Näe & koe

Áilegas-tunturi, Utsjoki

Áilegas-tunturi- kohoaa Utsjoen kylän laidalla 342 metrin korkeuteen ja sen laelta avautuu upea näkymä Tenon ja Utsjoen laaksoihin, Kaldoaivin ja Paistunturin erämaa-alueille sekä Utsjoen kirkonkylälle. Áilegas on paras ja vastuullisin tapa päästä tunturiin ja kokea alueen luonto ja maisema lähellä kylän palveluja.

Áiligas on kesäkohde, jonne on mahdollista saapua myös autolla huipulle johtavaa tietä pitkin ja näin kohde on esteetön. Tiellä ajaminen vaatii kuitenkin luvan, jonka voit ostaa Kylätalo Giisásta tai QR-koodia käyttäen Ailikkaantien alusta löytyvän kyltin ohjeita seuraten. Mikäli päätät kävellä Áilegas-tunturille, voit pysäköidä auton Nuorgamintien ja Ailikkaantien risteyksessä sijaitsevalle levikkeelle (osoite: Ailikkaantie 2, koordinaatit: N69°54’48.2″, E27°05’07.3″). Tiellä on poroaidan portti, joka on suljettava ehdottomasti aidan läpi kuljettaessa.

Alueella liikkuu paljon poroja. Ethän lähesty tai häiritse poroja missään tilanteessa. Huomioithan tämän myös autolla ylös tunturiin ajaessa. Áilegas-tunturin kasvillisuus ja maasto ovat erittäin kulutusherkkiä, pysythän siis valmiilla poluilla kasvillisuuden kulumisen estämiseksi. Ethän kasaa kiviä, alue tulee säilyttää mahdollisimman luonnontilaisena.

Matkaa Nuorgamintieltä Áilegas-tunturin huipulle tulee edestakaisin noin viisi kilometriä. Vaikka tie on hyväkuntoinen kävellä, on tunturiin nouseminen iso urakka ja kävely edellyttääkin kohtalaista peruskuntoa. Maastossa liikkuessa tulee huomioida avoimessa tunturimaastossa nopeasti vaihtuvat keliolosuhteet ja muutokset näkyvyydessä. Varaathan siksi mukaasi riittävästi lämmintä vaatetta, ruokaa, juomaa ja kännykän akku ladattuna. Käythän vessassa ennen retkelle lähtöä – kohteessa ei ole käymälää eikä muita taukorakenteita. Älä tee tulia tunturiin.

Sijainti

Ailigastunturi
99980Utsjoki