Näe & koe

Skáidejávri-Fielmmajávri -latu ja polku

Skáidejávrin reitti (5,8 km) on yksi Utsjoen suosituimmista ja hyvästä syystä, sillä reitti kulkee upealla tunturiylängöllä. Reitin varrelta onkin avarat näkymät, hyvällä säällä jopa satojen kilometrien päähän. Reitti on helppokulkuinen, mutta mukaan on syytä varata vedenpitävät kengät.

Reitin lähtöpaikka on Pulmankijärventien varressa noin kilometrin päässä Nuorgamin kylältä. Reitti lähtee moottorikelkkauran portilta ja yhtyy noin puolen kilometrin päässä vanhaan Skáidejávrin polkuun. Järven rannassa on Metsähallituksen ylläpitämä päiväkota, tulistelupaikka, ulkokäymälä, ekopiste ja halkovaja. Skáidejávri on rautuvesi, jossa tarvitaan Metsähallituksen virkistyskalastuslupa kaikenlaiseen kalastamiseen, myös pilkkimiseen.

Skáidejávrin reitti jatkuu kohti Isokivenvaaraa, jossa polku ylittää Pulmankijärventien ja jatkuu Fielmmajávrin polkuna kahden kilometrin verran järven rantaan, jossa on laavu. Skáidejávrin ja Fielmmajávrin reitit ovat ympärivuotisia, sillä talvella alueelle ajetaan latu. Talvella reitin voi myös kulkea lumikengillä – muistathan tällöin välttää tallomasta latua. 

Huomioithan ylängöllä liikkuessa nopeasti vaihtuvat keliolosuhteet, jotka voivat yllättää ympäri vuoden. Puuton tunturipaljakka on erittäin tuuliherkkää. Alueella liikkuminen edellyttää kohtalaista peruskuntoa ja kykyä selviytyä maastossa sekä riittäviä varusteita myös sulan maan aikana. Pidä maastossa liikkuessa aina mukana lämmintä vaatetta, ruokaa ja juomaa sekä kännykän akku ladattuna.

Huomioithan muut retkeilijät, siivoa jälkesi, äläkä jätä jälkiä taukorakenteisiin. Skáidejávrin kota on Metsähallituksen ylläpitämä ja sieltä löytyy niin huussi kuin polttopuutakin. Fielmmajávrin laavulla ei puolestaan ole käymälää eikä puita, mutta se tarjoaa mukavan suojaisan paikan evästauolle. Kumpikin taukopaikka on tarkoitettu vain päiväkäyttöön – ethän siis yövy niissä. Seudulla liikkuu paljon poroja. Ethän lähesty tai häiritse poroja. Kulje maastossa vain merkittyjä reittejä pitkin. 

Sijainti

Fielbmajärvi
99990Nuorgam