Tekemistä

Kalastus

Tenojoki virtaa upeissa tunturimaisemissa. Kalastuskokemus Tenojoella on ainutlaatuinen sen luonnonkauneuden vuoksi.

Teno ja Tenonlaakso kalastajan paratiisi

Teno on yksi Euroopan kuuluisimmista ja suurimmista lohijoista, ja se virtaa vapaana pohjoisessa Skandinaviassa – Norjan ja Suomen rajalla. Teno on tunnettu sen puhtaista vesistä, jotka tarjoavat mm. lohille sekä sen sukuisille lajeille ihanteelliset lisääntymisolosuhteet. Tenon kalavesillä kalastaminen on sekä haasteellista että palkitsevaa ja siksi siellä kalastaminen on monelle unelma. Tenonlaakso, joka ulottuu aina Utsjoelle asti, on kauniisti avautuva laakso, joka on täynnä järviä, jokia ja vuoristoisia maisemia. Tämä alue on paitsi kalastajien paratiisi, myös luonnon ystävien ja vaeltajien suosima kohde. Tenonlaakson eristyneisyys ja ainutlaatuinen luonto tekevät siitä paikan, jossa voi kokea todella rauhallisen ja luonnonläheisen loman.

Tenon lohenkalastus on ollut kiellettyä jo vuodesta 2021 alkaen heikentyneen lohikannan suojelun vuoksi. Tässä tilanteessa kalastusmatkailun painopiste onkin siirtynyt muihin kalastusmuotoihin ja lajeihin. Tenon vesillä voidaan edelleen kalastaa muita lajeja, kuten taimenta, siikaa ja harjusta. Tenonlaakso tarjoaa matkailijoille runsaasti majoitusvaihtoehtoja, kalastusretkiä ja opastettuja matkoja, jotka vievät suoraan Tenon kalavedelle. Täällä voi valita, haluaako kalastaa omatoimisesti tai hyödyntää paikallisten asiantuntevia oppaita, jotka tuntevat kalapaikat.

Tenonlaakso ei ole vain kalastuspaikka, vaan se on myös rikas kulttuurialue, jossa voi kokea saamelaisperinteitä ja nauttia pohjoisen luonnon kauneudesta. Kalastusmatkailun yhteydessä voi tutustua saamelaiskulttuuriin, oppia alueen historiasta ja osallistua paikallisiin perinteisiin esimerkiksi ruoanvalmistuksen kautta. Alueella on lisäksi tarjolla monia muita aktiviteetteja, kuten vaelluksia ja melontaretkiä, jotka tarjoavat matkailijoille mahdollisuuden nauttia luonnon rauhasta myös kalastusreissujen ulkopuolella.

Kalastuskohteet alueella

Tenojoki - Deatnu

Tenojoki ja sen pääuoma on ollut yksi Euroopan tunnetuimmista ja arvostetuimmista lohijokikohteista. Se virtaa Suomen ja Norjan rajalla, ja sen kokonaispituus on noin 360 kilometriä. Virraten upeassa Lapin tunturimaisemassa Teno onkin ollut suosittu kalastuskohde niin paikallisten kuin kansainvälisten kalastajien keskuudessa jo vuosikymmenten ajan. Kalastuskokemus Tenonlaaksossa on ainutlaatuinen juurikin sen luonnonkauneuden vuoksi. Joki virtaa vuoroin vuolaana ja rauhallisempana, muodostaen monipuolisia kalastusalueita. Tenojoen vesistöön kuuluvat myös monet suuret ja pienet sivujoet, kuten Utsjoki, Inarijoki ja Karasjoki. Nämä tarjoavat vaihtoehtoisia kalastusmahdollisuuksia pääuoman lisäksi.

Teno tunnetaan erityisesti lohesta, mutta se tarjoaa myös mahdollisuuksia muiden lajien kalastuksen, kuten harjuksen ja meritaimenen sekä kyttyrälohen, pyytämiseen. Lohikantojen heikon tilan vuoksi lohenkalastus on ollut viime vuosina kiellettyä. Tenojoen pääuomalla kalastettaessa on tärkeää toimia vastuullisesti, sillä kalakantojen tila vaatii huolenpitoa. Lohikannan suojelu ja lohenkalastuksen rajoitukset ovat osa pyrkimyksiä elvyttää joen luontainen kalasto. Muiden lajien kalastaminen sen sijaan on sallittua. Harjus on Tenon pääuomassa elinvoimainen laji ja sen keskikoko on kasvanut viimevuosien aikana, ollen n. 40-45cm. Meritaimen on lajina vahvistunut pääuomassa ja myös siitä tavataan todella suuria yksilöitä vuosittain. Kyttyrälohi on vieraslaji, joka on vallannut elintilaa myös Tenojoesta, muiden Jäämereen laskevien jokien lisäksi. Tenon pääuomassa kyttyrälohen massanousu ajoittuu parittomienvuosien kesä-heinäkuiden taitteelle ja sitä saa kalastaa.

