Näiltä sivuilta löydät lisätietoa vastuullisesta matkailusta Utsjoella, saamelaiskulttuurista, matkailuyritysten tekemästä työstä vastuullisuuden eteen sekä poronhoidosta. Muistathan myös, että vastuullinen matka on myös turvallinen: siksi olemmekin koonneet sivuille paljon tietoa myös turvallisesta matkailusta Utsjoen vaativissa luonnonolosuhteissa.

Tervetuloa vastuulliselle matkalle Utsjoelle! Bures boahtin vásttolaš mátkái Ohcejohkii!

Utsjoki on ainutlaatuinen ja uskomattoman kaunis paikka. Arktinen luonto jylhine tuntureineen ja jokimaisemineen, luontoa vaaliva saamelaiskulttuuri, sykähdyttävät kaamoksen valoilmiöt, kesän taianomainen yötön yö – Utsjoki, Nuorgam ja Karigasniemi lumoavat kerta toisensa jälkeen. 

Tahdomme varmistaa, että myös tulevat sukupolvet pääsevät kokemaan kaiken tämän. Siksi haluamme kehittää matkailua entistä vastuullisemmaksi, eikä tämä tapahdu ilman vastuullisia matkailijoita. Alta löydät käytännön vinkkejä vastuulliseen matkailuun. Mukavia lukuhetkiä ja ennen kaikkea lämpimästi tervetuloa Utsjoelle!

Paikallisten huomioiminen

Utsjoki on saamelaisenemmistöinen kunta, joten teemme osamme, että aito paikalliskulttuuri ja elämäntapa säilyvät myös jälkipolville. Saamelaisuuteen liittyy esimerkiksi saamenpuvun eli gáktin  käyttö erilaisissa tilaisuuksissa ja juhlissa. Puvun käyttöä säätelevät kirjoittamattomat normit. Lue lisää saamenpuvusta ja saamelaiskulttuurista täältä

Hyvän tavan mukaisesti etenkään matkailualan ulkopuolista henkilöä ei tule kohdella nähtävyytenä, rekvisiittana tai objektina. Ethän lähtökohtaisesti kuvaa paikallisia ihmisiä tai yksityisomaisuutta, vaan pyydäthän siihen erikseen luvan. Lapsien valokuvaaminen on sallittua vain vanhempien luvalla. Muista kunnioittaa paikalliskulttuuriin kuuluvia yksityisiä tilaisuuksia: ethän häiritse tai kuvaa tilaisuuksia kuten häitä, hautajaisia tai muita juhlia.

Paikallisten asukkaiden kotirauhan huomioiminen on tärkeää. Huomioithan siis, että yksityiset pihat ovat vain asukkaiden käyttöön. Utsjoella piha-alueet voivat olla laajoja, luonnonmukaisia ja aitaamattomia. Ethän siis leiriydy liian lähellä asumuksia tai tee avotulta toisen maalle.

Vierailu arvokkaissa historiallisissa kohteissa on elämys. Jotta kulttuurihistoriamme säilyisi, varmistathan että vierailusi on kunnioittava ja jälkiä jättämätön. Ethän esimerkiksi kaiverra nimeäsi rakennuksiin, retkeilyn palvelurakenteisiin tai muistomerkkeihin.

Kunnioitathan matkallasi myös paikallisille tärkeää, puolivilliä kotieläintä poroa. Lisätietoa porojen huomioimisesta matkallasi löydät täältä

Hankithan saamelaisiin ja saamelaiskulttuuriin liittyvät matkailutoiminnot ja palvelut vastuullisesti ja eettisesti toimivilta saamelaistahoilta. Näin varmistut aidosta kokemuksesta, kulttuurin säilyttämisestä ja oikean tiedon siirtymisestä.

On hyvä idea etsiä tietoa saamelaisuudesta etukäteen, jolloin voit osoittaa kunnioitusta myös kulttuuria kohtaan ja saat myös matkastasi enemmän irti.

