Tekemistä

Lähireitit

Utsjoen, Karigasniemen ja Nuorgamin päiväretkikohteet tarjoavat unohtumattomia luonto- ja kulttuurielämyksiä matalalla kynnyksellä.

Suurin osa Utsjoen alueen retkeilyreiteistä kulkee vanhoja polkuja tai muita kulku-uria seuraten tunturilaaksoissa ja ylängöillä. Lähtöpaikoilla on opastustaulut, joissa kerrotaan reitin kulku ja reitin varrella sijaitsevat kohteet. Reitit on merkitty paaluilla ja viitoilla. Reittien varrella olevat laavut ovat kaikille avoimia ja tarkoitet­tu päiväkäyttöön, ei yö­pymiseen. Tulenteko on sallittu vain sitä varten osoitetuilla paikoilla ja vain   metsäpalovaroituksen salliessa. Suurin osa reiteistä löytyy myös Utsjoen ulkoilukartalta. Retkeilethän luontoa, paikallisia asukkaita ja muita retkeilijöitä kunnioittaen. Ethän jätä luontoon tai taukorakenteisiin jälkeä käynnistäsi. Lisätietoa vastuullisesta ja turvallisesta retkeilystä löydät täältä.

Skaidijärven polku 5,8 km, Nuorgam

Skaidijärven reitti on yksi Utsjoen suosituimmista ja hyvästä syystä, sillä reitti kulkee upealla tunturiylängöllä. Rei­tin varrelta onkin laajat näkymät, hyvällä säällä jopa satojen kilometrien päähän. Reitti on helpokulkuinen.

Reitin lähtöpaikka on Pulmankijärventien varressa noin kilometrin päässä Nuorgamin kylältä. Reitti lähtee moottorikelkkauran portilta ja yhtyy noin puolen kilometrin päässä vanhaan Skaidijärvelle (Skáidejávri) joh­tavaan polkuun. Skaidijärvellä on Metsähallituksen ylläpi­tämä päiväkota, tulistelupaikka, ulkokäymälä, ekopiste ja halkovaja. Skaidijärvi on rautuvesi, jossa tarvitaan kaiken­laiseen kalastamiseen (myös pilkkimiseen) Metsähallituk­sen virkistyskalastuslupa. Skaidijärveltä reitti jatkuu kohti Isonkivenvaaraa (Stuorrageađggevárri), jossa polku ylittää Pulmankijärventien.

Reitin alkuosa on vetistä ja kivistä, mutta muuttuu pian tasaisesti nousevaksi helppokulkui­seksi poluksi.  Isonkivenvaarassa on kulttuurimuisto istumakivi­, jolla on levähdetty, kun on noustu kylältä tunturiin. Pulmankijärventien varressa on jokivenettä esittävä, kivistä rakennettu ympäristöteos Nuorgamiin­menijä. 

Lähireitit - Explore Utsjoki

Skalonjuovččan polulta voi nousta tiepohjaa pitkin Karigasniemen Áilegas-tunturille. Näkymät ovat upeat.

Skalonjuovččan polku 5,8 km, Karigasniemi

Reitin lähtöpaikka on 6 km Karigasniemen kylältä Kaamasen suuntaan, Ailigastunturille johtavan tien varressa. Reitti nousee Ailigastunturin länsirinnettä, mistä avautuu panoraamanäkymä Inarijoelle, Karasjoelle­ ja Tenojokilaaksoon. Lännessä siintävät Norjan tunturit ja etelässä Muotkatunturit, jotka sijaisevat Inarin kunnan rajalla. Reitti jatkuu tunturiylängön yli taukopaikal­le, missä sijaitsevat Metsähallituksen ylläpitämä päiväkota, tulistelupaikka, ulkokäymälä, ekopiste ja halkovaja. Reitin puolivälissä on puro, Láŋkkája, jossa on levähdyspaikka. Reitti palaa takaisin lähtöpaikalle samaa polkua pitkin. Reitti on pääosin helppokulkuista tunturiylänköä. Karttalinkin löydät täältä. 

