Tarinoita

Tunturiterapiaa Suomen huipulla

Tenojokilaakso on vastakohta kiivaalle kaupunkielämälle. Siellä kulkija törmää aitoon luonnonrauhaan.

Luonto eheyttää pohjoisessa

Tenojokilaakso on vastakohta kiivaalle kaupunkielämälle. Siellä kulkija törmää aitoon luonnonrauhaan. Ympäristö on hiljainen, kunnes opit kuuntelemaan. Sen jälkeen voit kuulla tuulen huminaa, veden solinaa, lintujen laulua. Kuulet pakkasen paukahtelua, lumen narskahtelua, oksien rapsahtelua lumisessa metsässä. Jos annat itsesi rauhoittua, voit ehkä tuntea, kuinka luonto hiipii lähelle sinua. Se ohjaa ajatuksesi muualle. Se silittää päätäsi ja eheyttää mieltäsi. Se lataa sinuun voimaa, koska tietää sinun tarvitsevan sitä.

–Nykyajan kiireinen elämä tarvitsee vastapainoa, jota kutsumme täällä tunturiterapiaksi, hymyilee matkailuyrittäjä Marjatta Holmberg Utsjoen kunnan Nuorgamin kylästä.

Hän pitää yhdessä miehensä kanssa pientä matkailuyritystä Nuorgamin Lomakeskusta EU:n pohjoisimmassa kylässä Nuorgamissa.

Tuleen tuijottelua ja joutenoloa

Varsinkin kaupungeista tulevat matkailijat hakevat hiljaisuutta, jollaista kansoitetut matkailu- ja hiihtokeskukset eivät pysty tarjoamaan. Hiljentymistä etsitään enemmän vuosi vuodelta, vahvistaa tutkimukset, joiden mukaan ihmiset haluavat elämäänsä rauhallisia hetkiä ja siksi hakeutuvat paikkoihin, jossa saavat vain olla. Myös matkanjärjestäjät etsivät tällaisia paikkoja.

 –Tunturiterapia on joutenoloa, tuleen tuijottelua ja hetkestä nauttimista. Luonnon avaruudella on rauhoittava vaikutus. Se saa ajatukset siirtymään ongelmista muualle, jolloin ihmisen sielu saa hetken lepoaikaa, jatkaa Marjatta Holmberg.

Tunturissa ei ole muita

Utsjoen nähtävyyksiä saa yleensä ihastella kaikessa rauhassa ja tunturissa on harvoin ketään muita. Täydellistä luonnonrauhaa tarjoilee myös Holiday Village Valle Utsjoen kirkonkylässä. Kaamosaikana on niin hiljaista, että jokainen saa varmasti olla rauhassa. Se on Utsjoella käännetty voimavaraksi.

 – Tarjoamme sitä, mitä täällä oikeasti on, hiljaisuutta. Täällä ihminen voi rauhoittua ja olla vain paikallaan, kertoo perheyrityksen isäntä Petteri Valle.

Vallen perheen lomakylään liittyy vahvasti mahtava luonto. Sen voimallisuuden tajuaa, kun vain vilkaisee hotellihuoneen tai ravintolan ikkunasta ulos: joka puolella kohoaa toinen toistaan jykevämpiä tuntureita ja heti ravintolan edessä virtaa mahtava Tenojoki. 

TEKSTI: TUURE NEITOLA