Kaamos eli polaariyö on ajanjakso keskitalvella, jonka aikana aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle lainkaan. Ilmiö esiintyy maapallon napapiireillä ja niitä korkeammilla leveysasteilla. Mitä lähemmäs napoja mennään, sitä pidempi on kaamosaika.
Kaamos saapuu ensimmäisenä Suomessa Utsjoen pohjoisimpiin kolkkiin, alkaen Suomen pohjoisimmasta kylästä Nuorgamista. Kaamos alkaa vuodesta hieman riippuen marraskuun viimeisellä viikolla ja auringonsäteistä päästään nauttimaan jälleen tammikuun puolivälin jälkeen, sillä Utsjoella kaamos kestää keskimäärin 51 vuorokautta. Toisin kuin usein luullaan, kaamosaika ei ole kovinkaan pimeää – taivaan ollessa pilvetön taivas maalautuu päiväsaikaan pastellinsävyin ja pimeän laskeutuessa revontulet ja tähdet valaisevat taivaan. Kaamos onkin upeita valoilmiöitä, ei säkkipimeyttä.
Pastellisävyt selittyvät sillä, että aurinko paistaa horisontin takaa ilmakehän yläosiin ja sieltä siroaa maahan hajavaloa mikä saa aikaan mitä upeampia värejä ja valoja. Valoisuutta lisää myös maata peittävä lumi, joka heijastaa valoa. Jo iltapäivästä voi taivaalla nähdä revontulia. Lisäksi kuu voi valaista taivasta. Kaamos ei siis ole lainkaan synkkä, vaan yksi kauneimmista luonnonilmiöistä täällä pohjoisessa.
Vaikka aurinko ei kaamosaikaan paistakaan, ei täällä ole koko vuoden kertymää tarkasteltaessa yhtään sen enempää pimeää aikaa kuin etelässäkään. Lähes kaikkialla maailmassa valoisaa aikaa on teoriassa yhtä paljon eli noin puolet vuodesta. Tämä selittyy sillä, että pohjoisen valoisat kesät kompensoivat pimeämpiä aikoja.