Tarinoita

Arkielämää Utsjoella

Anne-Marie Holm kertoo millaista on arkielämä Utsjoella. Muualta tulleena ja pienten lasten äidin näkökulmasta.

Luonto on suuri osa utsjokelaisten arkea

Arki rullaa eteenpäin Utsjoella samalla tavalla kuin muuallakin päin Suomea, mutta syrjäinen sijainti ja neljä ääripäistä vuodenaikaa tuovat arkeen mukavaa maustetta. Talvella pakkasta voi olla niin paljon, ettei auto käynnistykään aamulla ja lumisateiden jäljiltä tie etelään saattaa olla tukossa, kesällä taas kolmenkymmenen asteen helteet yllättävät.

Utsjoen kunnassa työpaikkoja tarjoavat päivittäistavarakaupat, elinkeinonharjoittajat, kunta (koulu, kunnantalo, kirjasto, terveyskeskus…), yksityisyrittäjät sekä Kevon tutkimuslaitos. Saamelainen kulttuuri on vahvasti läsnä monessa töitä tarjoavassa tahossa.

Koulua Utsjoella on mahdollista käydä lukioon saakka. Saamelaisalueen koulutuskeskuksen saamelaismusiikin aikuiskoulutushanke toimii Utsjoen kirkonkylällä ja tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden opiskella musiikin tuottamista pääsääntöisesti pohjoissaamen kielellä. Päiväkodit toimivat sekä suomen – että saamenkielellä ja suomenkielisellä puolella on mahdollisuus osallistua kielipesätoimintaan.

Vapaa-ajalle löytyy monenlaista puuhaa. Liikuntatoimi järjestää liikuntaa ja liikunnalle soveltuvat paikat. Utsjoen kirkonkylältä löytyy Suomen pohjoisin uimahalli, jääkiekkokaukalo, urheilukenttä ja kuntosali. Ohjattuja liikuntatunteja järjestetään ympärivuotisesti. Utsjoelta löytyy myös Suomen pohjoisin elokuvateatteri!

Lapsille ja nuorille on tarjolla liikuntaa, musiikkia ja kerhoja kouluvuoden aikana. Myös kesäloman aikana on järjestetty jalkapalloa, uimakoulua ja seurakunnan kesäleirejä.

Luonto on suuri osa utsjokelaisten arkea. Kesällä kalastetaan Tenojoella sekä tunturissa, patikoidaan ja retkeillään, uidaan luonnonvesissä sekä marjastetaan. Syksyllä ennen ruskaa hillat ovat parhaimmillaan ja metsästyskauden alkaessa lähestytään hiljalleen kaamosta. Talvella hiihtäminen tunturissa ja kylän kuntoradalla ovat suosittua puuhaa. Kevättä kohti mennessä tunturissa on ruuhkaa – pilkkikauden ollessa parhaimmillaan keväthangilla auringosta nauttivat useammat pilkkijät!

Luontaistuotteiden hyödyntäminen ravinnoksi on helppoa, kun lähiluonnosta löytyy monenlaista syötävää lisukkeista pääateriaan, eikä kylien keskustasta tarvitse lähteä edes kauas löytääkseen marjaiset mättäät.

Päivittäistavarakaupat Utsjoen kunnassa tarjoavat ravinnosta villalankoihin lähes kaiken tarvittavan. Kovin kauas ei tarvitse lähteä löytääkseen enemmän –  Ivaloon on matkaa 160 kilometriä ja Norjan Tana Bruhun alle 70 kilometriä. Nuorgamista päivittäistavarakauppojen lisäksi löytyvät Alko, huoltoasema ja rakennustarvikeliikkeet. Karigasniemellä on kaksi päivittäistavarakauppaa, Alko ja rautatavarakauppa.

Ravintoloita löytyy kaikista kolmesta kylästä ja kesäaikaan määrä vain lisääntyy. Vaihtoehtoja löytyy perinneruuista grilliruokaan.

Lapsiperheen arki Utsjoella on täynnä ulkoilua ja elämyksiä. Kun jokaiselle päivälle ei ole tarjolla järjestettyä aktiviteettia luonnon läheisyys korostuu perheen arjessa. Luonnossa liikkuminen tutkitusti edistää terveyttä ja vähentää stressiä. Ainutlaatuinen sijainti hyvine mahdollisuuksineen tarjoaa tekemistä vauvasta vaariin.

Utsjoella koen olevani omillani, luonnon läheisyys sekä kiireetön elämäntapa sopii paremmin kuin hyvin stressittömän elämän tavoittelemiseen. Ensimmäinen kaamos vaati totuttelua, toisen kohdalla aloin jo tottua pimeyteen ja nyt viiden kaamoksen jälkeen ne tuntuvat lyhyemmiltä ja valoisemmilta vuosi vuodelta. Asuminen Utsjoella on opettanut luonnosta ja siellä liikkumisesta paljon.

Elämä pienen lapsen vanhempana vaati aluksi suunnittelua – nykyään metsäretket, pilkkireissut ja kylän pinnalla puuhastelu kuuluvat perusarkeemme. Mll:n järjestämät Tunturiterhokerho ja liikuntasalivuoro olivat talviaikaan loistava lisä arkeen. Kouluikäinen lapsi on taas viihtynyt jumppakerhossa ja uimakoulussa.

Kun vierailemme etelässä, linja-autolla ja junalla matkustaminen ovat esimerkiksi olleet lapselle suuri elämys. Lähimmät lentokentät ovat Norjan Kirkkoniemessä ja Ivalossa. Talvisin lentokoneella lentäminen Ivalosta Helsinkiin on ollut edullista, kun on valinnut lennot hintojen mukaan.

Opiskelin lähihoitajaksi oppisopimuksella 2016-2018. Työni suoritin Utsjoen tehostetun palvelun yksikössä ja koulupäivät paikan päällä Rovaniemellä. Yhdelle koulukerralle matkaa kertyi 920 kilometrin verran, majoituin Airbnb- tyylisissä asunnoissa ja koulukertoja oli keskimäärin viikon verran kuukaudessa. Pitkä etäisyys kouluun ei haitannut opiskelua – välillä se tuntui rankalta, mutta valmistuin! Nykyään myös Inarin saamelaisalueen koulutuskeskus on mahdollistanut oppisopimusopiskelun lähihoitajaksi.

Syrjäinen sijainti on ennakkoluuloistani huolimatta ollut suuri mahdollisuus.

Teksti: Anne-Marie Holm