Ulriikan polku 2,3 km, Utsjoki

Ulriikan polku kulkee Utsjoen kirkkomaisemassa ja valtakunnallisesti merkittävässä kulttuuriympäristössä. Opastaulut
löytyvät Kirkkotupien viereltä ja Utsjoen kirkon alaparkkipaikalta (noin 5 km Utsjoen kirkonkylältä Inarin suuntaan, tien nro 4 varressa). Polku lähtee Kirkkotuvilta vanhan sakastin kautta vanhalle markkinapaikalle, sieltä voi kulkea lyhyemmän reitin tai kiertää nykyisen hautausmaan kautta. Reitti palaa vanhan hautausmaan viereltä kirkolle. Kirkolta voi vielä kävellä kirkkopahdan päälle entistä postipolkua pitkin. Täällä on kääntymispiste. 

Reitti on merkitty maastoin värillisin tolpin. Matka kirkolta nykyiselle hautausmaalle on esteetön ja sopii sekä pyörätuolilla liikkuvalle että lastenvaunujen kanssa liikkuvalle.

Kirkko, pappila, sen pihapiiri, kirkkotuvat, Pyhän Ulriikan sakasti hautausmaineen ja markkinakenttä ovat Museoviraston suojelukohteita. Ulriikan polku on Utsjoen kirkkotupayhdistyksen rakentama ja se kertoo myös saamelaisesta rakennus- ja kulttuurihistoriasta.

Vaeltaminen ja retkeily - Explore Utsjoki 3

Ulriikan polku kulkee osin kirkkotupien historiallisissa maisemissa.

 

Kalkujoenlammen polku 5,9 km, Utsjoki

Reitti alkaa Utsjoen kirkonkylältä (Miessipolku 4). Polun alkuosa kuuluu Metsähallituksen ylläpitämään Utsjoen retkeilyreittiin (Utsjoen luontotupa – Kuoppilasjärvi – Mantojärvi). Kalkujoenlammelle (Gálgojohláttu) johtava polku erka­nee Kuoppilasjärven reittipolusta noin 2,6 kilometrin päässä lähtöpisteestä. Polkujen risteyksestä on 0,8 kilometriä Kalkujoenlammen Metsähallituksen ylläpi­tämälle taukopaikalle, jossa on päiväkota, tulistelupaikka, ulkokäymälä, ekopiste ja halkovaja. Kalkujoenlammelta reitti laskeutuu Annakurua (Ánna­gurra) pitkin koululle. Reitti päättyy joko urheilukentän laidalle tai vaihtoehtoisesti jatkuu 1,5 km matkan takaisin lähtöpisteeseen pururataa ja jalkakäytävää pitkin. 

Reitin alkuosa on jyrkkää kivistä nousua, mutta muuttuu sitten helpommaksi tunturiylängöksi. Reitin loppuosa, jossa polku kulkee Annakurua pitkin alas koululle, on erittäin jyrkkää kivistä laskua. Reitti on vaikeahko. Kalkujoenlammen kodalle voi nousta suoraan urheiluken­tältä Annakurun polkua pitkin. Urheilukentältä Kalkujoen­ lammelle, rinnettä ylös, on matkaa 1,0 km.

>> Katso karttalinkki

Vaeltaminen ja retkeily - Explore Utsjoki 7

Lohipolulta aukeaa upeat näkymät Utsjoelle ja Áilegas-tunturille.

Lohipolku 1,7 km, Utsjoki

Vuonna 2021 valmistunut lohipolku on helppokulkuinen lähireitti, joka sopii kaiken ikäisille. Polku vie Onnelantörmältä (parkkialue n. 100 m Saamen sillalta Nuorgamiin päin) kulkee alikulun kautta kohti Utsjoen törmää ja jokea myötäillen takaisin Nuorgamintielle ja Onnelantörmälle. Reitti on merkitty ja reitin varrella on tauluja, joissa kerrotaan vastuullisesta matkailusta Utsjoella.

