Tarinoita

Tunturiterapiaa Suomen huipulla

Tenojokilaakso on vastakohta kiivaalle kaupunkielämälle. Siellä kulkija törmää aitoon luonnonrauhaan.

Luonto eheyttää pohjoisessa

Tenojokilaakso on vastakohta kiivaalle kaupunkielämälle. Siellä kulkija törmää aitoon luonnonrauhaan. Ympäristö on hiljainen, kunnes opit kuuntelemaan. Sen jälkeen voit kuulla tuulen huminaa, veden solinaa, lintujen laulua. Kuulet pakkasen paukahtelua, lumen narskahtelua, oksien rapsahtelua lumisessa metsässä. Jos annat itsesi rauhoittua, voit ehkä tuntea, kuinka luonto hiipii lähelle sinua. Se ohjaa ajatuksesi muualle. Se silittää päätäsi ja eheyttää mieltäsi. Se lataa sinuun voimaa, koska tietää sinun tarvitsevan sitä.

–Nykyajan kiireinen elämä tarvitsee vastapainoa, jota kutsumme täällä tunturiterapiaksi, hymyilee matkailuyrittäjä Marjatta Holmberg Utsjoen kunnan Nuorgamin kylästä.

Hän pitää yhdessä miehensä kanssa pientä matkailuyritystä Nuorgamin Lomakeskusta Suomen pohjoisimmassa kylässä Nuorgamissa aivan EU:n katolla.

Tuleen tuijottelua ja joutenoloa

Varsinkin kaupungeista tulevat matkailijat hakevat hiljaisuutta, jollaista kansoitetut matkailu- ja hiihtokeskukset eivät pysty tarjoamaan. Slow down –teema on matkailumarkkinoilla kysytympi tuote vuosi vuodelta. Sen vahvistavat tutkimukset, joiden mukaan ihmiset haluavat elämäänsä rauhallisia hetkiä ja siksi hakeutuvat paikkoihin, jossa saavat ihan vain olla. Matkanjärjestäjät etsivät tällaisia paikkoja.

 –Tunturiterapia on joutenoloa, tuleen tuijottelua ja hetkestä nauttimista. Luonnon avaruudella on rauhoittava vaikutus. Se saa ajatukset siirtymään ongelmista muualle, jolloin ihmisen sielu saa hetken lepoaikaa, jatkaa Marjatta Holmberg.

Tunturissa ei ole muita

Saamelaisenemmistöisessä Utsjoen kunnassa slow down –teemoitus matkailussa koskettaa erityisesti talviaikaa ja ulkomaisia vieraita. Toki enenevässä määrin myös suomalaiset kaupunkilaiset etsivät rauhoittumiskehtoja. Pienissä matkakohteissa asiakkaita ei ole paljoa yhtä aikaa. Kun mennään tunturiin, siellä ei ole yleensä ketään muita. Siinä täyttyy monen talvimatkailijan tärkein toive. Täydellistä luonnonrauhaa tarjoilee myös Holiday Village Valle Utsjoen kirkonkylässä. Kaamosaikana on niin rauhallista, että jokainen saa varmasti olla rauhassa. Se on Utsjoella käännetty voimavaraksi.

 –Tarjoamme sitä, mitä täällä oikeasti on, hiljaisuutta. Täällä ihminen voi rauhoittua ja olla vain paikallaan, kertoo perheyrityksen isäntä Petteri Valle.

Vallen perheen uutuutta hohtavassa kylässä slow down –teemaan liittyy vahvasti mahtava luonto. Sen voimallisuuden tajuaa, kun vain vilkaisee hotellihuoneen tai ravintolan ikkunasta ulos. Joka puolella kohoaa toinen toistaan jykevämpiä tuntureita. Silkalla olemassa olollaan ne viestivät, että kiire on päättynyt. Ainakaan niiden rinteillä ei voi kiirettä pitää.

Aktiiviteetit ja slow down

Vallen lomakylän ohjelmapalvelut ovat sopusoinnussa slow down –teeman ja normaalin elämän kanssa saamelaiskulttuurisessa ympäristössä. Kun saamelainen ihminen haluaa rentoutua, hän lähtee pilkille tai patikoimaan tunturiin. Niin voi tehdä vieraskin, jos haluaa ja ohjatusti. Vieras voi mennä myös vaikkapa lumikenkäkävelylle metsään, sinne saamelainenkin menee, kun hän haluaa selvitellä ajatuksiaan.     

Kolme vuotta Nuorgamissa toiminut ja ensisijaisesti aktiiviteettien tarjontaan keskittynyt yritys Alma Arktika ei ole markkinoinut slow down –ideaa sanallakaan julkisuudessa. Yrityksen toimintaidea on ikään kuin aktiivisuuteen kannustava, mutta silti lähes kolmannes yrityksen asiakkaista on luokiteltavissa ns. slow down –asiakkaiksi. Yrittäjä Reetta Koski oli alkuun asiakkaiden tarpeista hieman ihmeissään.

 –Kävin usein houkuttelemassa majapaikassa asiakkaita, että lähdetään kalalle tai patikoimaan tunturiin, jotta lomalla olisi jotakin virikkeitä. Mutta monet sanoivat, että ei, eivät he halua tehdä mitään. Mökki ja palju riittävät. Siellä he vain kutoivat, lukivat lehtiä tai lepäsivät, naurahtaa Reetta Koski.

Slow down –asiakkaita on aktiiviteettifirmalla yllättävän paljon. Varsinkin vanhemmat saksalaiset matkailijat ja yllättävästi nuoret parit mielellään jäävät omiin oloihinsa jättäen aktiivisen osallistumisen kokonaan. Tämä on saanut yrittäjän miettimään slow down –teeman liittämistä tavalla tai toisella omiin ohjelmapalveluihinsa.

TEKSTI: TUURE NEITOLA     

Anna palautetta