Lisätietoja löydät Explore Utsjoen paikalliskulttuuri-osiosta, sekä Saamelaiskäräjien sivuilta www.samediggi.fi. Saamelaiskäräjät ovat laatineet myös erityiset ohjeet vastuulliseen saamelaismatkailuun, ne löydät täältä https://www.samediggi.fi/saamelaismatkailun-eettiset-ohjeet/.

Tutustu saamelaiseen kulttuuriin - Saami village 4

Suosi paikallisia tuotteita ja palveluja

Utsjoen ruokakulttuuri on aitoa, paikallista ja luontoa sekä sen antimia kunnioittavaa. Suosi lähi- ja paikallisruokaa kokeilemalla paikallisen keittiön antimia. Kysy rohkeasti lähiruoan alkuperästä, niin saatat kuulla myös paikallisia tarinoita! Kysy myös esimerkiksi paikallisen poronlihan tilausmahdollisuuksista suoraan kotiisi tai osta mukaan kotiin lähtiessäsi.

Valitsemalla paikallisia tuotteita, esimerkiksi matkamuistoja, tuet paikallisia pienyrittäjiä ja kulttuuria. Sámi Duodji -sertifioidut tuotteet ovat merkki aidosta perinteisestä saamelaisesta käsityöstä. Lue lisää saamelaisesta käsityöstä täältä.

Käytä paikallisia ja vastuullisesti toimivia yrityksiä. Kysy rohkeasti, miten vastuullisuus on huomioitu ja miten sitä edistetään yrityksissä ja matkailualueella. Esimerkiksi Utsjoen matkailusivustot kertovat alueen vastuullisuuden edistämiskeinoista.

Osoita kiinnostusta paikallista kulttuuria, uskontoa ja luontoa kohtaan; retkeile ja tutustu paikallisten tarjoamiin kohteisiin ja aktiviteetteihin, noudata annettuja ohjeita ja reittejä.

Kolmen kielen kylä - Explore Utsjoki

Liikkuminen luonnossa

Pysythän merkityillä reiteillä ja suosit valmiita taukopaikkoja ja palvelurakenteita. Valitse reiteistä aina aktiviteetille oikea: hiihtoa, kelkkailua, lumikenkäilyä, kävelyä ja maastopyöräilyä varten on omat reittinsä. Suosittelemme pitkille vaelluksille Kevon reittejä, Utsjoen retkeilyreittiä tai Pulmanki- Sevetti -reittiä.

Hyödynnä Utsjoen matkailuyrittäjien ohjelmapalveluita ja asiantuntemusta. Opastetut retket ja aktiviteetit ovat paras tapa saada enemmän irti luontokokemuksista, varmistua aktiviteetin turvallisuudesta ja oppia samalla paikallisesta luonnosta ja kulttuurista.

Teethän tulet vain virallisille tulentekopaikoille. Ota huomioon palovaroitukset, avotulenteko on kokonaan kielletty metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana. Tsekkaa ajantasaiset varoitukset täältä: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Pidetään myös luonto siistinä ja roskattomana, eli kannetaan omat roskat pois luonnosta. Vessahätä yllättää usein luonnossakin, hyödynnä mahdollisuuksien mukaan reiteiltä löytyviä vessoja, tai mene riittävän kauas puroista ja tulipaikoista tarpeillesi. Kaiva kuoppa tarpeiden tekoa varten ja peitä jätökset toimituksen jälkeen, myös vessapaperi. 

Luonto kuuluu eläimille ja eläimet ovat olennainen osa luontokokemusta. Kunnioitathan eläimiä muun muassa siten, että et häiritse tai vahingoita lintujen pesiä ja poikasia, tai lähesty helposti pelästyviä poroja tai näiden vasoja. Pidä aina riittävä etäisyys eläimiin, joita tarkkailet tai kuvaat. Muista myös pitää koira kytkettynä, sillä se voi häiritä muita eläimiä.

Muista hankkia asianmukaiset luvat metsästykseen ja kalastukseen. Desinfioi kalastusvälineet ennen kalastusta. Huomioithan koiran käytön metsästyksessä herkällä poronhoitoalueella. Voit esimerkiksi ottaa yhteyttä alueen paliskuntaan ennen metsästysreissua ja kysyä millä alueella porot liikkuvat, ettei metsästyskoirat pääse häiritsemään niitä.

