Näe & koe

Nuorgam

EU:n pohjoisin kylä

Nautiskele Nuorgamissa – onnellisten ihmisten kylässä

Suomen pohjoisimmassa kylässä ja Euroopan unionin pohjoisimmassa paikassa asuu pieni kylällinen ihmisiä, jotka elävät luonnosta, matkailusta ja rajakaupasta. Nuorgamista löydät myös poronlihamyymälöitä.

Jos mielesi janoaa vaeltamaan, Nuorgamin ympäristö tarjoaa huikeat puitteet retkeilyyn. Vanhasta jäämeren vuonosta muodostuneen Pulmankijärven ympäristöön voit tutustua itsenäisesti vaeltaen tai matkailuyritysten tarjoamilla retkillä ympäri vuoden. Alue sopii erinomaisesti lintujen ja kasvien tarkkailuun. Matkailuyritykset järjestävät retkiä Nuorgamista myös Varanginvuonolle, vaikkapa moottorikelkalla.

Nuorgamin sijainti lähellä Tenojoen suuta tarjoaa aitiopaikan suuren lohen kalastajille. Tenojoen tunnetuin lohenkalastuspaikka, Alaköngäs, houkuttaakin joka vuosi sekä suomalaiset että ulkomaalaiset kalastajat Nuorgamiin.

Tenojoki on kuuluisa lohestaan, mutta se on myös ikivanha kulkureitti, jota käytettiin hallinto- ja kauppatienä jo 1500-luvulla. Alakönkään kiertämiseksi Tenon rannalle muodostui kulku-ura suurempia rahtikuormia varten. Tämä koskenkiertoreitti on nykyisin museotie, jolta avautuu vaikuttava näköala Tenojoelle.

Pulmankijärventien varresta, kilometrin päässä kylältä lähtevä Skaidijärven polku vie Nuorgamin upeimmalle näköalapaikalle, Isokivenvaaraan. Isokivenvaarassa olevalla istumakivellä on levähdetty, kun on noustu kylältä tunturiin. Tien varressa on jokivenettä esittävä, kivistä rakennettu ympäristöteos Nuorgamiin menijä.

Nuorgamissa voit hiihdellä talvella tuntureiden laella, hengittää Saamenmaan puhdasta ilmaa ja nauttia luonnon hiiskumattomasta hiljaisuudesta näkymien ulottuessa jopa satojen kilometrien päähän.

Hiljennämme tahtia! Ruska-aika alkaa pian olla ohi; on myöhäissyksyn aika, luonto valmistautuu lepoon, päivät lyhenee, on pikkupakkasia ja upeita revontulia! Tunturissa on rippeitä maaruskasta, luonnon muuttuvat värit houkuttelevat vielä lokakuuksi hiiskumattomaan hiljaisuuteen patikoimaan.

Norja on aivan vieressä, tee päiväretkiä eri kohteisiin ja koe Jäämeren upeat maisemat. Majapaikassa voit nautiskella lasillisen paljussa Tenon rannalla. Aika kulkee kohti kaamosta ja vielä upeampia revontulia. Kun lumi tulee maahan, voi tehdä lumikenkäillen retken tunturiin tai moottorikelkalla vaikkapa reen kyydissä.

Ota sinäkin aikaa – tule ja hiljennä Nuorgamissa!

Nuorgam kesällä

Sijainti

99990Nuorgam