Näe & koe

Nuvvos-Áilegas

Nuvvos-Áilegas on yksi Utsjoen kunnan kolmesta Áilegas-tunturista ja sijaitsee Nuvvuksen kylän kohdalla, Utsjoen ja Karigasniemen puolivälissä. Jyrkkärinteinen, 535 korkea Nuvvos-Áilegas on kesäkohde, jonka rinteiltä avautuu komeat maisemat Tenojokilaaksoon ja Norjan tuntureille. Tunturin huipulla sijaitsee masto ja sinne johtaa patikointiin soveltuva tieura.

Tunturi on yläosiltaan avointa paljakkaa ja huipulla tuulee lähes aina. Nuvvos-Áilegas on yksi kolmesta pyhästä Áilegastunturista, joilla sillä onkin paikallisille erityinen merkitys. Tunturin eteläpuolella on matalampi, pyöreälakinen Áilegasfeaskkir, eteinen, jonka kautta tunturia on lähestytty kunnioittavasti. Käyttäydythän siis myös tässä luontokohteessa kunnioittavasti ja upeaa luontoa vaalien.

Ylös tunturiin johtava tie (Linkintie) on yksityistie, jota ei ole sallittua ajaa ja jonka varteen ei ole sallittua pysäköidä: autot tulee jättää Tenontien varteen pientareelle (koordinaatit: N69°46’57.9″, E26°13’41.3″) tai Utsjoen suunnassa sijaitsevalle pienelle levikkeelle (koordinaatit: N69°47’34.3″ E26°14’41.9″). Kotirauhaa ja yksityisten pihapiirejä on kunnioitettava ja pihat on kierrettävä reittejä myöten. Kohteeseen ei ole opastusta.

Matkaa tieltä tunturin huipulle ja takaisin Tenon tielle tulee noin 12 kilometriä. Nuvvos-Áilegas sopii hyvin päiväretkikohteeksi, mutta edellyttää hyvää peruskuntoa – nousu tunturiin on pitkä ja kohtalaisen vaativa. Maastossa liikkuessa tulee huomioida avoimessa tunturimaastossa nopeasti vaihtuvat keliolosuhteet ja muutokset näkyvyydessä. Varaathan siksi mukaasi aina lämmintä vaatetta, eväät, juotavaa ja kännykän akku ladattuna.

Alueella liikkuu paljon poroja. Ethän häiritse tai lähesty poroja. Tunturiin johtavalla tiellä on poroaidan veräjä, joka on suljettava perässäsi huolellisesti. Pysythän muutenkin tiellä ja polulla – näin vältämme maaston kulumista. Ethän kasaa kiviä, roskaa tai muuten jätä vierailustasi jälkiä luontoon. Vaikka Nuvvos-Áilegas on kesäkohde, voi jäätä kertyä tunturin laella sijaitsevan maston rakenteisiin myös keväällä ja syksyllä. Siksi maston läheisyyttä tulee välttää.

Huomioithan, että alueella ei ole tulentekopaikkaa, eikä maastoon saa tehdä tulia. Alueella ei myöskään ole vessaa, vaan lähimmät vessapaikat ovat Utsjoen ja Karigasniemen kylissä. 

Sijainti

Linkintie 560
99970Karigasniemi