Aurinko kimaltaa ja jäät houkuttelevat ulkoilemaan. Ennen jäille kirmaamista kannattaa ottaa selvää jäätilanteesta.

Porukalla on turvallisempaa ja hauskempaa

Jäällä ollessa vältellään salmia, niemien kärkiä, kaislikoita, karikoita, jyrkkiä rantoja, siltoja, laitureita, railoja ja joen suistoja. Kalastajille nämä voivat olla ottipaikkoja, jolloin näille apajille mennessä kuivapuvun käyttö olisi suotavaa.

Porukassa on turvallisempaa ja hauskempaa! Otathan siis mukaan kavereita ja kaikille naskalit kaulaan. Kelluttavaksi pakattu lantiovyöllinen reppu ja reppuun valmiiksi sidottu heittoliina auttavat muita pelastettaessa ja myös silloin, jos repun kantaja uppoaa jäihin. Reppuun kannattaa pakata mukaan vedenpitävään pussiin vaihtovaatteet ja hypotermiapeite eli tuttavallisemmin avaruushuopa.

Talvi ja turvallisuus - Explore Utsjoki 10

Heittoliinan käyttöä on hyvä harjoitella etukäteen, niin tositilanteessa sen käyttö on selvää.

Talvi ja turvallisuus - Explore Utsjoki 7

Naskalit ovat tärkeä turvavaruste jäällä liikkuttaessa.

 

Kelkan jälki ei yksin takaa jään kestävyyttä

Yksin liikkuessa jään on oltava vähintään 5 cm paksua teräsjäätä, mutta jäille menoa voi suositella vasta kun teräsjäätä on yli 10 cm. Muista myös jakaa jääturvallisuustietoutta vastaantulijoille jos olet huomannut mahdollisesti heikon kohdan jäässä tai että mukana ei ole naskaleita tai muita turvavarusteita.

Teno- ja Utsjoen jäille kannattaa suunnata vain paikallisen kanssa. Kelkkajälki ei takaa, että reitti kantaa hiihtäjän tai kävelijän. Keväällä jokien jäät sulavat nopeasti ja arvaamattomista kohdista, ja aiemmin talvella käyttämäsi reitti voi heikentyä äkkiä. Molemmissa joissa on kova virta, mikä vie jäihin putoajan helposti jääpeitteen alle. Myös tunturijärvillä on vältettävä jokien ylä- ja alajuoksuja, pienenkin järven/lammen juoksut ovat heikkoja.

Jos kaikesta huolimatta jäille meno arveluttaa, olosuhteet vaikuttavat huonoilta tai opasta ei löydy, on Utsjoella onneksi paljon muutakin tekemistä!

Lisää jääturvallisuustietoa löydät Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry:n ja Suomen Ladun verkkosivustoilta.

Nämä vastuullisuussivut on toteutettu osana Vastuullinen matkailu Utsjoella -hanketta. Hanke on Euroopan aluekehitysrahaston EAKR:n, Lapin liiton ja Utsjoen kunnan tukema projekti, jonka tavoitteena on mm. tehdä Utsjoesta entistä vastuullisempi matkakohde sekä ohjata matkailijoita matkailemaan vastuullisesti. Lisätietoa hankkeesta löydät täältä.

 Vastuullisuus - Explore Utsjoki 8Vastuullisuus - Explore Utsjoki 7Vastuullisuus - Explore Utsjoki 6