Muiden lajien kuin lohen kalastaminen Tenon pääuomassa on, ulkopaikkakuntalaisille, sallittua voimassa olevan kalastussäännön §10 mukaan. Kalastaminen on sallittua rannasta perholla ja vieheellä, mutta veneestä kalastaminen on kiellettyä. Vieheessä saa olla enintään yksi kolmihaarainen koon #8 koukku ja perhossa enintään kolme yksihaaraista koukkua. Kalastuksessa käytettävän siiman paksuus saa perukkeesta olla enintään 0,25mm paksuinen. Perhovapa saa olla enintään #6 luokan yhdenkäden vapa. Suositeltavaa on käyttää väkäsettömiä koukkuja sekä kumi-havaksellista haavia.

Tenojoen pääuoma sekä sen sivujoet ovat Suomen ja Norjan valtioiden välisen rajajoki sopimuksen alaisia vesistöjä. Kalastaminen näillä vesialueilla säännellään Tenon kalastussäännöllä ja sen sivuvesiasetuksella. Kalastussäännön toimeenpanosta vastaavat Lapin ELY-keskus ja Tenon Kalatalousalue, lupamyynnin sekä valvonnan osalta. Kalastussäännöt voivat vaihdella vuosittain, joten ajankohtaisten sääntöjen tarkistaminen on tärkeää. Tenon pääuoman kalastusluvat voi hankkia Tenon Kalatalousalueen verkkokaupasta osoitteesta tenonkalaluvat.fi. Kalastus säännöt sekä lisätietoa kalastuksen järjestelystä sekä Gyrodactulus Salaris – lohiloisen ennaltaehkäisemisestä voi tarkistaa esimerkiksi Lapin ELY-keskuksen verkkosivulta.

Tunturialueet – Kaldoaivi ja Paistunturi

Paistunturin ja Kaldoaivin tunturialueet Pohjois-Lapissa tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet taimenen kalastukseen luonnonkauniissa ja rauhallisissa ympäristöissä. Kaldoaivin alueella on runsaasti puroja, jokia ja järviä, joissa esiintyy mm. siikaa, ahventa, harjusta ja taimenta. Paistunturin alue tunnetaan kirkkaista vesistään ja erämaisesta rauhastaan. Erämaan syrjäisyys ja vaikeakulkuinen maasto takaavat rauhallisen kalastuselämyksen, mutta edellyttävät hyvää suunnittelua ja varautumista. Mahdollisimman tuore kartta, kompassi ja toimiva GPS-laite ovat jokaisen tunturissa liikkujan välttämättömiä varusteita.

Tunturialueiden kirkkaissa virtavesissä esiintyy luontaista taimenkantaa, etenkin syrjäisillä puroilla ja koskipaikoilla. Taimenen kalastus vaatii kuitenkin kärsivällisyyttä ja usein pitkää patikointia. Vesistöt tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet myös harjuksen kalastukseen etenkin kevään ja kesän aikana. Harjus on yleinen sekä koskissa että suvannoissa. Siikaa voi löytää alueen suuremmissa järvissä ja niiden matalikoilla. Kesäisin siian kalastus onnistuu rannalta tai veneestä, talvella pilkillä. Alueen kirkkaat ja viileät tunturijärvet ovat tunnettuja niissä viihtyvistä ja tarunhohtoisista raudusta.

Viehekalastus edellyttää 18–69-vuotiailta valtion kalastonhoitomaksun suorittamista sekä alueellista kalastuslupaa. Kaldoaivin luvan numero on 1302 ja Paistunturin 1301. Erämaa-alueiden viehekalastusluvat kattavat valtaosan alueen vesistöistä. Omatoiminen pilkkiminen on sallittua jokaisen oikeudella suurimmalla osalla alueiden seisovia vesiä. Tarvittavat luvat on syytä tarkistaa retkikartta.fi -palvelusta ja hankkia eraluvat.fi -verkkokaupasta. Vesistöt, joissa kalastus on kiellettyä tai vaatii erityisen luvan, voi tarkistaa kalastusrajoitus.fi osoitteesta. Perusperiaate kalastamiseen on sellainen, että: jokaisen oikeudella voi omatoimisesti pilkkiä ja onkia, viehekalastus on sallittua suurimmassa osassa seisovia vesiä eli järvissä ja lammissa kalastonhoitomaksulla, virtaavissa vesissä eli joissa ja puroissa kalastaminen vaatii alueellisen viehekalastusluvan.