Lue lisää vastuullisesta retkeilystä täältä.

Tarkemmat ohjeet metsästykseen ja kalastukseen saat lupien ostamisen yhteydessä. Lisätietoja saat myös paikallisilta matkailuyrittäjiltä, Luontokeskus Siidasta, sekä osoitteesta www.eraluvat.fi

Huolehdi omasta ja muiden turvallisuudesta

Utsjoella ja yleensäkin Lapissa ajaminen vaatii äärimmäistä tarkkuutta eri vuodenaikoina, sillä tiet voivat olla hyvin liukkaita ja teillä voi tulla vastaan poroja ja muita eläimiä. Etäisyydet ovat pitkiä, joten tankkaa ajoneuvosi ennen kuin poistut taajama-alueelta. Ethän vaaranna omaa tai muiden turvallisuutta, jos pysähdyt kuvaamaan esimerkiksi revontulia matkasi aikana. Pysähdy vain levähdyspaikoille ja muista pitää auton valot päällä pimeällä, jotta muutkin tienkäyttäjät havaitsevat sinut. Suosi isompia teitä, sillä nämä ovat usein valaistuja ja palvelut ovat lähempänä. Pienemmät tiet saattavat olla auraamattomia tai huonokuntoisia, vaikka navigaattori saattaa näille opastaa. 

Hyödynnä paikalliset olot tuntevan oppaan ammattitaitoa ja aluetuntemusta. Kelkkaile esimerkiksi turvallisesti opastetuilla kelkkasafareilla. Jos liikut jalan, liiku aina jalkakäytävillä, kun mahdollista. Käytä heijastinta tai taskulamppua, jotta sinut nähdään, kun liikut pimeässä.

Noudata erityistä varovaisuutta jäällä liikkuessasi, sillä virtapaikat sekä etenkin syys- ja kevätjäät ovat arvaamattomia, jopa hengenvaarallisia.

Sääolot ja kylmyys voivat yllättää, joten pukeudu aina riittävän lämpimästi. Varaudu myös säätilan äkillisiin muutoksiin. Ilmoita aina reitti- tai retkisuunnitelmistasi, kun poistut taajamista harvemmin asutuille alueille tai erämaa-alueille yksin. Pidä puhelin mukana ja akku täynnä. Säilyttämällä puhelinta lämpimässä, lähellä vartaloasi, lisäät akkusi kestoa kylmässä. Lataa 112 Suomi -mobiilisovellus puhelimeesi, jotta avun tulo paikalle on hätätilanteessa nopeaa.

Huomioi terveysturvallisuus ja voimassa olevat ohjeet mm. kasvomaskien käytöstä, käsihygieniasta, liikkumisesta tai henkilörajoituksista. Flunssakaudella on tärkeää huolehtia erityisesti käsihygieniasta. Mikäli sairastut, niin vältä kättelyä ja paikkoja, joissa liikkuu paljon ihmisiä. Yski tarvittaessa nenäliinaan tai hihaasi.

Matkailija, mieti voitko viipyä Utsjoella pidempään

Yksi tapa tehdä matkailusta kestävämpää on viipyä kohteessa kerralla pidemmän ajan. Viettämällä pidemmän jakson lomakohteessa toimit vastuullisesti monella eri tavalla: esimerkiksi lomamajoituksen lakanoita ei tarvitse tällöin vaihtaa päivittäin, joka vähentää pyykkäyksen ja siivouksen määrää ja näin ympäristö kuormittuu vähemmän. Lisäksi pidemmän oleskelun ansiosta siirtymämatkoja eri majoituspaikkojen välillä tehdään vähemmän, jolloin liikenteen päästöt ovat osaltasi pienemmät. Mieti myös, voisitko tehdä useamman lyhyen lomareissun sijaan vaikkapa yhden tai kaksi pidempää matkaa, jolloin paikalle pääsemisen hiilidioksidipäästöt pienentyvät huomattavasti.

