Tarinoita

Pohjoisen valot

Keskiyön aurinko ja kaamos

Kaamos ei ole säkkipimeää

Vaikka Utsjoella vietetään kaamosaikaa marraskuun lopulta tammikuun puoleenväliin, ei säkkipimeä valtaa taivasta. Kuu, tähdet ja revontulet valaisevat pohjoisen taivaan pimeän puolentoista kuukauden ajan. 

Luonto pitää huolen, että valoa riittää myös maassa. Valkoisena hohtavat hanget tuovat valoa pimeyteen, samoin viileänä hohkaava jää. Saamenmaassa voi olla monin paikoin valoisampaa kuin etelässä, sillä lumi tuo valon.

Valoja ja värejä välkkyy pimeyden keskellä. Kirkkaina pakkasöinä taivasta pyyhkivät revontulet, joita voi Utsjoella nähdä jopa päivittäin taivaan ollessa kirkas. Jäämeri heijastuu pohjoisella taivaalla. Kuun ja tähtien valossa on helppo hiihtää illallakin.

Valo Utsjoella on ihmeellinen eri vuodenaikoina. Kaamoksen pimeydestä ja viileistä väreistä siirrytään ympärivuorokautiseen valoon, kun kesä–heinäkuun yöttöminä öinä aurinko ei laske lainkaan. Taivaan sävyt vaihtelevat vuodenaikojen mukaan, joten sama maisema näyttäytyy monena. Koe valon eri sävyt kahdeksana eri vuodenaikana!