Palveluksessasi

en - 70º North 1
Aurora Holidays 1
Autentic Boreal Oy
Hotel Utsjoki
Kakslauttanen Arctic Resort
Lomakylä Valle 2
Lomatärppi
Nuorgamin Lomakeskus Ky
Wild Kevo

Kalastusluvat

Jokaisella kalastajalla on vastuu huolehtia asianomaisten ja tarvittavien kalastuslupien voimassaolosta.

Tenon pääuomalla tulee jokaisella kalastajalla olla voimassa oleva Tenon kalatalousalueen lupa. Sellainen on esimerkiksi “muiden lajien” pyyntiin oikeuttava rantakalastuslupa. Alueellisen luvan lisäksi kaikilla 18-69 –vuotiailla tule olla maksettuna kalastonhoitomaksu. Tenon sivuvesissä kalastaminen edellyttää voimassa olevaa osakaskunnan lupaa. Sivujoista ainakin Utsjokeen ja Vetsijokeen on lupia saatavana. Tiedot osakaskuntien lupamyyntiin löytyvät kalatalousalueen sivuilta.

Tunturialueilla perusperiaate kalastamiseen on sellainen, että: jokaisen oikeudella voi omatoimisesti pilkkiä ja onkia, viehekalastus on sallittua suurimmassa osassa seisovia vesiä eli järvissä ja lammissa kalastonhoitomaksulla, virtaavissa vesissä eli joissa ja puroissa kalastaminen vaatii alueellisen vapaluvan. Kaldoaivin vapalupa-alueen numero on 1302 ja Paistunturin 1301.

Vastuullinen kalastus

Vastuullinen kalastaja tuntee kalastuksen kohteena olevan vesistön kalakantojen tilan tai selvittää sen paikalliselta kalastusoppaalta. Vastuullinen kalastaja ei pyydä yli sen, mitä kalakanta kestää eikä yli sen mitä itse tarvitsee. Lisäksi vastuullinen kalastaja huomioi käyttämiensä välineiden sopivuuden kulloinkin kyseessä olevaan kalastukseen ja kohdelajiin sekä huolehtii, että käytössä olevassa haavissa on kumi-pinnoitettu havas. Vastuullisesti toimiva kalastaja huomioi myös muut luonnossa liikkujat sekä noudattaa maastoliikennelakia sekä kulkee kalavesille jo olemassa olevia kulku-uria pitkin maaston kulumista minimoiden.

Väkäsettömät koukut helpottavat kalan irrottamista ja mahdollistavat paremmin kalan palauttamisen takaisin vesistöön. Useampikoukkuisten uistinten tapauksessa kalan vapautus ei enää irrotuksen jälkeen ole järkevää, koska irrottaminen useammasta syvälle juuttuneesta koukusta vahingoittaa kalaa liikaa. Vähäinenkin verenvuoto kalan suusta kertoo heikentyneistä mahdollisuuksista selvitä hengissä. Vahingoittuneet kalat tulee tappaa mahdollisimman pian.

Yli 21 asteisessa vedessä ei tulisi kalastaa, sillä kalat eivät selviä ilma-altistuksesta. Lohikaloille jo minuutti poissa vedestä on tappava. Vapautettava kala on saatava mahdollisimman nopeasti takaisin veteen. Vastuullisella kalastuksella on myös kalakantojen hoidollinen näkökulma: kalakantojen elinvoimaisuus säilyy, kun kalastetaan vastuullisesti ja esimerkiksi lohenpoikasia syövien kalojen kalastamisella turvataan lohikannan hyvinvointia. Runsaslukuisten kalalajien kääpiöityneiden yksilöiden kalastaminen on myös kannustettavaa ja tästä hyvänä esimerkkinä voidaan pitää tiheän ahven kannan harventamista.

