Näe & koe

Vuollegeavŋŋis (Alaköngäs) ja Boratbokcá

Vuollegeavŋŋis (Alaköngäs) ja Boratbokcá

Alaköngäs (Vuollegeavŋŋis) ja Boratbokcá ovat upeita Tenojoen koskialueita n. 6 kilometriä Nuorgamin kylältä Utsjoelle päin. Kalastus on tärkeä osa paikallista kulttuuria ja Alaköngäs onkin ollut yksi merkittävimmistä ja tunnetuimmista Tenon ja Utsjoen saamelaisten perinteisistä kalastuspaikosta.

Alaköngäs on Suomen puolelta ovat saavutettavissa vain kesällä. Museotien Utsjoen puoleisessa päässä on hyvät pysäköintialueet ja matkailupalveluita mm. karavaanareille. Pysäköintipaikka löytyy Nivajoki Campingin kohdalta (koordinaateista N70°04’12.4″, E27°36’06.3″). Alakönkään kuohuja voi ihailla myös Norjan puolella, E6-tien varressa sijaitsevalta levikkeeltä käsin (koordinaatit: N70°04’25.9″, E27°42’33.3″), mistä koskea pääsee ihailemaan myös talvella. 

Boratbokcássa, hieman Alakönkäältä alavirtaan aukeaa komeat näkymät Tenojoelle suoraan Nuorgamintieltä käsin. Boratbokcá on näyttävä kohde ympäri vuoden, mutta ehkä uskkomattomimman kokemuksen se tarjoaa keväällä kun paikalla pääsee ihailemaan monien metrien korkuisia jäämuodostelmia. 

Alue on osa arvokasta, saamelaista kulttuuriympäristöä, jonne ei tulisi jättää jälkiä. Alueella on myös muinaisjäännöksiä, joita ei saa vahingoittaa. Alakönkään kohdalla rantatörmällä on leiriytyminen kielletty. Tenon jokitörmä on äkkijyrkkä ja vaarallinen kaikkina vuodenaikoina. Noudatathan siis erityistä varovaisuutta liikkuessasi jokitörmän läheisyydessä. Törmän reunalla on putoamisen lisäksi vaarana törmän sortuminen. Alaköngäs ei ole laskettavissa veneellä, kanootilla eikä muulla välineellä. Kalastus on tärkeä osa paikallista kulttuuria. Annathan paikallisten kalastaa rauhassa ja huomioit mahdolliset kalastuskiellot- ja rajoitukset sekä kalastuksen ollessa sallittua ostat tarvittavat luvat. 

Sijainti

Alajalve
99990Nuorgam