Voit vaikuttaa matkasi vastuullisuuteen monin tavoin. Näiltä sivuilta löydät muutamia käytännön vinkkejä kestävämpiin valintoihin matkallasi Utsjoelle!

Paikallisten huomioiminen

Utsjoki on saamelaisenemmistöinen kunta. Tehdäänhän kaikki osamme, jotta aito paikalliskulttuuri ja elämäntapa säilyvät myös jälkipolville. Voit etsiä tietoa saamelaiskulttuurista jo ennen matkaa. Näin osoitat kunnioitusta kulttuuria kohtaan ja saat samalla matkastasi enemmän irti.

Hankithan saamelaisiin ja saamelaiskulttuuriin liittyvät matkailupalvelut vastuullisesti ja eettisesti toimivilta saamelaistahoilta. Näin varmistut samalla aidosta kokemuksesta. 

Saamelaiskulttuurissa  kädentaidot elävät vahvoina ja saamelaiskäsityöt ovatkin silmiä hivelevän kauniita. Aidon saamelaiskäsityön tunnistaa Sámi Duodji -merkistä. 

Saamelaisuuteen liittyy esimerkiksi saamenpuvun eli gáktin  käyttö erilaisissa tilaisuuksissa ja juhlissa. Lue lisää saamenpuvusta ja saamelaiskulttuurista täältäEthän lähtökohtaisesti kuvaa paikallisia ihmisiä, vaan pyydäthän siihen erikseen luvan. Ethän valokuvaa lapsia. Muista kunnioittaa paikalliskulttuuriin kuuluvia yksityisiä tilaisuuksia: ethän häiritse tai kuvaa tilaisuuksia kuten häitä, hautajaisia tai muita juhlia.

Paikallisten asukkaiden kotirauhan huomioiminen on tärkeää. Huomioithan siis, että yksityiset pihat ovat vain asukkaiden käyttöön. Utsjoella piha-alueet voivat olla laajoja, luonnonmukaisia ja aitaamattomia. Ethän esimerkiksi leiriydy liian lähellä asumuksia tai tee avotulta toisen maalle.

Vierailu arvokkaissa historiallisissa kohteissa on elämys. Jotta kulttuurihistoriamme säilyisi, varmistathan että vierailusi on kunnioittava ja jälkiä jättämätön. Ethän esimerkiksi kaiverra nimeäsi rakennuksiin, retkeilyrakenteisiin tai muistomerkkeihin.

Lisätietoja löydät paikalliskulttuuri-osiosta, sekä Saamelaiskäräjien sivuilta. Saamelaiskäräjät ovat laatineet myös erityiset ohjeet vastuulliseen saamelaismatkailuun, löydät ne täältä.

Tutustu saamelaiseen kulttuuriin - Saami village 4

Suosi paikallista

Utsjoen ruokakulttuuri on paikallista ja luontoa sekä sen antimia kunnioittavaa. Suosi lähi- ja paikallisruokaa kokeilemalla paikallisen keittiön antimia. Esimerkiksi poron, kalan ja marjojen lisäksi myös Jäämeren herkut ovat täällä lähiruokaa. Kysy rohkeasti lähiruoan alkuperästä, niin saatat kuulla myös paikallisia tarinoita! Voit myös tilata paikallista poronlihaa suoraan kotiisi tai ostaa sitä mukaan kotiin lähtiessäsi.

Valitsemalla paikallisia tuotteita, esimerkiksi matkamuistoja, tuet paikallisia pienyrittäjiä. Käytä paikallisia ja vastuullisesti toimivia yrityksiä. Kysy rohkeasti, miten vastuullisuus on huomioitu ja miten sitä edistetään yrityksissä ja matkailualueella.

Osoita kiinnostusta paikallista kulttuuria, uskontoa ja luontoa kohtaan; retkeile ja tutustu paikallisten tarjoamiin kohteisiin ja aktiviteetteihin, noudata annettuja ohjeita ja reittejä.v Älä roskaa tai muuten jätä jälkiä käynnistäsi luontoon.

