Suurin osa Utsjoen alueen retkeilyreiteistä kulkee vanhoja polkuja tai muita kulku-uria seuraten tunturilaaksoissa ja ylängöillä. Lähtöpaikoilla on opastustaulut, joissa kerrotaan reitin kulku ja reitin varrella sijaitsevat kohteet. Reitit on merkitty paaluilla ja viitoilla. Reittien varrella olevat laavut ovat kaikille avoimia ja tarkoitettu päiväkäyttöön, ei yöpymiseen. Tulenteko on sallittu vain sitä varten osoitetuilla paikoilla ja vain metsäpalovaroituksen salliessa. Suurin osa reiteistä löytyy myös Utsjoen ulkoilukartalta. Retkeilethän luontoa, paikallisia asukkaita ja muita retkeilijöitä kunnioittaen. Ethän jätä luontoon tai taukorakenteisiin jälkeä käynnistäsi. Lisätietoa vastuullisesta ja turvallisesta retkeilystä löydät täältä.
Skaidijärven polku 5,8 km, Nuorgam
Skaidijärven reitti on yksi Utsjoen suosituimmista ja hyvästä syystä, sillä reitti kulkee upealla tunturiylängöllä. Reitin varrelta onkin laajat näkymät, hyvällä säällä jopa satojen kilometrien päähän. Reitti on helpokulkuinen.
Reitin lähtöpaikka on Pulmankijärventien varressa noin kilometrin päässä Nuorgamin kylältä. Reitti lähtee moottorikelkkauran portilta ja yhtyy noin puolen kilometrin päässä vanhaan Skaidijärvelle (Skáidejávri) johtavaan polkuun. Skaidijärvellä on Metsähallituksen ylläpitämä päiväkota, tulistelupaikka, ulkokäymälä, ekopiste ja halkovaja. Skaidijärvi on rautuvesi, jossa tarvitaan kaikenlaiseen kalastamiseen (myös pilkkimiseen) Metsähallituksen virkistyskalastuslupa. Skaidijärveltä reitti jatkuu kohti Isonkivenvaaraa (Stuorrageađggevárri), jossa polku ylittää Pulmankijärventien.
Reitin alkuosa on vetistä ja kivistä, mutta muuttuu pian tasaisesti nousevaksi helppokulkuiseksi poluksi. Isonkivenvaarassa on kulttuurimuisto istumakivi, jolla on levähdetty, kun on noustu kylältä tunturiin. Pulmankijärventien varressa on jokivenettä esittävä, kivistä rakennettu ympäristöteos Nuorgamiinmenijä.
Skalonjuovččan polku 5,8 km, Karigasniemi
Reitin lähtöpaikka on 6 km Karigasniemen kylältä Kaamasen suuntaan, Ailigastunturille johtavan tien varressa. Reitti nousee Ailigastunturin länsirinnettä, mistä avautuu panoraamanäkymä Inarijoelle, Karasjoelle ja Tenojokilaaksoon. Lännessä siintävät Norjan tunturit ja etelässä Muotkatunturit, jotka sijaisevat Inarin kunnan rajalla. Reitti jatkuu tunturiylängön yli taukopaikalle, missä sijaitsevat Metsähallituksen ylläpitämä päiväkota, tulistelupaikka, ulkokäymälä, ekopiste ja halkovaja. Reitin puolivälissä on puro, Láŋkkája, jossa on levähdyspaikka. Reitti palaa takaisin lähtöpaikalle samaa polkua pitkin. Reitti on pääosin helppokulkuista tunturiylänköä. Karttalinkin löydät täältä.
Ulriikan polku 2,3 km, Utsjoki
Ulriikan polku kulkee Utsjoen kirkkomaisemassa ja valtakunnallisesti merkittävässä kulttuuriympäristössä. Opastaulut
löytyvät Kirkkotupien viereltä ja Utsjoen kirkon alaparkkipaikalta (noin 5 km Utsjoen kirkonkylältä Inarin suuntaan, tien nro 4 varressa). Polku lähtee Kirkkotuvilta vanhan sakastin kautta vanhalle markkinapaikalle, sieltä voi kulkea lyhyemmän reitin tai kiertää nykyisen hautausmaan kautta. Reitti palaa vanhan hautausmaan viereltä kirkolle. Kirkolta voi vielä kävellä kirkkopahdan päälle entistä postipolkua pitkin. Täällä on kääntymispiste.
Reitti on merkitty maastoin värillisin tolpin. Matka kirkolta nykyiselle hautausmaalle on esteetön ja sopii sekä pyörätuolilla liikkuvalle että lastenvaunujen kanssa liikkuvalle.
Kirkko, pappila, sen pihapiiri, kirkkotuvat, Pyhän Ulriikan sakasti hautausmaineen ja markkinakenttä ovat Museoviraston suojelukohteita. Ulriikan polku on Utsjoen kirkkotupayhdistyksen rakentama ja se kertoo myös saamelaisesta rakennus- ja kulttuurihistoriasta.
