Pidetään porukalla paikat siistinä. Utsjoella, Karigasniemellä ja Nuorgamissa on jokaisessa Rinki-ekopiste, johon voit tuoda kierrätettävät kartonki- ja lasipakkaukset, sekä pienmetallin. 

Rinki-ekopisteet Nuorgamissa, Utsjoella ja Karigasniemellä

  • Utsjoen kylän Rinki-ekopiste sijaitsee osoitteessa Miessipolku 1, 99980 Utsjoki. Kirkonkylän ekopisteessä on paperin, kartongin, lasin, metallin lisäksi myös muovin kierrätys syyskuusta 2022 alkaen.
  • Karigasniemen kylän Rinki-ekopiste sijaitsee osoitteessa Ylätenontie 24, 99950 Utsjoki. Karigasniemen ekopisteessä voit kierrättää kartongin,, lasin ja pienmetallin.
  • Nuorgamin kylän Rinki-ekopiste sijaitsee osoitteessa Tenontörmä 16, 99980 Utsjoki. Nuorgamin ekopisteessä voit kierrättää kartongin, paperin, lasin ja pienmetallin.

Kierratys.info -sivustolta näet myös ajantasaisen kartan siitä, missä sinua lähimmät kierrätyspisteet sijaitsevat. 

Poltettava jäte kiinteistöjen keräysastiaan

Kiinteistöjen, mökkien ja muiden asuinrakennusten yhteydessä olevaan jäteastiaan kerätään poltettava jäte. Poltettavaa jätettä on normaali asumisessa syntyvä jäte. Toistaiseksi esimerkiksi muovi laitetaan Utsjoella poltettavaan jätteeseen. Jos sinulla on mahdollisuus ottaa käyttämäsi muovit mukaan ja kuljettaa ne lähimpään kierrätyspisteeseen Inariin muun asioinnin yhteydessä, se olisi hyvä teko ilmaston puolesta. 

Biojätteet kierrätetään myös toistaiseksi poltettavan jätteen seassa, ellei kiinteistöllä ole omaa kompostoria. Retkeillessä syntyneen biojätteen voi laittaa myös huussiin.

“Sen mitä jaksat kantaa luontoon, jaksat myös kantaa sieltä pois”

Otsikon lause on varmasti tuttu useimmille luonnossa liikkuville. Noudatetaan yhdessä tätä ohjenuoraa myös Utsjoen alueella retkeiltäessä. 

Kannattaakin minimoida kannettavan jätteen määrä jo ennen retkelle lähtöä miettimällä mitä jätettä mistäkin ruokatuotteesta syntyy. Esimerkiksi isot tölkit vievät enemmän tilaa kuin pussit. Pakkaa evääsi mahdollisuuksien mukaan uudelleen käytettäviin rasioihin vähentääksesi mukana kuljetettavan jätteen määrää.

Asuntoautojen ja -vaunujen septitankkien tyhjennyspaikat Utsjoella

Kierrätys Utsjoella - Explore Utsjoki 1

Utsjoella voit tyhjentää asuntoautosi tai -vaunusi vessan leirintäalueiden tyhjennyspaikkoihin tai Tielaitoksen ylläpitämään tyhjennyspaikkaan.

Leirintäalueita, joissa tyhjennyspaikka:

Camping Tenonrinne, Ylätenontie 55, 99950 Karigasniemi

Hotel Guossi, Ylätenontie 32, 99950 Karigasniemi

Camping Lapinkylä, Utsjoentie 14, 99980 Utsjoki

Nuorgamin Lomakeskus, Nuorgamintie 4401, 99990 Nuorgam

Nivajoen Camping, Alakönkääntie 28, 99990 Nuorgam

Tielaitoksen ylläpitämä tyhjennyspaikka:

Utsjoki Mieraslompolo, tie numero 4. Levähdysalue, jonka WC-rakennuksen yhteydessä merkitty tyhjennyskaivo. Paikka sijaitsee Mieraslompolon kylän eteläpuolella, 40km päässä Utsjoen kirkonkylästä. Paikan koordinaatit N 69.58395 E 27.23736

Utsjoen kunnan jäteopas kotitalouksille.

Nämä vastuullisuussivut on toteutettu osana Vastuullinen matkailu Utsjoella -hanketta. Hanke on Euroopan aluekehitysrahaston EAKR:n, Lapin liiton ja Utsjoen kunnan tukema projekti, jonka tavoitteena on mm. tehdä Utsjoesta entistä vastuullisempi matkakohde sekä ohjata matkailijoita matkailemaan vastuullisesti. Lisätietoa hankkeesta löydät täältä.

 Vastuullisuus - Explore Utsjoki 8Vastuullisuus - Explore Utsjoki 7Vastuullisuus - Explore Utsjoki 6