Pohjoisen teillä on ilo matkustaa vuoden ympäri, kunhan muistaa muutamat turvallisuusseikat.

Ota huomioon sääolosuhteet ja varaudu yllätyksiin

Sääennusteita kannattaa tarkkailla ennen automatkojen aloittamista pohjoisessa. Jos lumimyrsky mylvii ulkona, on parasta odotella sään selkenemistä ennen matkalle lähtöä! Esimerkiksi Utsjoen ja Kaamasen välillä on kohtia, jotka tuuli tai lumimyräkkä voi tuiskuttaa tien umpeen nopeastikin . Mukaan autoon kannattaa varata ladattu puhelin,  ensiapulaukku, retkieväitä, retkikeitin, heijastinliivi ja lämpimiä vaatteita. Talvella kannattaa ottaa mukaan lisäksi lumilapio. Avun saapuminen paikalle voi kestää pitkän tovin, eikä joka puolella ole kuuluvaa puhelinverkkoa. Odottelu on mukavampaa kun on syötävää ja juotavaa sekä lämpimät vaatteet! 

Muista huomioida porot liikenteessä

Utsjoella poro on tavallinen vastaantulija. Erityisesti kesällä porot pakenevat tielle ötököitä pakoon, mutta poroja kohtaa liikenteessä myös kaikkina muina vuodenaikoina. Kun kohtaat poron tiellä, kannattaa malttaa mieli ja hidastaa reilusti vauhtia onnettomuuksien välttämiseksi. Poron liikkeitä on vaikea ennustaa. Vaikka poro olisi kaukana, kannattaa jalka ottaa heti kaasulta, sillä myös sinua lähempänä voi olla poro, jota et vielä huomannutkaan. Varovaisuus kannattaa myös jonkin aikaa poron ohittamisen jälkeen, sillä lähistöllä voi lymyillä muitakin sarvipäitä. Tiellä olevista poroista on hyvä varoittaa myös vastaantulijoita esimerkiksi pitkiä valoja vilauttamalla. Näin saatat myös pelastaa poron hengen. Voit asentaa puhelimeesi myös Porokello -sovelluksen, joka varoittaa tiellä liikkuvista poroista.

Mikäli ajat porokolarin tai huomaat loukkaantuneen poron, soita aina 112.

Porokuvat ovat monelle matkailijalle tärkeä osa Lapin matkaa. Kuvia ottaessa on kuitenkin tärkeä muistaa liikenneturvallisuus. Suosittelemmekin säästämään porokuvat paikan päälle Utsjoelle. Varaamalla porotilavierailun  voit keskittyä valokuvaamiseen turvallisesti ja saat samalla kuulla porojen elämästä laajemmin.

Myös nämä asiat on autoilijan hyvä ottaa huomioon:

  1. Porojen lisäksi Utsjoen alueella liikkuu huomattavan paljon hirviä ja muita villieläimiä, joten ajathan varovasti ja vain virkeänä. 
  2. Mukautathan nopeutesi keliolosuhteiden mukaan. Reaktioaikasi haastavassa kelissä paranee huomattavasti, kun pudotat vauhtia vaikka vain 10km/h. Pidä hyvä turvaväli edellä ajavaan joka säässä.
  3. Pidä tarvittaessa taukoja ajamisesta, virkeänä ajaminen on sekä turvallisempaa, että miellyttävämpää. Erityisesti talvella autoon kannattaa varata myös eväitä: ajoaika voi pitkittyä huomattavasti haastavissa sääolosuhteissa ja keskittyminen on helpompaa kylläisenä. 
  4. Pakkaa auto siten, että tavarat eivät pääse nopeassakaan jarrutuksessa liukumaan.
  5. Mikäli ajat talvella, onhan autosi sopiva pohjoisen talviolosuhteisiin? Onhan autossa asianmukaiset renkaat ja hyvät valot? Voitko luottaa siihen, että autosi käynnistyy myös kylmässä säässä? Useat paikalliset suosivat lisäksi nelivetoa ja lisävaloja turvallisemman ajon takaamiseksi. Mikäli ajat dieselautoa, olethan tankannut kovaankin pakkaseen soveltuvaa polttoainetta?

Hyvää ja turvallista matkaa, nauti kauniista maisemista. Nähdään Utsjoella!

 

Vastuullisuus matkaillessa - Explore Utsjoki 4

Nämä vastuullisuussivut on toteutettu osana Vastuullinen matkailu Utsjoella -hanketta. Hanke on Euroopan aluekehitysrahaston EAKR:n, Lapin liiton ja Utsjoen kunnan tukema projekti, jonka tavoitteena on mm. tehdä Utsjoesta entistä vastuullisempi matkakohde sekä ohjata matkailijoita matkailemaan vastuullisesti. Lisätietoa hankkeesta löydät täältä.

 Vastuullisuus - Explore Utsjoki 8Vastuullisuus - Explore Utsjoki 7Vastuullisuus - Explore Utsjoki 6