Näe & koe

Arktinen aikavaellus -polku

Arktinen Aikavaellus on kuvankaunis 14 kilometrin mittainen luontopolku. Tämä kesäkohde kulkee osaksi tunturikoivikossa, osaksi henkeäsalpaavien maisemien keskellä tunturipaljakalla. Jokainen metri polulla vie vaeltajan miljoona vuotta ajassa eteenpäin, tai taaksepäin, kulkusuunnasta riippuen.

Polku nousee Utsjokisuun koulun takaa (osoite: Utsjoentie 48, koordinaatit: N69°53’37.6″, E27°00’44.0″) jyrkästi Ánnáguravárrille. Matkalla kuljemme ohi dinosaurusten aikakauden, suuren sukupuuttoajan, hiilikauden ja selkärankaisten maaeläinten ilmestymisen maapallon lajistoon. Ánnáguravárrin nuotiopaikan vierellä olemme käyneet historiaa taaksepäin noin 500 miljoonaa vuotta, ja olemme nyt Kambrikauden räjähdyksen kohdalla. Tässä on hyvä pitää tulistelutauko. Reitti jatkuu Johtalanvárrin ja Vuolleseavttetin kautta Heargevárrin (Härkävaaran) nuotiopaikalle. Tämän reitin varrella ohitamme ne ajankohdat missä Lapin tunturit syntyvät, ja kaksi kertaa kohtaamme myös sellaisia aikoja missä koko Maa-planeetta on jään peitossa. Ohitamme myös aurinkokunnan synnyn. Härkävaaran nuotiopaikalta polku jatkuu purolaaksoa pitkin alas Kirkkotuville. Maantien varressa saavumme historian aikajanalla kohtaan, missä koko linnunratamme on muodostumassa.

Kirkkotuvilta vaelluspolku jatkuu edelleen aikajanalla taaksepäin, nyt pitkin kosmisen historian aikajanaa. Vaellamme kohti Badjeseavttetvárria. Noin kilometrin päässä Kirkkotuvilta ylitämme puron kahlaamalla. Alkuräjähdykseen, ajan alkuun ja aikavaelluksemme päätepisteeseen pääsemme Nammájávrin nuotiopaikalle ja kodalle saavuttaessa.

Maastoreitti ei ole erityisen vaativa, vaikka kivikkoisilla poluilla on niin nousuja kuin laskujakin. Reitillä oleva joen ylitys onnistuu helposti paikalle viritetystä vaijerista tukea ottaen. Reitillä on muitakin kosteita paikkoja, joten jalkaan kannattaa ehdottomasti ottaa vaelluskelpoiset ja vedenpitävät kengät! Arktisen aikavaelluksen voi myös helposti jakaa osiin, jotka voi kulkea vaikkapa eri päivinä. Vaikka Arktinen Aikavaellus -polku kulkee merkittyä reittiä pitkin, tulee maastossa liikkuessa huomioida taukopaikkojen pitkät välimatkat ja nopeasti vaihtuvat keliolosuhteet.

Alueella ei tule liikkua muualla kuin merkityillä poluilla. Reittiä voi halutessaan jatkaa syvemmälle Paistunturin erämaa-alueelle ja vaikka kiertää koko 34-kilometrisen Utsjoen retkeilyreitin. Teethän tulet vain merkityille tulipaikoille. Reitti kulkee erämaa-alueella, joten varaa mukaasi riittävästi lämmintä vaatetta, ruokaa, juomaa ja kännykän akku ladattuna. Lisäksi tarvitset kartan ja kompassin. Kohde sijaitsee poronhoitoalueella. Ethän lähesty tai häiritse poroja missään tilanteessa. Huomioithan kulkiessasi poroaitojen veräjät ja suljet ne perässäsi.

 

Arktinen aikavaellus -polku - Explore Utsjoki 1

Sijainti

Utsjoentie 44
99980Utsjoki