Utsjoella porotalous on yksi tärkeimmistä elinkeinoista. Poroja asustaakin Utsjoen alueella melkein kymmenen kertaa enemmän kuin ihmisiä. Porot ovat puolivillejä kotieläimiä: jokainen poro kuuluu siis jollekin, kohtasit poron sitten keskellä kylää tai Kaldoaivin erämaan syrjäisimmässä nurkassa. Kunnioittamalla poroja osoitatkin kunnioitusta myös paikallisia kohtaan.

Porot liikenteessä

Utsjoelle poro on tavallinen vastaantulija. Erityisesti kesällä porot pakenevat tielle ötököitä pakoon, mutta poroja kohtaa liikenteessä myös kaikkina muina vuodenaikoina. Kun kohtaat poron tiellä, kannattaa malttaa mieli ja hidastaa vauhtia onnettomuuksien välttämiseksi. Poron liikkeitä on vaikea ennustaa. Vaikka poro olisi kaukana, kannattaa jalka ottaa heti kaasulta, sillä myös sinua lähempänä voi olla poro, jota et vielä huomannutkaan. Varovaisuus kannattaa myös jonkin aikaa poron ohittamisen jälkeen, sillä lähistöllä kun voi lymyillä muitakin sarvipäitä. Tiellä olevista poroista on hyvä varoittaa myös vastaantulijoita esimerkiksi pitkiä valoja vilauttamalla. Näin saatat myös pelastaa poron hengen.

Mikäli ajat porokolarin tai huomaat loukkaantuneen poron, soita aina 112.

Porokuvat ovat monelle matkailijalle tärkeä osa Lapin matkaa. Kuvia ottaessa on kuitenkin tärkeä muistaa liikenneturvallisuus. Suosittelemmekin säästämään porokuvat paikan päälle Utsjoelle. Varaamalla porotilavierailun  voit keskittyä valokuvaamiseen turvallisesti ja saat samalla kuulla porojen elämästä laajemminkin.

Porot - Explore Utsjoki

Porot luonnossa

Utsjoella luonnossa kohtaamasi porot ovat pääsääntöisesti hyvin arkoja, minkä takia poroihin olisi syytä pitää reilusti etäisyyttä. Poroille on tärkeä turvata rauha ympäri vuoden, mutta erityisen tärkeää se on porojen ollessa tiineenä ja vasonta-aikaan eli kevättalvella, keväällä ja alkukesästä. Porot ovat näitä aikoja myös pitkän talven jäljiltä heikoimmillaan. Porojen säikäyttäminen aiheuttaa niille turhaa stressiä ja voi pahimmassa tapauksessa johtaa esimerkiksi tiineellä vaatimella keskenmenoon. Vasat syntyvät yleensä touko-kesäkuussa ja alkavat leimaantua äiteihinsä. On tärkeää, että vasa ja emo eivät erkaannu toisistaan esimerkiksi säikähdyksestä johtuen, sillä pieni vasa on erittäin altis vaaroille. Vaikka vasat ovatkin suloisia, annathan niille siis rauhan.

Koirat ovat tervetulleita nauttimaan Utsjoen luonnosta. Pidä kuitenkin kilttikin koira aina kytkettynä, sillä porot säikkyvät koiria helposti ja juoksuun pinkaiseva poro voi saada koirassa monenlaisia, yllättäviäkin, reaktioita aikaan. Esimerkiksi tiineitä vaatimia ajava koira voi saada hetkessä aikaan suuret vahingot, joista koiranomistaja on korvausvelvollinen. Mikäli olet tulossa Utsjoelle metsästämään koiran kanssa, suosittelemme ottamaan ennen metsästysreissua yhteyttä paliskuntaan (Kaldoaivin, Paistunturin tai Muotkatunturin paliskunta metsästysalueesta riippuen), jotta saat selville mahdolliset käynnissä olevat poronhoitotyöt ja lisätietoa porojen sijainnista.

Myös valokuvatessa, niin kameralla kuin dronellakin, on tärkeää muistaa pitää huomattava etäisyys poroihin. Mikäli haluat lähikuvia poroista, suosittelemme vierailua yhdellä Utsjoen porotiloista. Samalla pääset myös ruokkimaan poroja ja halutessasi esimerkiksi pororekiajelulle.

Mikäli löydät retkelläsi kuolleen poron, olisi hyvä ilmoittaa löydöstä paliskunnalle. Pelkistä luista ei ilmoitusta kannata tehdä, mutta kokonaisen ruhon löytyessä ilmoitus on isoksi avuksi. Lisäksi löytöpaikan koordinaatit olisi syytä pistää muistiin ja kuvata poron tunnisteet mikäli ne ovat nähtävissä, kuten korvamerkit ja panta. Korvamerkeillä tarkoitetaan muovista lappua ja korvaan tehtyjä merkintöjä.  Poroisäntien yhteystiedot löydät paliskunnat.fi -sivustolta.

Syksy ja talvi ovat kriittistä aikaa porotöiden onnistumisen kannalta Utsjoen kunnan alueella

. Normaalisti syys-joulukuussa ja tammi-maaliskuussa on poroerotukset ja poroja kootaan niitä varten. Tällöin tokan hajottaminen voi siis tarkoittaa valtavaa määrää työtä, minkä takia on erittäin tärkeää pitää koirat kytkettyinä ja antaa tilaa poroille. Utsjoella poroja usein myös ruokitaan talvisin, osittain juuri tokan pitämiseksi kasassa, mikä esimerkiksi antaa suojaa petovahingoilta. Myös tällöin porotokan hajottaminen aiheuttaa poronhoitajille valtavan määrän työtä ja voi lisäksi saattaa porot vaaraan. Porojen talviruokinta jatkuu aina lumien sulamiseen asti. Poronhoidon vastuullisuudesta Utsjoella voit lukea täältä. Yleistietoa poroista ja  poronhoidosta löydät puolestaan täältä

Nämä asiat huomioonottamalla tulet varmasti hyvin toimeen Utsjoen nelijalkaisten ja sarvipäisten asukkaiden kanssa ja annat mahdollisuuden elää hyvää ja rauhallista utsjokisen poron elämää.

Anna palautetta