Näe & koe

Seututie 970 - Suomen kaunein tie

Tenojoen vartta seuraa Suomen kaunein tie - Seututie 970

Pitkien välimatkojen Saamenmaalla (Sápmi) matkaa ei mitata kilometreissä, vaan ajassa. Edes matkaan käytettyä aikaa ei tietysti lasketa silloin, kun reitti on valittu esteettisin perustein. Suomen kaunein tieosuus – Seututie 970 – ajetaan maisemista hitaasti nauttien, mieluiten polkupyörällä – reitti onkin osa Arcitc by Cycle -pyöräreitistöä.  Karigasniemen, Utsjoen ja Nuorgamin kylät yhdistävä Seututie 970 mutkittelee välillä alhaalla Tenon rannassa, välillä korkeammalla rantatörmällä. Tenojoen laaksomuodostelma on noin kilometrin levyinen ja 200–300 metriä syvä.

Karigasniemen ja Utsjoen välinen tieosuus on rakennettu jokivartta seuranneen kinttupolun mukaisesti mutkia suuremmin oikomatta. Tämä osuus on monien yllätykseksi niinkin uusi, että avajaisia vietettiin vasta vuonna 1983. Siihen saakka täällä asuttiin tiettömien taipaleiden takana. Seututien rakentamisen muistomerkiksi Báktevárrin näköalalevikkeelle on pystytetty niin sanottu Maunon kivi, tien avanneen Mauno Koiviston mukaan. Silkkinauhojen leikkaamisen sijaan presidentti vihki tien käyttöön sahaamalla Tenolaisen veneen poikki. Paikalla on nykyisin myös pöytä esimerkiksi evästaukoja varten. Báktevárrin levikkeeltä avautuukin yksi kaikkein upeimmista näköaloista Tenojokilaaksoon ja Norjan suurtuntureille, joista korkeimpana näkyy Rásttigáisán laki (1067 m). Näkymä onkin yksi Suomen hienoimpia. Levikettä aurataan talvella ja maisemaa voi pysähtyä ihailemaan kaikkina vuodenaikoina esteettömästi. Báktevárrin levikkeeltä on erittäin jyrkkä pudotus Tenojokeen – varothan jyrkännettä.

Seututiellä on tarpeen pitää ajonopeudet alhaisina paitsi kauniiden maisemien, myös tien mutkaisuuden, suurien korkeuserojen ja keliolosuhteiden vuoksi. Laaksosta voi yllättää nopeasti sumu tai lumipyry ja tie on suurimmaksi osaksi valaisematon. Talvella joihinkin kohtiin tiellä saattaa kertyä vaarallista paannejäätä. Paannejäällä tarkoitetaan maan tai kallion pinnalle kerroksittain kertyvää jäätä, jossa purojen vesi aiheuttaa tielle epätasaisen ja usein kaltevan jääpinnan. Tietä käyttävät myös lukuisat hirvet ja porot – ajathan siis varoen.

Road trip mahdollisuuksien lisäksi Seututie 970 on upea pyöräreitti, jossa on paljon katsottavaa ja koettavaa. Vaikka reitti on korkeuserojen takia haastava, on se ajettavissa parissa päivässä etenkin sähköpyörällä. On kuitenkin hyvä huomioida, että suuri osa matkailijan tarvitsemista palveluista sijaitsee kyläkeskuksissa, kuten ruokakaupat.