarvitsitpa eräopasta, mökkiä Tenojoen rannasta tai kolmen ruokalajin illallista, löydät tarvitsemasi palvelut Utsjoelta. 

LUE LISÄÄ

Tenonlaakson reitti - Explore Utsjoki 5

REITTIKUVAUS

Täältä löydät tarkemman reittikuvauksen lisäksi esimerkiksi ladattavan GPX -jäljen, tietoa palveluista, julkisen liikenteen yhteyksistä ja paljon muuta. 

LUE LISÄÄ

Tenonlaakson reitti - Explore Utsjoki 3

NÄHTÄVÄÄ JA KOETTAVAA 

Matkaa Karigasniemeltä Nuorgamiin ei kannata taittaa kiireessä. Niin reitin varrelta kuin muualtakin Utsjoen alueelta löydät mitä hienoimpia käyntikohteita, olipa sitten ajatuksissa päiväretki tai tunturin huiputus pyöräreitin varrelta. Miten olisi kävely Akujoen vesiputoukselle (kuvassa) tai pisto Karigasniemen kylältä yli 600 metriä korkealle Láŋká-tunturille.

LUE LISÄÄ

Tenonlaakson reitti - Explore Utsjoki 6

Anna palautetta