Pidemmällä viipymisellä on myös muita positiivisia vaikutuksia kohteelle: viipymällä paikkakunnalla pidempään käytät myös paikkakunnan palveluita enemmän, eli käyntisi tuottaa enemmän rahaa ja toimeentuloa paikallisille. Pidempään viipyvä matkailija saa myös enemmän irti alueen kulttuurista ja hänellä on mahdollisuus oppia kohteesta enemmän ja näin myös saada reissustaan irti enemmän.

Nauti vieraanvaraisuudesta ja Utsjoen ympärivuotisesta matkailutarjonnasta. Viivy kerralla kauemmin, niin saat lomastasi enemmän irti, teet ekoteon ja samalla vaikutat positiivisesti Utsjoen matkailun vastuullisuus- ja vähähiilisyystavoitteisiin. Olisiko tämä mahdollista sinun kohdallasi?

Suosi vähäpäästöisiä matkaketjuja Utsjoelle tullessasi

Jos sinulla on mahdollisuus pidentää yksittäisen lomamatkasi kestoa, niin onnittelut! Olet vähentänyt matkailun aiheuttamaa hiilijalanjälkeä toiminnallasi. Miten hiilijalanjälkeä voisi pienentää vielä lisää? Liikenteen päästöt ovat yksi iso yksittäinen päästöjen aiheuttaja. Voit pienentää tätä päästömäärää suosimalla vähäpäästöisiä matkaketjuja Utsjoelle tullessasi. Tämä tarkoittaa siis esimerkiksi julkisten yhteyksien hyödyntämistä, yhteiskyydityksiä lentokentältä, ja kimppakyytejä muutenkin. Jos mahdollista, älä ajele Utsjoelle yksin tyhjällä autolla, vaan nappaa kyytiin samaan suuntaan aikova kaverisi. Matkaseuran lisäksi myös ilmasto kiittää. Muista myös välttää tyhjäkäyntiä ja esilämmittää autoasi talvipakkasilla, sillä kylmän moottorin käynnistäminen vie polttoainetta huomattavasti lämmitettyä enemmän. Utsjoelta löytyy myös sähköautojen latauspisteitä, esimerkiksi Nuorgamin Lomakeskukselta.

Myös Utsjoen alueella liikkuessa voit suosia vähäpäästöisiä liikkumismuotoja, kuten pyöräilyä, kävelyä, hiihtoa ja pidemmillä matkoilla matkailuyrittäjien tarjoamia yhteiskuljetuksia.

Minimoi kulutusta, säästät energiaa ja luontoa!

Energian ja luonnon säästäminen lähtee yksilön tasolla pienistä valinnoista. Meillä Utsjoella nautitaan puhdasta ja hyvänmakuista hanavettä, joten pullotetulle vedelle ei ole tarvetta.

Vältä kertakäyttötuotteiden ostamista. Esimerkiksi kertakäyttöisten kädenlämmittimien sijaan voit ostaa paikallisesti tehdyt lapaset ja villasukat. Matkailuyrittäjiltä voit usein myös vuokrata varusteita, joten kaikkea ei tarvitse hankkia omaksi.

Minimoi jätteeksi päätyvän ruoan määrä. Lajittele jätteet mahdollisuuksien mukaan.

Säästä energiaa pitämällä huoneenlämpö kohtuullisena, lämmittämällä saunaa vain tarvittaessa, pitämällä ikkunat ja ovet suljettuina sekä sammuttamalla valot ja sähkölaitteet, kun et niitä tarvitse.

Tee kuten paikalliset ja pidä itsesi lämpimänä ulkoilun jälkeen villasukkien, kuuman juoman ja viltin avulla – älä kuumalla suihkulla!

Talvi ja turvallisuus - Explore Utsjoki 33

 

Nämä vastuullisuussivut on toteutettu osana Vastuullinen matkailu Utsjoella -hanketta. Hanke on Euroopan aluekehitysrahaston EAKR:n, Lapin liiton ja Utsjoen kunnan tukema projekti, jonka tavoitteena on mm. tehdä Utsjoesta entistä vastuullisempi matkakohde sekä ohjata matkailijoita matkailemaan vastuullisesti. Lisätietoa hankkeesta löydät täältä.

Anna palautetta