Lue lisää vastuullisesta kalastamisesta Lapin vesillä Fishing Lapland – Vastuullisen kalastusmatkailun käsikirja, jonka on tuottanut Lapin Kalastusmatkailu ry

 

 

KALALAJIT

Harjus (Thymallus thymallus)

Harjus on lohensukuinen arvostettu kalalaji, joka tunnetaan erityisesti korkeasta ja kauniisti värjäytyneestä selkäevästään. Harjus on suosittu kalastuskohde sen aktiivisen käyttäytymisen vuoksi. Se on varsin yleinen Tenojoen vesistöissä ja muualla Ylä-Lapin kirkkaissa vesissä.

Lue lisää

Taimen (Salmo trutta)

Taimen esiintyy Tenojoen vesistössä kolmessa ekologisessa muodossaan: meritaimen (Salmo trutta), järvitaimen (Salmo trutta lacustris) ja purotaimen (Salmo trutta fario).

Lue lisää

Kyttyrälohi (Oncorhynchus gorbuscha)

Kyttyrälohi on vieraslaji, jota tavataan erityisesti Tenojoen vesistössä sekä Näätämöjoessa. Kyttyrälohi kutee näissä Jäämereen laskevissa joissa parittomina vuosina ja nousee jokiin keskikesän aikana. Sen perho- sekä viehekalastus on maailmalla suosittua ja yleistynyt nopeasti myös Jäämerenjoissa.

Lue lisää

Siika (Coregonus lavaretus)

Siika on lohikaloihin kuuluva arvostettu ja monimuotoinen kalalaji, joka viihtyy viileissä ja puhtaissa vesissä. Siika on solakka, hopeanhohtoinen kala, jonka selkä on usein tummempi ja suomut ovat melko suuret.

Lue lisää

Rautu (Salvelinus alpinus)

Rautu eli nieriä, on lohikaloihin kuuluva kylmien ja kirkasvetisten vesistöjen kala. Se on tunnettu kauniista ulkonäöstään: sen hopeanhohtoinen kylki, punertavat evät ja pilkullinen pinta tekevät siitä helposti tunnistettavan. Rautu viihtyy viileissä, happirikkaissa vesissä ja suosii erityisesti pohjoisia järviä ja tunturipuroja.

Lue lisää

Hauki (Esox lucius)

Hauki on yksi Suomen yleisimmistä ja saalistetuimmista petokaloista, ja sitä esiintyy myös Tenojoen vesistöissä sekä Ylä-Lapin erämaa-alueilla. Lapin puhtaissa ja kirkkaissa vesissä elävät haukikannat tekevät, vedelliselle ekosysteemille tärkeää tasapainottamista, samalla kasvattaen joukostaan todella suuria yksilöitä.

Lue lisää

Ahven (Perca fluviatilis)

Ahven on Suomen kansalliskala sekä vesistöjemme yleisin ja monipuolisin kalalaji. Ahven viihtyy hyvin myös Utsjoen ja Tenonjokilaakson alueen vesistöissä. Ahven on helposti tunnistettava kala sen vihertävän tai harmaan selkäpuolen, kyljissä näkyvien tummentuneiden pystyraitojen sekä punaisten tai oranssien alaeviensä perusteella. Sitkeä ja sopeutuvainen ahven elää Tenon pääuoman suvantojen lisäksi tunturialueella sekä järvissä, joissa että pienemmissä lammissa.

Lue lisää

Lohi (Salmo Salar)

Lohi (Salmo Salar), joen kuningas, ui hurjien koskien läpi kohti latvavesiä. Lohi aloittaa matkansa joesta smolttina, mistä se vaeltaa avomerelle kasvamaan. Täysikasvuisena lohi vaeltaa mereltä takaisin jokeen lisääntymään yläjuoksun soraikkoihin. Osa lohista saattaa viettää jopa neljä vuotta merellä ennen ensimmäistä kutumatkaansa.

Lue lisää

Gyrodactylus salaris

Gyrodactylus salaris on lohen iholla elävä pieni lohiloinen, joka on erittäin haitallinen erityisesti lohikannoille. Loisen leviäminen uusiin vesistöihin on suuri uhka, ja sen torjumiseksi kalastajien on noudatettava erityisiä varotoimia. Tämä on erityisen tärkeää Tenojoen kaltaisilla herkillä lohialueilla, joissa lohikantojen suojeleminen on elintärkeää.

Lue lisää

Aktiviteettipalveluita alueella tarjoaa

en - 70º North 1
Aurora Holidays 1
Autentic Boreal Oy
Hotel Utsjoki
Kakslauttanen Arctic Resort
Lomakylä Valle 2
Lomatärppi
Nuorgamin Lomakeskus Ky
Wild Kevo