Utsjoen alueella on hienot mahdollisuudet moottorikelkkailuun. Helpoin ja turvallisin tapa tutustua kelkkailuun on yhdessä paikallisen matkailuyrittäjän kanssa.

Kelkkasafarit

Useat Utsjoen alueen matkailuyrittäjät tarjoavat opastettuja kelkkaretkiä. Moottorikelkkaretki oppaan kanssa tarjoaa mahdollisuuden tutustua hienoimpiin kelkkailukohteisiin turvallisesti ja vaivattomasti. Lisäksi varusteet hoituvat matkailuyrittäjien puolesta. Kaikista tärkein kelkkailuvaruste on kypärä, joka vaaditaan myös kaikille kelkassa ja kelkan perässä vedettävien kulkupelien matkustajille. Utsjoen maastot ovat haastavia ja esimerkiksi jokilaaksoista lähdettäessä kelkkailuretki alkaa usein jyrkällä nousulla tunturiin. Lisäksi sääolosuhteet voivat vaihdella hyvinkin nopeasti. Muun muassa näistä syistä suosittelemme aina kelkkailua oppaan kanssa. 

Omatoiminen moottorikelkkailu

Mikäli kuitenkin päädyt kelkkailemaan omatoimisesti, on tärkeä huomioida kelkkailuun liittyvät säännökset sekä olla tarkkana turvallisuusasioiden kanssa. Moottorikelkalla ajaminen on sallittua maastossa maanomistajan tai maanhaltijan luvalla. Metsähallituksen kelkkaurilla saa ajaa Metsähallituksen uraluvalla. Jäälle tehdyllä virallisella kelkkareitillä ajaminen on sallittua ilman erillistä lupaa. Kelkkareittien tarkoituksena on säästää luontoa: maa kuluu vain tietyillä paikoilla joita on helppo korjata. 

Talvi ja turvallisuus - Explore Utsjoki 29

 

Varustaudu oikein

Jäällä kelkkailuun suositellaan samoja turvavarusteita kuin muille jäällä liikkuville: jäänaskalit, heittoliina ja vaihtovaatteet vedenpitävään pussiin. Jos tietää liikkuvansa paljon jäillä, voivat kelluttavat ajohaalarit olla hyvä hankinta. Asiallinen ajopuku heijastimineen, kerrospukeutuminen, suojaavat kengät ja ajohanskat tekevät ajamisesta nautinnollisen ja turvallisen kokemuksen. Kaikista tärkein kelkkailuvaruste on kypärä, joka vaaditaan myös kaikille kelkassa ja kelkan perässä vedettävien kulkupelien matkustajille. Kelkalla pääsee nopeasti kauas erämaahan, sumun tai myrskyn yllättäessä suunnistaminen onnistuu paikannuslaitteen avulla. Älypuhelimeen voi ladata etukäteen alueen kartan ja käyttää eksymistilanteessa GPS -paikannusta. Kelkkailu on huomattavasti turvallisempaa useamman hengen ryhmässä, jos yksi kelkka tai kuski vaurioituu, pääsee toisella kelkalla pois erämaasta.

Noudata nopeusrajoituksia ja muita sääntöjä

Muistathan että päihteiden käyttö ja moottorikelkkailu eivät kuulu yhteen. Tiellä ajaminen on sallittua vain, jos maastossa liikkuminen on kohtuuttoman vaikeaa ja silloinkin ajo olisi suotavaa tien auraamattomalla osalla. Tien ja siltojen ylittäminen on sallittua. Suurin sallittu nopeus kelkalle on maastossa uralla 60km/h, tiellä poikkeustapauksissa ajettaessa 40km/h ja rekeä vedettäessä kelkalla 40km/h. Jos kelkka jää jumiin, on kelkan edestä tampattava lunta lähtöalustaksi. Helpoiten tämä onnistuu lumikengillä, jotka kannattaa ottaa kelkan kyytiin syville hangille suunnattaessa.

Moottorikelkkailu - Saami village 2

 

Lisätietoa löydät Liikenneturvan kattavasta liikenneturvan moottorikelkkailuoppaasta.

 

Nämä vastuullisuussivut on toteutettu osana Vastuullinen matkailu Utsjoella -hanketta. Hanke on Euroopan aluekehitysrahaston EAKR:n, Lapin liiton ja Utsjoen kunnan tukema projekti, jonka tavoitteena on mm. tehdä Utsjoesta entistä vastuullisempi matkakohde sekä ohjata matkailijoita matkailemaan vastuullisesti. Lisätietoa hankkeesta löydät täältä.

 Vastuullisuus - Explore Utsjoki 8Vastuullisuus - Explore Utsjoki 7Vastuullisuus - Explore Utsjoki 6

Anna palautetta