Näe & koe

Veahčabákti

Veahčabákti on kalliopahta, jota pitkin virtaa tuntureilta tulevia puroja. Kesällä Veahčabáktia pitkin solisevat korkeat, tunturipuroista muodostuvat vesiputoukset. Talvella putous jäätyy muodostaen mahtavan jääpahdan.

Veahčabákti sijaitsee Nuorgamintien varressa, noin 11 kilometriä Utsjoelta Nuorgamiin päin (koordinaatit: N69°56’59.6″, E27°16’34.7″). Veahčabákti on vanha saamelainen kulttuurikohde, jonka vierestä on kulkenut saamelaisten kulkureitti. Pahdan kohdalla pidettiin kivistä tehtyä estettä, joen ja kallion välissä, etteivät lehmät karkaisi Lohisaaren kesäpaikasta takaisin Vetsikkoon. Saamen kielen sana ”ruohtu” tarkoittaa joen rannasta nousevaa esteaitaa, koivusta tehtyä risuaitaa tai tunturissa sijaitsevaa kiviaitaa. Tästä kalliolle tulee myös toinen nimi, Ruohtobákti.

Paikalla tulee vierailla kunnioittaen paikan arvoa eli jälkiä jättämättä. Pahdalle kiipeäminen tai sieltä laskeutuminen on kiellettyä. Pahdan kiviä tai muuta ainesta ei saa siirtää. Aluetta ei saa roskata tai muulla tavalla turmella. Annathan rauhan alueella pesiville ja siellä oleskeleville linnuille.

Liikenneturvallisuuden puolesta Veahčabákti on haastava kohde, sillä pahdan kohdalla on vain pieni levike pysäköintiä varten. Erityisesti talvella pahdan kohdalle on vaarallista pysäköidä. Pahdan edessä on pieni levike ja lähin virallinen parkkipaikka sijaitsee 1,1 kilometrin päässä pahdalta (koordinaateissa: N69°57’12.6″, E27°17’54.9″). Pahdalle kävellessä ja siellä kuvatessa tulee kiinnittää erityistä huomiota tiellä kulkevaan liikenteeseen. Tieosuudella ajetaan kovaa, joten olethan varovainen myös autosta noustessasi

Sijainti

Uulasuvannontie 52
99980Utsjoki