Utsjoella porotalous on yksi tärkeimmistä elinkeinoista. Poroja asustaakin Utsjoen alueella melkein kymmenen kertaa enemmän kuin ihmisiä. Porot ovat puolivillejä kotieläimiä: jokainen poro kuuluu siis jollekin, kohtasit poron sitten keskellä kylää tai Kaldoaivin erämaan syrjäisimmässä nurkassa. Kunnioittamalla poroja osoitatkin kunnioitusta myös paikallisia kohtaan.

Utsjoella luonnossa kohtaamasi porot ovat pääsääntöisesti hyvin arkoja, minkä takia poroihin olisi syytä pitää reilusti etäisyyttä. Poroille on tärkeä turvata rauha ympäri vuoden, mutta erityisen tärkeää se on porojen ollessa tiineenä ja vasonta-aikaan eli kevättalvella, keväällä ja alkukesästä. Porot ovat kyseisinä aikoina myös pitkän talven jäljiltä heikoimmillaan. Porojen säikyttäminen aiheuttaa niille turhaa stressiä ja voi pahimmassa tapauksessa johtaa esimerkiksi tiineellä vaatimella keskenmenoon. Vasat syntyvät yleensä touko-kesäkuussa ja alkavat leimaantua äiteihinsä. On tärkeää, että vasa ja emo eivät erkaannu toisistaan esimerkiksi säikähdyksestä johtuen, sillä pieni vasa on erittäin altis vaaroille. Vaikka vasat ovatkin suloisia, annathan niille siis rauhan.

Koirat ovat tervetulleita nauttimaan Utsjoen luonnosta. Pidä kuitenkin kilttikin koira aina kytkettynä, sillä porot säikkyvät koiria helposti ja juoksuun pinkaiseva poro voi saada koirassa monenlaisia, yllättäviäkin, reaktioita aikaan. Esimerkiksi tiineitä vaatimia ajava koira voi saada hetkessä aikaan suuret vahingot, joista koiranomistaja on korvausvelvollinen. Mikäli olet tulossa Utsjoelle metsästämään koiran kanssa, suosittelemme ottamaan ennen metsästysreissua yhteyttä paliskuntaan (Kaldoaivin, Paistunturin tai Muotkatunturin paliskunta metsästysalueesta riippuen), jotta saat selville mahdolliset käynnissä olevat poronhoitotyöt ja lisätietoa porojen sijainnista.

Myös valokuvatessa, niin kameralla kuin dronellakin, on tärkeää muistaa pitää huomattava etäisyys poroihin. Mikäli haluat lähikuvia poroista, suosittelemme vierailua yhdellä Utsjoen porotiloista. Samalla pääset ruokkimaan poroja ja talvella pororekiajelulle.

Mikäli löydät retkelläsi kuolleen poron, olisi hyvä ilmoittaa löydöstä paliskunnalle. Pelkistä luista ei ilmoitusta kannata tehdä, mutta kokonaisen ruhon löytyessä ilmoitus on suureksi avuksi. Lisäksi löytöpaikan koordinaatit olisi syytä pistää muistiin ja kuvata poron tunnisteet mikäli ne ovat nähtävissä, kuten korvamerkit ja panta. Korvamerkeillä tarkoitetaan muovista lappua ja korvaan tehtyjä merkintöjä.  Poroisäntien yhteystiedot löydät paliskunnat.fi -sivustolta.

Syksy ja talvi ovat kriittistä aikaa porotöiden onnistumisen kannalta Utsjoen kunnan alueella. Normaalisti syys-joulukuussa ja tammi-maaliskuussa on poroerotukset ja poroja kootaan niitä varten. Tällöin tokan hajottaminen voi siis tarkoittaa valtavaa määrää työtä, minkä takia on erittäin tärkeää pitää koirat kytkettyinä ja antaa tilaa poroille. Utsjoella poroja usein myös ruokitaan talvisin, osittain juuri tokan pitämiseksi kasassa, mikä esimerkiksi antaa suojaa petovahingoilta. Myös tällöin porotokan hajottaminen aiheuttaa poronhoitajille valtavan määrän työtä ja voi lisäksi saattaa porot vaaraan. Porojen talviruokinta jatkuu aina lumien sulamiseen asti. Poronhoidon vastuullisuudesta Utsjoella voit lukea täältä. Yleistietoa poroista ja  poronhoidosta löydät puolestaan täältä

Muistathan huomioida porot myös autoillessasi. Lisätietoa poroista liikenteessä löydät täältä.

Nämä asiat huomioonottamalla tulet varmasti hyvin toimeen Utsjoen nelijalkaisten ja sarvipäisten asukkaiden kanssa ja annat mahdollisuuden elää hyvää ja rauhallista utsjokisen poron elämää.

 

 

Etusivu - Explore Utsjoki 4

Nämä vastuullisuussivut on toteutettu osana Vastuullinen matkailu Utsjoella -hanketta. Hanke on Euroopan aluekehitysrahaston EAKR:n, Lapin liiton ja Utsjoen kunnan tukema projekti, jonka tavoitteena on mm. tehdä Utsjoesta entistä vastuullisempi matkakohde sekä ohjata matkailijoita matkailemaan vastuullisesti. Lisätietoa hankkeesta löydät täältä.

 Vastuullisuus - Explore Utsjoki 8Vastuullisuus - Explore Utsjoki 7Vastuullisuus - Explore Utsjoki 6