Arktinen aikavaellus 14 km, Utsjoki

Kuvankaunis tunturivaellusreitti kulkee osaksi tunturikoivikossa, osaksi henkeäsalpaavien maisemien keskellä tunturipaljakalla. Jokainen metri polulla vie vaeltajan miljoona vuotta ajassa eteenpäin, tai taaksepäin, kulkusuunnasta riippuen. 

Polku nousee Utsjokisuun koulun takaa jyrkästi Ánnáguravárrille. Matkalla kuljemme ohi dinusaurusten aikakauden, suuren sukupuutto-ajan, hiilikauden ja selkärankaisten maaeläinten ilmestymisen maapallon lajistoon. Annagurran nuotiopaikan vierellä olemme käyneet historiaa taaksepäin noin 500 miljoonaa vuotta, ja olemme nyt Kambrikauden räjähdyksen kohdalla. Tässä on hyvä pitää tulistelutauko.

Reitti jatkuu Johtalanvárrin ja Vuolleseavttetin kautta Heargevárrin (Härkävaaran) nuotiopaikalle. Tämän reitin varrelle ohitamme ne ajankohdat missä Lapin tunturit syntyvät, ja kaksi kertaa kohtaamme myös sellaisia aikoja missä koko Maa-planeetta on jään peitossa. Ohitamme myös aurinkokunnan synnyn.

Härkävaaran nuotiopaikalta polku jatkuu purolaaksoa pitkin alas Kirkkotuville. Maantien varressa saavumme historian aikajanalla kohtaan, missä koko linnunratamme on muodostumassa. Kirkkotuvilta vaelluspolku jatkuu edelleen aikajanalla taaksepäin, nyt pitkin kosmisen historian aikajanaa. Vaellamme kohti Badjeseavttetvárria. Noin kilometrin päässä Kirkkotuvilta ylitämme puron kahlaamalla.

Alkuräjähdykseen, ajan alkuun ja aikavaelluksemme päätepisteeseen pääsemme Nammájávrin nuotiopaikalle ja kodalle saavuttaessa.

 

Maastoreitti on normaalikuntoiselle helpohko, vaikka kivikkoisilla poluilla on niin nousuja kuin laskujakin. Reitillä oleva joen ylitys onnistuu helposti paikalle viritetystä vaijerista tukea ottaen. Reitillä on muitakin kosteita paikkoja, joten jalkaan kannattaa ehdottomasti ottaa vaelluskelpoiset ja vedenpitävät kengät! Arktisen aikavaelluksen voi myös helposti jakaa osiin, jotka voi kulkea vaikkapa eri päivinä. 

Myös Ylen Egenland teki jutun aikavaelluksestamme, voit lukea lisää ja katsoa jakson täältä.

Reitin esite löytyy täältä. Lisätietoa reitistä ja kartta löytyvät puolestaan täältä


Utsjoen geologinen luontopolku 3,5 km, Utsjoki 

Utsjoen kylältä alkava geologinen luontopolku kertoo Utsjoen maaperästä, sen muodoista ja kehittymisestä. Polku kulkee osittain Kalkujoenlammen reittiä pitkin. Reitti nousee Kalkujokivartta ylös kodalle ja laskeutuu Annakurun polkua alas.

>> Katso karttalinkki

 

Palveluksessasi

Kuljetuspalvelut, Majoitus

Lomamökit, autonsiirtopalvelut

0400 344 545

Majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat

Lomamökit, ravintolapalvelut, ohjelmapalvelut

040-7625 005

Majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat

Hotelli- ja ravintolapalvelut, lomamökit, ohjelmapalvelut, vuokravälineitä

0400-948210

Majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat

Lomamökit, ravintolapalvelut, ohjelmapalvelut, vuokravälineitä

0400 294 669

Majoitus, Ohjelmapalvelut

Lomamökit, ohjelmapalvelut, välinevuokraus

040-529 6627

Majoitus, Ohjelmapalvelut

Leirintäaluepalvelut, lomamökit, ohjelmapalvelut

040-559 1542

Majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat

Hotelli- ja ravintolapalvelut, lomamökit, ohjelmapalvelut, pubi

+35840 484 8171