Vastuullisuus - Explore Utsjoki 10

Arktinen luonto jylhine tuntureineen ja jokimaisemineen, luontoa vaaliva saamelaiskulttuuri, sykähdyttävät kaamoksen valoilmiöt, kesän taianomainen yötön yö – Utsjoki, Nuorgam ja Karigasniemi lumoavat kerta toisensa jälkeen. Tahdomme varmistaa, että myös tulevat sukupolvet pääsevät kokemaan kaiken tämän. Siksi haluamme kehittää matkailua entistä vastuullisemmaksi, eikä tämä tapahdu ilman vastuullisia matkailijoita. Näiltä sivuilta löydät lisätietoa vastuullisesta matkailusta Utsjoella.

Mukavia lukuhetkiä ja tervetuloa vastuulliselle matkalle Utsjoelle! Bures boahtin vásttolaš mátkái Ohcejohkii!

JOHDANTO VASTUULLISEEN MATKAILUUN

Voit vaikuttaa matkasi vastuullisuuteen monin eri tavoin, matkan eri vaiheissa. Johdanto tarjoaa hyvän yleiskatsauksen huomioitaviin asioihin. Näiltä sivuilta löydät myös paljon laajempia, syventäviä artikkeleita vastuullisuudesta. Antoisia lukuhetkiä ja vastuullista matkaa!

LUE LISÄÄ

Johdanto vastuulliseen matkailuun - Explore Utsjoki

VASTUULLISUUS JA TURVALLISUUS LUONNOSSA LIIKUTTAESSA

Utsjoki kutsuu matkailijan liikkumaan postikorttimaisen kauniissa maisemissa. Jotta maisemat myös pysyvät kauniina, pidetäänhän yhdessä huolta Utsjoen upeasta luonnosta. On myös tärkeää ottaa huomioon, että Utsjoen herkkä arktinen luonto on myös armoton ja arvaamaton. Siksi on hyvä tiedostaa turvallisuustekijät ja näin varmistaa, että pääsee myös hyvissä voimin takaisin. Olemme koonneet tälle sivulle tärkeitä turvallisuus- ja vastuullisuusohjeita Utsjoen, Nuorgamin ja Karigasniemen alueella liikkuville.

LUE LISÄÄ

Turvallisuus ja vastuullisuus retkeiltäessä - Explore Utsjoki 9

POROJEN HUOMIOIMINEN UTSJOELLA LIIKUTTAESSA

Utsjoella porotalous on yksi tärkeimmistä elinkeinoista. Poroja asustaakin Utsjoen alueella melkein kymmenen kertaa enemmän kuin ihmisiä. Porot ovat puolivillejä kotieläimiä: jokainen poro kuuluu siis jollekin, kohtasit poron sitten keskellä kylää tai Kaldoaivin erämaan syrjäisimmässä nurkassa. Kunnioittamalla poroja osoitatkin kunnioitusta myös paikallisia kohtaan.

LUE LISÄÄ

Porot - Explore Utsjoki

VASTUULLISUUS PAIKALLISISSA YRITYKSISSÄ

Eiköhän nautita Utsjoen mahtavista maisemista vastuullisesti! Utsjoen vastuullisen matkailun visioon sitoutuneet matkailuyrittäjät jakavat näkemyksen siitä, miten ja mihin suuntaan Utsjoella tapahtuvaa matkailua halutaan kehittää nyt ja tulevaisuudessa. Vision päämääränä on vahvistaa ja edistää Utsjoella tapahtuvan matkailun vähähiilisyyttä, turvallisuutta ja vastuullisuutta.

LUE LISÄÄ

Paikalliskulttuuri - Explore Utsjoki

VASTUULLISUUS PORONHOIDOSSA

Poronhoito on Utsjoella tärkeä elinkeino. Poroja onkin Utsjoella melkein kymmenen kertaa enemmän kuin ihmisiä. Nykyisen kaltainen poronhoito on saanut alkunsa keskiajan loppupuolella saamelaisten alettua paimentaa poroja. Poronhoito on perinteinen elinkeino, johon liittyy vahva saamelainen ja pohjoissuomalainen kulttuuriperintö. Poronhoitotaidot siirtyvät sukupolvelta toiselle.

LUE LISÄÄ

Vastuullisuus poronhoidossa - Explore Utsjoki 1

LÄHIRUOKA

Lähiruoka tulee nimensä mukaan läheltä, jolloin jakeluketju on lyhyt ja ruuan tuottaja on helppo selvittää. Lähiruoka on usein pienimuotoisen tuotannon tulosta ja sen tuotanto tuokin työpaikkoja ja tuloja alueen asukkaille, jättäen eurot paikallisten käyttöön. Lähiruuan suosiminen parantaa ympäristön tilaa ja vahvistaa aluetaloutta.

LUE LISÄÄ

Vastuullisuus matkaillessa - Explore Utsjoki 7

KIERRÄTYS JA MATKAILUAUTOJEN SEPTITANKKIEN TYHJENNYSPAIKAT UTSJOELLA

Pidetään porukalla paikat siistinä. Utsjoella, Karigasniemellä ja Nuorgamissa on jokaisessa Rinki-ekopiste, johon voit tuoda kierrätettävät kartonki- ja lasipakkaukset, sekä pienmetallin. Asuntoautosi tai -vaunusi vessan voit tyhjentää leirintäalueiden tyhjennyspaikkoihin tai Tielaitoksen ylläpitämään tyhjennyspaikkaan. 

LUE LISÄÄ

Vastuullisuus matkaillessa - Explore Utsjoki 6

Nämä vastuullisuussivut on toteutettu osana Vastuullinen matkailu Utsjoella -hanketta. Hanke on Euroopan aluekehitysrahaston EAKR:n, Lapin liiton ja Utsjoen kunnan tukema projekti, jonka tavoitteena on mm. tehdä Utsjoesta entistä vastuullisempi matkakohde sekä ohjata matkailijoita matkailemaan vastuullisesti. Lisätietoa hankkeesta löydät täältä.

 Vastuullisuus - Explore Utsjoki 8Vastuullisuus - Explore Utsjoki 7Vastuullisuus - Explore Utsjoki 6