Tekemistä

Arktinen aikavaellus

Arktinen aikavaellus 14 km, Utsjoki

Kuvankaunis tunturivaellusreitti kulkee osaksi tunturikoivikossa, osaksi henkeäsalpaavien maisemien keskellä tunturipaljakalla. Jokainen metri polulla vie vaeltajan miljoona vuotta ajassa eteenpäin, tai taaksepäin, kulkusuunnasta riippuen. 

Polku nousee Utsjokisuun koulun takaa jyrkästi Ánnáguravárrille. Matkalla kuljemme ohi dinosaurusten aikakauden, suuren sukupuutto-ajan, hiilikauden ja selkärankaisten maaeläinten ilmestymisen maapallon lajistoon. Annagurran nuotiopaikan vierellä olemme käyneet historiaa taaksepäin noin 500 miljoonaa vuotta, ja olemme nyt Kambrikauden räjähdyksen kohdalla. Tässä on hyvä pitää tulistelutauko.

Reitti jatkuu Johtalanvárrin ja Vuolleseavttetin kautta Heargevárrin (Härkävaaran) nuotiopaikalle. Tämän reitin varrelle ohitamme ne ajankohdat, missä Lapin tunturit syntyvät. Kaksi kertaa kohtaamme myös sellaisia aikoja, missä koko Maa-planeetta on jään peitossa. Ohitamme myös aurinkokunnan synnyn.

Härkävaaran nuotiopaikalta polku jatkuu purolaaksoa pitkin alas Kirkkotuville. Maantien varressa saavumme historian aikajanalla kohtaan, missä koko linnunratamme on muodostumassa. Kirkkotuvilta vaelluspolku jatkuu edelleen aikajanalla taaksepäin, nyt pitkin kosmisen historian aikajanaa. Vaellamme kohti Badjeseavttetvárria. Noin kilometrin päässä Kirkkotuvilta ylitämme puron kahlaamalla.

Alkuräjähdykseen, ajan alkuun ja aikavaelluksemme päätepisteeseen pääsemme Nammájávrin nuotiopaikalle ja kodalle saavuttaessa.

 

Maastoreitti on normaalikuntoiselle helpohko, vaikka kivikkoisilla poluilla on niin nousuja kuin laskujakin. Reitillä oleva joen ylitys onnistuu helposti paikalle viritetystä vaijerista tukea ottaen. Reitillä on muitakin kosteita paikkoja, joten jalkaan kannattaa ehdottomasti ottaa vaelluskelpoiset ja vedenpitävät kengät! Arktisen aikavaelluksen voi myös helposti jakaa osiin, jotka voi kulkea vaikkapa eri päivinä. 

Myös Ylen Egenland teki jutun aikavaelluksestamme, voit lukea lisää ja katsoa jakson täältä.

Reitin esite löytyy täältä. Lisätietoa reitistä ja kartta löytyvät puolestaan täältä