Vastuullisuus - Explore Utsjoki 1

Taita välimatkat vähäpäästöisemmin

Utsjoelle matkaavan päästöistä suurin osa syntyy tavallisesti liikenteestä. Voit kuitenkin muodostaa tästä positiivisen poikkeuksen käyttämällä julkisia yhteyksiä, kimppakyytiä tai yhteiskuljetusta esimerkiksi lentokentältä. Oma lukunsa päästöjen pienentämisessä ovat kaikki omin lihasvoimin saapuvat. Kaikki te, jotka saavutte kävellen, polkupyörällä tai hiihtäen teette siis upean urheilusuorituksen lisäksi suuren ympäristöteon! Kiitos!

Mikäli autoilet Utsjoelle, voit kuitenkin huomioida ympäristöasiat monin pienin teoin. Muista esimerkiksi välttää tyhjäkäyntiä ja esilämmittää autoasi talvipakkasilla, sillä kylmän moottorin käynnistäminen vie polttoainetta huomattavasti lämmitettyä enemmän. Utsjoelta löytyy myös sähköautojen latauspisteitä, esimerkiksi Nuorgamin Lomakeskukselta ja Lomakylä Vallelta.

Myös Utsjoen alueella liikkuessa voit suosia vähäpäästöisiä liikkumismuotoja, kuten pyöräilyä, kävelyä, hiihtoa ja pidemmillä matkoilla matkailuyrittäjien tarjoamia yhteiskuljetuksia.

Estä vieraslajien leviäminen arktiseen luontoon

Utsjoen luonto on herkkää ja ilmastonmuutoksen myötä enenevissä määrin altis muutoksille. Teethän osasi estääksesi vieraslajien leviämisen Utsjoelle esimerkiksi desinfioimalla kalastusvälineesi ennen kuin kalastat Utsjoen alueella. Lisätietoa vieraslajeista löydät täältä.

Liikkuminen luonnossa

Pysythän merkityillä reiteillä. Tuothan roskasi aina mukanasi pois reiteiltä. Pidäthän kiltinkin koiran kytkettynä ja turvaat näin niin luonnonvaraisille eläimille kuin poroille rauhan. Luonnonolosuhteet voivat Utsjoen erämaissa muuttua nopeastikin. Varauduthan siis lyhyemmälläkin retkellä monenlaiseen säähän. Useat Utsjokiset matkailuyritykset tarjoavat myös opaspalveluita, millä voit varmistaa turvallisen ja vastuullisen retken.

Teethän tulet vain virallisille tulentekopaikoille. Ota huomioon palovaroitukset: avotulenteko on kokonaan kielletty metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana. Näet ajantasaiset varoitukset täältä.

Vessahätä yllättää usein luonnossakin. Hyödynnä mahdollisuuksien mukaan reiteiltä löytyviä vessoja. Mikäli huussia ei ole saatavilla, mene riittävän kauas vesistöistä ja tulipaikoista tarpeillesi. Kaiva kuoppa tarpeiden tekoa varten ja peitä jätökset ja vessapaperi toimituksen jälkeen. 

Muista hankkia asianmukaiset luvat metsästykseen ja kalastukseen. Desinfioi kalastusvälineet ennen kalastusta. Huomioithan koiran käytön metsästyksessä herkällä poronhoitoalueella. On hyvä olla yhteydessä alueen paliskuntaan ennen metsästysreissua ja kysyä millä alueella porot liikkuvat, etteivät metsästyskoirat pääse häiritsemään niitä. Tarkemmat ohjeet metsästykseen ja kalastukseen saat lupien ostamisen yhteydessä. Lisätietoa saat myös paikallisilta matkailuyrittäjiltä, Luontokeskus Siidasta, sekä osoitteesta www.eraluvat.fi

Lisätietoa vastuullisesta luonnossa liikkumisesta löydät täältä.

Huolehdi omasta ja muiden turvallisuudesta

Utsjoella ja yleensäkin Lapissa ajaminen vaatii äärimmäistä tarkkuutta eri vuodenaikoina, sillä tiet voivat olla hyvin liukkaita ja niillä liikkuu usein poroja ja muita eläimiä. Etäisyydet ovat pitkiä, joten muistathan tankata ajoissa. Ethän vaaranna omaa tai muiden turvallisuutta, jos pysähdyt kuvaamaan esimerkiksi revontulia matkasi aikana. 

Hyödynnä paikalliset olot tuntevan oppaan ammattitaitoa ja aluetuntemusta. Kelkkaile esimerkiksi turvallisesti opastetuilla kelkkasafareilla. 

