Utsjoen, Nuorgamin ja Karigasniemen alueen vesillä on mukavaa veneillä, suppailla, sekä meloa kanootilla tai kajakilla. Erityisesti Tenojoen laineilla veneily on unohtumaton elämys. Ota tästä artikkelista vinkit talteen turvallista vesillä liikkumista varten.

Utsjoki on upea kohde niin melontaan, suppailuun kuin veneilyynkin. Useat matkailuyrittäjät tarjoavat Veneretkiä Tenojoen jylhissä maisemissa. Lisäksi Tenon veneitä voi myös vuokrata kuten SUP-lautoja, kanotteja ja kajakkejakin. 

Vesillä liikkuessa on hyvä muistaa turvallisuus. Pelastusliivit on tärkein yksittäinen varuste veneiltäessä. Liivien käyttö vähentää hukkumisriskiä merkittävästi. Ennen vesille lähtöä on hyvä muistaa tarkistaa sää: jos ennuste lupaa kovaa myrskyä, kannattaa miettiä olisiko vesillä mukavampaa leppoisamman kelin aikaan. Ilmoita myös lähdöstäsi kaverillesi, perheenjäsenellesi tai vaikka majoituspaikkasi henkilökunnalle. Pidä vesillä mukana vesitiiviiseen pussiin pakattu kännykkä hätätilanteita varten. Muista, että päihteet ja vesillä liikkuminen eivät kuulu yhteen!

Muistathan myös huolehtia, etteivät vesillä käyttämäsi välineet tuo Tenojoen lohelle vaaraksi olevaa lohiloista mukana muista vesistöistä. Pidä siis huolta, että muualla käyttämäsi veneet, kajakit, sup-laudat, kanootit ja muut laitteet ovat kuivia, kun lasket ne Utsjoen alueen vesistöihin.

Kalastus - Explore Utsjoki

Jos vene kaatuu

  • Pysy rauhallisena ja pidä veneestä kiinni
  • Yritä saada myös airot talteen
  • Siirry veneen perään ja koita kiivetä varovasti veneen kölin päälle
  • Päästyäsi veneen kölin päälle nosta airot sinne ja auta kaveriasi pääsemään sinne myös. Melokaa rantaa kohti ja huutakaa apua
  • Jos ranta on kaukana, kannattaa yrittää veneen kääntämistä oikein päin. Molemmat siirtyvät samalle puolelle ja työntävät jaloilla, sekä vetävät käsillä venettä kääntymään.
  • Molempien päästyä veneeseen (perästä kiipeämällä) aloitetaan veneen tyhjentäminen. Jos vene on kiikkerä, voidaan sitä tyhjentää jo ennen veneeseen kiipeämistä jos vesi ei ole liian kylmää. Veneessä rutistetaan vaatteista enimmät vedet pois.

Tunne väistämissäännöt

Ohittava vene väistää ohitettavaa. Ohituksen voi tehdä siltä puolelta, jonka arvioi turvallisemmaksi, eli veneiltäessä ei päde vasemmalta ohittamisen tapa, kuten autoillessa. Vastaan tulevaa venettä (keulat vastakkain) väistetään oikealle. Veneiden risteävässä kohtaamisessa puolestaan vasemmalta tuleva on väistämisvelvollinen tieliikenteen tapaan.

Ketterämpi väistää vesiliikenteessä, eli moottorivene väistää soutuvenettä tai SUP-lautailijaa. Varsinkin virtaavissa vesissä moottorillisen on väistettävä lihasvoimin liikkuvia.

Sup-laudalla turvallisesti

Muista varmistaa reitti etukäteen paikalliselta, sillä joissa on kovia virtapaikkoja. Reitti kannattaakin käydä läpi paikallisen matkailuyrittäjän kanssa ennen matkaan lähtöä.

Muista käyttää karkuremmiä: varsinkin virtapaikoissa laudalta tippuessa laudalle takaisin pääsy voi olla mahdotonta. Virtapaikoissa karkuremmi tulisi sitoa “hätälaukaistavaan” vyötärölle puettavaan vyöhön. Normaali karkuremmi voi jäädä vedenalaisen kiven tai puunrungon väliin jumiin ja tällöin virtaus estää jalkalenkin irroittamisen, koska kurottaminen kädellä ei enää onnistu tarran aukaisumekanismiin. Lisäksi matalammissa virtapaikoissa suositeltava lisävaruste on kypärä. 

Keskikesällä suppaillessa aurinkorasvan käyttö on suotavaa. Kaverin kanssa suppailu on turvallisempaa, mutta jos silti päätät lähteä yksin hiljentymään vesille, niin ilmoitathan jollekin arvioidun saapumisajan ja paikan. Puhelimen voi ottaa mukaan vedenpitävään pussiin. Ethän lähde niin kauas rannasta, ettet pääsisi uimalla takaisin rantaan. Ilmatäytteiset SUP-laudat voivat joskus puhjeta ja haaverin sattuessa märkäpuku ja kelluntaliivit pelastavat tilanteen.

Käytä tarvittaessa märkäpukua. Teno- ja Utsjoessa suppaillessa olisi hyvä käyttää lämmintä 5/4mm märkäpukua, sillä vesi on kylmää kesälläkin.

Suppailijan muistilista: 

  • Karkuremmi virtaamattomissa vesistöissä, virtaavissa vesissä liikuttaessa karkuremmi kiinnitetään hätälaukaistavaan vyöhön.
  • Kelluntaliivit ja märkäpuku
  • Etäisyys rannasta uimataidon mukaan
  • Ilmoita suppailemaan lähdöstä ja arvioidusta paluuajasta jollekin

Turvallinen vesillä liikkuminen - Explore Utsjoki

Nämä vastuullisuussivut on toteutettu osana Vastuullinen matkailu Utsjoella -hanketta. Hanke on Euroopan aluekehitysrahaston EAKR:n, Lapin liiton ja Utsjoen kunnan tukema projekti, jonka tavoitteena on mm. tehdä Utsjoesta entistä vastuullisempi matkakohde sekä ohjata matkailijoita matkailemaan vastuullisesti. Lisätietoa hankkeesta löydät täältä.

 Vastuullisuus - Explore Utsjoki 8Vastuullisuus - Explore Utsjoki 7Vastuullisuus - Explore Utsjoki 6