Näe & koe

VUOLLEGEAVŊŊIS / ALAKÖNGÄS

VUOLLEGEAVŊŊIS (ALAKÖNGÄS) JA BORATBOKCÁ

Alaköngäs (VUOLLEGEAVŊŊIS) ja Boratbokcá ovat upeita Tenojoen koskialueita n. 6 kilometriä Nuorgamin kylältä Utsjoelle päin.

Tenojoki (Deatnu) on kuuluisa lohestaan, mutta se on myös ikivanha kulkureitti, jota käytettiin hallinto- ja kauppatienä jo 1500-luvulla. Alakönkäästä ei kuitenkaan päässyt läpi veneellä, vaan koski kierrettiin rantaa pitkin. Veneenvetotiestä muodostui vähitellen tientapainen, joka vuonna 1928 luokiteltiin maantieksi ja liitettiin Suomen tieverkkoon, vaikka se oli muusta tieverkosta täysin irrallinen Tenon rannasta alkava ja sinne päättyvä tienpätkä. Tämä koskenkiertoreitti on nykyisin museotie. Kalastus on tärkeä osa paikallista kulttuuria ja Alaköngäs onkin yksi merkittävimmistä ja tunnetuimmista Tenon ja Utsjoen saamelaisten perinteisistä kalastuspaikosta.

Museotie ja Alaköngäs Suomen puolelta ovat saavutettavissa vain kesällä. Museotien Utsjoen puoleisessa päässä on hyvät pysäköintialueet ja matkailupalveluita mm. karavaanareille. Pysäköintipaikka löytyy Nivajoki Campingin kohdalta (koordinaateista N70°04’12.4″, E27°36’06.3″). Nivajoen kohdalla on myös veneenlaskupaikka.  On tärkeää antaa paikallisten kalastaa rauhassa ja huomioida mahdolliset kalastuskiellot ja -rajoitukset. Alue on osa arvokasta, saamelaista kulttuuriympäristöä, jonne ei tulisi jättää jälkiä. Alueella on myös muinaisjäännöksiä, joita ei saa vahingoittaa. Alakönkään kohdalla rantatörmällä on leiriytyminen kielletty. Tenon jokitörmä on äkkijyrkkä ja vaarallinen kaikkina vuodenaikoina. Noudata siksi erityistä varovaisuutta liikkuessasi jokitörmän läheisyydessä. Törmän reunalla on putoamisen lisäksi vaarana törmän sortuminen. Alaköngäs ei ole laskettavissa veneellä, kanootilla eikä muulla välineellä.  Alakönkään kuohuja voi ihailla myös Norjan puolella, E6-tien varressa sijaitsevalta levikkeeltä käsin (koordinaatit: N70°04’25.9″, E27°42’33.3″).

Boratbokcássa, hieman Alakönkäältä alavirtaan aukeaa komeat näkymät Tenojoelle suoraan Nuorgamintieltä käsin. Boratbokcá on näyttävä kohde ympäri vuoden, mutta ehkä uskkomattomimman kokemuksen se tarjoaa keväällä kun paikan monimetrisetkin jäämuodostumat paljastuvat. 

Sijainti

Alajalve
99990Nuorgam

Anna palautetta