Noudata erityistä varovaisuutta jäällä liikkuessasi, sillä virtapaikat sekä etenkin syys- ja kevätjäät ovat arvaamattomia, jopa hengenvaarallisia. 

Utsjoki on upea, mutta monesti haastava retkikohde. Lue lisää turvallisesta retkeilystä täältä

Pidä puhelin mukana ja akku täynnä. Säilyttämällä puhelinta lämpimässä, lähellä vartaloasi, lisäät akkusi kestoa kylmässä. Lataa 112 Suomi -mobiilisovellus puhelimeesi, jotta avun tulo paikalle on hätätilanteessa nopeaa.

Huomioi terveysturvallisuus ja voimassa olevat ohjeet mm. kasvomaskien käytöstä, käsihygieniasta, liikkumisesta tai henkilörajoituksista. Flunssakaudella on tärkeää huolehtia erityisesti käsihygieniasta. Mikäli sairastut, niin vältä kättelyä ja paikkoja, joissa liikkuu paljon ihmisiä. Yski tarvittaessa nenäliinaan tai hihaasi.

Minimoi kulutusta, säästät energiaa ja luontoa!

Meillä Utsjoella nautitaan puhdasta ja hyvänmakuista hanavettä, joten pullotetulle vedelle ei ole tarvetta.

Vältä kertakäyttötuotteiden ostamista. Esimerkiksi kertakäyttöisten kädenlämmittimien sijaan voit ostaa paikallisesti tehdyt lapaset ja villasukat. Matkailuyrittäjiltä voit usein myös vuokrata varusteita, joten kaikkea ei tarvitse hankkia omaksi.

Minimoi jätteeksi päätyvän ruoan määrä. Lajittele jätteet mahdollisuuksien mukaan.

Säästä energiaa pitämällä huoneenlämpö kohtuullisena, lämmittämällä saunaa vain tarvittaessa, pitämällä ikkunat ja ovet talvella suljettuina sekä sammuttamalla valot ja sähkölaitteet, kun et niitä tarvitse.

Tee kuten paikalliset ja pidä itsesi lämpimänä ulkoilun jälkeen villasukkien, kuuman juoman ja viltin avulla – älä kuumalla suihkulla.

Mieti voitko viipyä Utsjoella pidempään

Yksi tapa tehdä matkailusta kestävämpää on viipyä kohteessa kerralla pidempään: esimerkiksi lomamajoituksen lakanoita ei tarvitse tällöin vaihtaa päivittäin, joka vähentää pyykkäyksen ja siivouksen määrää ja näin ympäristö kuormittuu vähemmän. Lisäksi pidemmän oleskelun ansiosta siirtymämatkoja eri majoituspaikkojen välillä tehdään vähemmän, jolloin liikenteen päästöt ovat osaltasi pienemmät. Mieti myös, voisitko tehdä useamman lyhyen lomareissun sijaan vaikkapa yhden tai kaksi pidempää matkaa, jolloin paikalle pääsemisen hiilidioksidipäästöt pienentyvät huomattavasti.

Pidemmällä viipymisellä on myös muita positiivisia vaikutuksia kohteelle: viipymällä paikkakunnalla pidempään käytät myös paikkakunnan palveluita enemmän, eli käyntisi tuottaa enemmän rahaa ja toimeentuloa paikallisille. Pidempään viipyvä matkailija saa myös enemmän irti alueen kulttuurista ja hänellä on mahdollisuus oppia kohteesta enemmän, nähdä enemmän ja näin myös saada reissustaan irti enemmän.

 

Täältä löydät lisää vinkkejä vastuulliseen matkailuun!

 

Kalastusreissu tunturiin - Explore Utsjoki

Nämä vastuullisuussivut on toteutettu osana Vastuullinen matkailu Utsjoella -hanketta. Hanke on Euroopan aluekehitysrahaston EAKR:n, Lapin liiton ja Utsjoen kunnan tukema projekti, jonka tavoitteena on mm. tehdä Utsjoesta entistä vastuullisempi matkakohde sekä ohjata matkailijoita matkailemaan vastuullisesti. Lisätietoa hankkeesta löydät täältä.

 Vastuullisuus - Explore Utsjoki 8Vastuullisuus - Explore Utsjoki 7Vastuullisuus - Explore Utsjoki 6