Tarinoita

Pyöräillen Saamenmaassa

Nämä maisemat – tällaisia ei muualta Suomesta löydä!

Pyöräillen Saamenmaassa

Keskellä Utsjoen erämaata kulkee ikiaikaisia uria, joita pitkin muinoin taitettiin matkaa. Kylien välille on sittemmin tehty teitämutta vanhat urat ja tiet vievät maasto- ja retkipyöräilijän yhä jylhän erämaan luontoon. Alueen kulttuurikohteet kietoutuvat pyöräreittien varrelle. Maastossa on vanhoja poronerotuspaikkoja ja seitoja. 

Maisemallisesti vastaavaa paikkaa pyöräilylle et Suomesta löydä. Pinnanmuodot tekevät Utsjoesta sekä maasto- että retkipyöräilijälle ainutlaatuisen paikan. Retkipyöräilijät liikkuvat pääasiassa maanteillä, maastopyöräilijät puolestaan nimensä mukaisesti maastossa. Utsjoelta löytyy sekä helppoja että huomattavan vaativia reittejä.

Valittavanasi on muun muassa 10–15 erilaista päiväretkireittiä maastopyöräilyyn alkaen 15 kilometrin reiteistä sekä pidempiä retkipyöräreittejä ja maastopyörävaelluksia. Utsjoen maisemat vaihtelevat jokilaaksoista tunturimaisemiin. Monilla reiteillä pääset nousemaan autolla maantietä pitkin ylänköalueille, mistä voit jatkaa suoraan maastoon.

Retkipyöräilyyn sopii vaikkapa kierros Utsjoen kolmessa kylässä, Nuorgamista Utsjoen kirkonkylään ja sieltä Karigasniemeen tai toisinpäin Suomen kauneimpana pidettyä Tenontietä pitkin. Yhdensuuntainen matka on 145 kilometriä. Utsjoen kylistä lähteviä reittejä voi helposti pidentää taittamalla osan matkaa Norjan kautta. Utsjoen kirkonkylästä pääsee Nuorgamiin myös maastossa pyöräillen, jolloin matkaa tulee pitkästi, yli toistasataa kilometriä.

Maastopyöräilykausi alkaa Utsjoella kesäkuun puolivälin tienoilla. Aiemmin tuntureilla voi olla vielä lunta, ja maa voi olla märkää ja pehmeää. Paras pyöräilyaika on elo–syyskuu, jolloin lämpötila on sopiva. Ruska-aika on tuolloin aluillaan, eikä räkkä enää häiritse.

Pyöräily sopii vapaa-ajanviettotavaksi erityisesti niille, joita vauhti viehättää ja niille, jotka haluavat taittaa patikkavaellusta pidemmän matkan päivässä. Reitti määrittää sen, miten kova kunto tarvitaan. Sekä retki- että maastopyöräily sopivat kaikille. Pyöräilijä määrittää itse, mikä on sopiva matka.

– Luonto, avaruus, maisemat, kulttuuri ja hiljaisuus tekevät Utsjoesta poikkeuksellisen. Vain Utsjoella voit lähteä tällaisiin maisemiin maastopyöräilemään niin, ettei sinun tarvitse ottaa pyörän ja varusteiden lisäksi leiriä mukaan. Maastopyörävaelluksellakin sopivia tukikohtia löytyy keskeltä erämaata. Ja nämä maisemat – tällaisia ei muualta Suomesta löydä, intohimoinen pyöräilyharrastaja Tapio Lepikkö vakuuttaa.