Tarinoita

Värejä välkkyvä ruska

Värikkäänä hehkuva syysluonto

Ruska Utsjoella

Valon määrän hiipuessa ja ilman kylmetessä ruska hiipii soilta tuntureihin. Koivu muuttuu heleänkeltaiseksi, haapa punastuu ja juolukan, mustikan sekä variksenmarjan lehdet kirkuvat punaisina.

Värikkäänä välkkyvä ruska alkaa, kun kasvit valmistautuvat pitkään talveen. Lehtivihreä kulkeutuu lehdistä oksia pitkin runkoon ja juuriin, minkä vuoksi väriaineet hehkuvat lehdissä. 

Milloin ruska-aika sitten alkaa? Turun yliopiston edesmennyt kasvitieteen professori Paavo Kallio määritteli ruskan alkamisen Paistuntureiden lähialueilla seuraavasti: ”Ruska alkaa syyskuun kymmenentenä päivänä kello kaksi iltapäivällä plus/miinus viisi päivää”.

Ruska-aika kestää kahdesta kolmeen viikkoa. Mitä kipakammat yöpakkaset paukkuvat ja mitä kuivempi on ilma, sitä kirkkaampi on luonnon väriloisto. Eläimet säikähtävät ruskan paloa. Linnut pakenevat hehkua rytöön, havumetsien tiheiköihin ja kalat hakeutuvat syvänteisiin.

Tenontietä pitkin kulkiessasi voit verrata Suomen ja Norjan ruskaaLöydätkö niistä eroja? Ruskaa voit ihailla muutaman tunnin patikointi- tai pyöräretken verran tai vaikkapa usean päivän vaelluksella. Suuntaa Utsjoen erämaahan, vaella keskellä värien valtakuntaa ja pysähdy hämärän tullen majataloon yöpuulle! Ruskan loisto herättää aamulla jatkamaan.

Utsjoki ruska-aikana