Kalkujoenlammen polku 5,9 km, Utsjoki
Reitti alkaa Utsjoen kirkonkylältä (Miessipolku 4). Polun alkuosa kuuluu Metsähallituksen ylläpitämään Utsjoen retkeilyreittiin (Utsjoen luontotupa – Kuoppilasjärvi – Mantojärvi). Kalkujoenlammelle (Gálgojohláttu) johtava polku erkanee Kuoppilasjärven reittipolusta noin 2,6 kilometrin päässä lähtöpisteestä. Polkujen risteyksestä on 0,8 kilometriä Kalkujoenlammen Metsähallituksen ylläpitämälle taukopaikalle, jossa on päiväkota, tulistelupaikka, ulkokäymälä, ekopiste ja halkovaja. Kalkujoenlammelta reitti laskeutuu Annakurua (Ánnagurra) pitkin koululle. Reitti päättyy joko urheilukentän laidalle tai vaihtoehtoisesti jatkuu 1,5 km matkan takaisin lähtöpisteeseen pururataa ja jalkakäytävää pitkin.
Reitin alkuosa on jyrkkää kivistä nousua, mutta muuttuu sitten helpommaksi tunturiylängöksi. Reitin loppuosa, jossa polku kulkee Annakurua pitkin alas koululle, on erittäin jyrkkää kivistä laskua. Reitti on vaikeahko. Kalkujoenlammen kodalle voi nousta suoraan urheilukentältä Annakurun polkua pitkin. Urheilukentältä Kalkujoen lammelle, rinnettä ylös, on matkaa 1,0 km.
Lohipolku 1,7 km, Utsjoki
Vuonna 2021 valmistunut lohipolku on helppokulkuinen lähireitti, joka sopii kaiken ikäisille. Polku vie Onnelantörmältä (parkkialue n. 100 m Saamen sillalta Nuorgamiin päin) kulkee alikulun kautta kohti Utsjoen törmää ja jokea myötäillen takaisin Nuorgamintielle ja Onnelantörmälle. Reitti on merkitty ja reitin varrella on tauluja, joissa kerrotaan vastuullisesta matkailusta Utsjoella.
Arktinen aikavaellus 14 km, Utsjoki
Kuvankaunis tunturivaellusreitti kulkee osaksi tunturikoivikossa, osaksi henkeäsalpaavien maisemien keskellä tunturipaljakalla. Jokainen metri polulla vie vaeltajan miljoona vuotta ajassa eteenpäin, tai taaksepäin, kulkusuunnasta riippuen.
Polku nousee Utsjokisuun koulun takaa jyrkästi Ánnáguravárrille. Matkalla kuljemme ohi dinusaurusten aikakauden, suuren sukupuutto-ajan, hiilikauden ja selkärankaisten maaeläinten ilmestymisen maapallon lajistoon. Annagurran nuotiopaikan vierellä olemme käyneet historiaa taaksepäin noin 500 miljoonaa vuotta, ja olemme nyt Kambrikauden räjähdyksen kohdalla. Tässä on hyvä pitää tulistelutauko.
Reitti jatkuu Johtalanvárrin ja Vuolleseavttetin kautta Heargevárrin (Härkävaaran) nuotiopaikalle. Tämän reitin varrelle ohitamme ne ajankohdat missä Lapin tunturit syntyvät, ja kaksi kertaa kohtaamme myös sellaisia aikoja missä koko Maa-planeetta on jään peitossa. Ohitamme myös aurinkokunnan synnyn.
Härkävaaran nuotiopaikalta polku jatkuu purolaaksoa pitkin alas Kirkkotuville. Maantien varressa saavumme historian aikajanalla kohtaan, missä koko linnunratamme on muodostumassa. Kirkkotuvilta vaelluspolku jatkuu edelleen aikajanalla taaksepäin, nyt pitkin kosmisen historian aikajanaa. Vaellamme kohti Badjeseavttetvárria. Noin kilometrin päässä Kirkkotuvilta ylitämme puron kahlaamalla.
Alkuräjähdykseen, ajan alkuun ja aikavaelluksemme päätepisteeseen pääsemme Nammájávrin nuotiopaikalle ja kodalle saavuttaessa.
Maastoreitti on normaalikuntoiselle helpohko, vaikka kivikkoisilla poluilla on niin nousuja kuin laskujakin. Reitillä oleva joen ylitys onnistuu helposti paikalle viritetystä vaijerista tukea ottaen. Reitillä on muitakin kosteita paikkoja, joten jalkaan kannattaa ehdottomasti ottaa vaelluskelpoiset ja vedenpitävät kengät! Arktisen aikavaelluksen voi myös helposti jakaa osiin, jotka voi kulkea vaikkapa eri päivinä.
Myös Ylen Egenland teki jutun aikavaelluksestamme, voit lukea lisää ja katsoa jakson täältä.
Reitin esite löytyy täältä. Lisätietoa reitistä ja kartta löytyvät puolestaan täältä.
Utsjoen geologinen luontopolku 3,5 km, Utsjoki
Utsjoen kylältä alkava geologinen luontopolku kertoo Utsjoen maaperästä, sen muodoista ja kehittymisestä. Polku kulkee osittain Kalkujoenlammen reittiä pitkin. Reitti nousee Kalkujokivartta ylös kodalle ja laskeutuu Annakurun polkua alas.
Palveluksessasi
Majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat
Lomamökit, ravintolapalvelut, ohjelmapalvelut
Majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat
Hotelli- ja ravintolapalvelut, lomamökit, ohjelmapalvelut, vuokravälineitä
Majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat
Lomamökit, ravintolapalvelut, ohjelmapalvelut, vuokravälineitä
Majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat
Hotelli- ja ravintolapalvelut, lomamökit, ohjelmapalvelut, pubi