Näe & koe

Utsjoen kirkonkylä

Utsjoki - Ailigas-tunturin kupeessa

Hiljennä Utsjoen kirkonkylässä

Utsjoen (Ohcejohka), Euroopan unionin pohjoisimman kunnan, kirkonkylässä luonto on aina läsnä. Ailigas-tunturi kohoaa Utsjoen kylän laidalla 342 m:n korkeuteen ja sen laelta avautuu upea näkymä Tenon ja Utsjoen laaksoihin, Kaldoaivin ja Paistunturin erämaa-alueille sekä Utsjoen kirkonkylään. Ailiggaan laelle pääsee helposti yksityistietä pitkin, jonka käyttölupia myydään Kylätalo Giisássa.

Utsjoen kirkonkylän kupeessa kalastetaan ympäri vuoden. Tenojoki on myös kylältä  ylä- ja alavirtaan mainiota lohenkalastusaluetta. Talvisin lähituntureiden taimen- ja rautuvedet houkuttelevat pilkkimään. 

Voit tutustua historiallisesti merkittäviin Utsjoen kirkkoon, pappilaan ja kirkkotupiin, Pyhän Ulriikan sakastiin sekä vanhaan hautausmaahan ja pihakenttään Mantojärven rannalla. Historialliset kohteet voi myös kokea kulkemalla noin 2 kilometrin pituisen Ulriikan polun, joka sopii helppoutensa puolesta koko perheelle.  Pysähtyä kannattaa lisäksi Kylätalo Giisássa, jonka kahvilaan kylän väellä on tapana kokoontua. Kylätalolla myydään myös paikallisia käsitöitä. Saamen silta vie kylältä Tenojoen yli Norjan puolelle.

Kirkonkylältä ja sen läheisyydestä lähtevät monet rentoutumaan kutsuvat luontopolut ja retkeilyreitit. Niitä voit vaeltaa rauhassa – muutaman tunnin tai vaikka useamman päivän. Mukaasi voit ottaa luonnosta ja paikallisesta historiasta kertovan oppaan, joka huolehtii suunnistamisesta, eväistä ja varusteista. Välillä kannattaa pysähtyä tulisijan tarjoamaan lämpöön ja kodan kylkeen nauttiman kupposesta kuumaa ja hengittämään syvään. Tunnet, kuinka kiire jää kauas selän taakse ja upea pohjoisen luonto valloittaa mielen. 

Sijainti

99980