Talvinen Utsjoki on unohtumaton elämys! Rauhallisuuden ja hiljaisuuden kokeminen puhtaassa arktisessa luonnossa on mieleenpainuvaa. Talviretkeily on tavallisesti kesäretekeilyä fyysisesti vaativampaa. Lumihanki ja Utsjoen tuntureiden vaihtuva profiili tekevät talvisesta matkailusta fyysistä, mutta myös erittäin palkitsevaa. Tässä ohjeita, miten valmistautua turvallista talviretkeilyä varten.

Turvallisesti talvireiteille

Turvallinen talviretkeily - Explore Utsjoki

Utsjoen talviolosuhteet ovat erittäin haastavat. Viima voi lisätä pakkasen purevuutta kymmeniä asteita ja sääolosuhteet muuttuvat nopeasti. Myös selvästi näkynyt jälki voi hävitä tuiskussa äkkiä. Varmin tapa aloittaa ovat lyhyemmät päiväretket ja kaverin kanssa on aina turvallisempaa kuin yksin. Utsjoella on myös monta asiantuntevaa eräopasta, joiden avulla saat kokea talvisen arktisen erämaan turvallisesti ja saat elämyksestä enemmän irti. Eräoppaat löydät täältä.

Perinteisen paperisen kartan ja kompassin mukana pitäminen ja niiden käytön osaaminen on tärkeää. Kovalla pakkasella puhelimen akku voi hyytyä nopeasti. Varavirtapankki auttaa tässä hieman ja puhelimen maastokarttasovelluksen kartat on hyvä ladata puhelimelle offline-käyttöä ajatellen, sillä maastossa ei kuuluvuutta ja nettiyhteyttä välttämättä ole.

Varminta on kuitenkin pitää mukana myös karttaa, kompassia ja erillistä GPS-laitetta. Suunnistaminen ja maastonmuotojen tunnistaminen on usein talvisen lumihangen peittämässä maisemassa haastavaa ja lumipyryn iskiessä liki mahdotonta.

Talvella luonnonvaloa ei ole pitkäksi aikaa. Retki on hyvä ajoittaa  päivän vasta sarastaessa. Hyvä otsalamppu auttaa kulkemaan ja lukemaan karttaa myös pimeällä. Muista huomioida myös jäätilanne, mikäli reittisi kulkee jäätä pitkin.

Kerrospukeutuminen ja sukset tai lumikengät tekevät talviretkeilystä miellyttävän kokemuksen

Talviretkeilijän on syytä pukeutua lämpimästi. Kerrospukeutumisen avulla pysyy lämpimänä ja tarvittaessa vaatetta voi lisätä tai poistaa lämpötilan mukaan. Kerrospukeutumisen ideana on, että alimmaksi kerrokseksi laitetaan kosteuden seuraavaan kerrokseen siirtävä aluskerrasto (esim. merinovilla). Seuraavaksi eristävä kerros esimerkiksi fleecestä, ja päällimäiseksi tuulta ja sadetta pitävä kerros. Tärkeää on myös pitää mukana kuiva aluspaita, jonka voi sitten tauolla vaihtaa päälleen. Kylmä yllättää nopeasti tauoilla ja lämmin taukotakki onkin talviretkeilijän tärkeimpiä varusteita. Lisäksi taukoa varten voi varata esimerkiksi lämpimämmät housut, lämpimän istuinalustan ja tietenkin lämmintä juomaa.

Lämpimien vaatteiden lisäksi talviretkeilijän pitää päästä jotenkin kulkemaan lumihangessa. Tunturi- tai metsäsukset ovat hyvä valinta, samoin lumikengät ja liukulumikengät. Tunturisukset soveltuvat erityisesti tuulen kovettamalla tunturilla liikkumiseen: tällöin kantavuutta ei tarvita niin paljon, vaan tärkeämpää on pitävyys. Metsäsukset puolestaan kantavat hyvin ja soveltuvat upottavassa lumihangessa hiihtämiseen, samoin leveät liukulumikengät. Hanki on erityisen sopivaa liukulumikengille ja metsäsuksille usein esimerkiksi jokilaaksoissa. Myös perinteiset lumikengät kantavat hyvin ja niillä liikkuminen on mahtavaa etenkin hieman poljetuilla reiteillä ja kantohangen aikaan.

Lyhyt päiväretki vai pidempi vaellus

Mukaan tarvittavat varusteet määräytyvät sen mukaan, miten pitkää retkeä tai vaellusta olet suunnittelemassa. Päiväretkelle tarvittava varustus on luonnollisesti kevyempi, kuin vaikkapa viikonlopun, tai viikon kestävälle talvivaellukselle pakattavat varusteet. Oli kyseessä sitten lyhyt tai pitkä retki, on mukaan syytä pakata aina kartta ja kompassi, lämmintä vaihtovaatetta, sekä ruokaa ja juomaa, tulentekovälineet, otsalamppu, ensiapulaukku ja wc-paperia. Jos tarkoitus on yöpyä talvella, varaudu talvimakuupussilla, talvimakuualustalla, sekä talviolosuhteisiin sopivalla majoitteella, kuten teltalla. Teltan mukana pito on perusteltua, vaikka aikoisitkin nukkua laavulla tai autiotuvalla, sillä esimerkiksi ankaran sään takia voit joutua majoittumaan kesken matkan. Selvitä etukäteen, onko autiotuvalla polttopuita. Tietoa autiotuvista saat esimerkiksi täältä.

Pitkälle talvivaellukselle varusteita tarvitsee enemmän, joten tarvitset mukaan rinkan tai perässä vedettävän ahkion. Jos aikomus on yöpyä ulkona, on mukaan otettava tavaramäärä jo niin iso, että ahkio on rinkkaa järkevämpi vaihtoehto. Ahkio + pieni päiväreppu on usein toimiva yhdistelmä pidemmillä vaelluksilla.

Lue lisää talviretkeilystä Metsähallituksen sivuilta.

Talvi ja turvallisuus - Explore Utsjoki 39

Nämä vastuullisuussivut on toteutettu osana Vastuullinen matkailu Utsjoella -hanketta. Hanke on Euroopan aluekehitysrahaston EAKR:n, Lapin liiton ja Utsjoen kunnan tukema projekti, jonka tavoitteena on mm. tehdä Utsjoesta entistä vastuullisempi matkakohde sekä ohjata matkailijoita matkailemaan vastuullisesti. Lisätietoa hankkeesta löydät täältä.

 Vastuullisuus - Explore Utsjoki 8Vastuullisuus - Explore Utsjoki 7Vastuullisuus - Explore Utsjoki 6