Utsjoen alueella on hienot mahdollisuudet moottorikelkkailuun, kun ottaa selvää, missä ajaminen on sallittua.

 

Hanki uralupa tai maanomistajan lupa

Moottorikelkalla ajaminen on sallittua maastossa maanomistajan tai maanhaltijan luvalla. Metsähallituksen kelkkaurilla saa ajaa Metsähallituksen uraluvalla. Jäälle tehdyllä virallisella kelkkareitillä ajaminen on sallittua ilman erillistä lupaa. Kelkkareittien tarkoituksena on säästää luontoa: maa kuluu vain tietyillä paikoilla joita on helppo korjata. Ennen epävirallisille reiteille suuntaamista on otettava selvää alueen omasta lupakäytännöstä.  

Talvi ja turvallisuus - Explore Utsjoki 29

Varustaudu oikein

Jäällä kelkkailuun suositellaan samoja turvavarusteita kuin muille jäällä liikkuville: jäänaskalit, heittoliina ja vaihtovaatteet vedenpitävään pussiin. Jos tietää liikkuvansa paljon jäillä, niin kelluttavat ajohaalarit voivat olla hyvä hankinta. Asiallinen ajopuku heijastimineen, kerrospukeutuminen, suojaavat kengät ja ajohanskat tekevät ajamisesta nautinnollisen ja turvallisen kokemuksen. Kaikista tärkein kelkkailuvaruste on kypärä, joka vaaditaan myös kaikille kelkassa ja kelkan perässä vedettävien kulkupelien matkustajille. Kelkalla pääsee nopeasti kauas erämaahan, sumun tai myrskyn yllättäessä suunnistaminen onnistuu paikannuslaitteen avulla. Älypuhelimeen voi ladata etukäteen alueen kartan ja käyttää eksymistilanteessa GPS -paikannusta. Kelkkailu on huomattavasti turvallisempaa useamman hengen ryhmässä, jos yksi kelkka tai kuski vaurioituu, pääsee toisella kelkalla pois erämaasta.

Noudata nopeusrajoituksia ja muita sääntöjä

Muistathan että päihteiden käyttö ja moottorikelkkailu eivät kuulu yhteen. Tiellä ajaminen on sallittua vain, jos maastossa liikkuminen on kohtuuttoman vaikeaa ja silloinkin ajo olisi suotavaa tien auraamattomalla osalla. Tien ja siltojen ylittäminen on sallittua. Suurin sallittu nopeus kelkalle on maastossa uralla 60km/h, tiellä poikkeustapauksissa ajettaessa 40km/h ja rekeä vedettäessä kelkalla 40km/h. Jos kelkka jää jumiin, on kelkan edestä tampattava lunta lähtöalustaksi. Helpoiten tämä onnistuu lumikengillä, jotka kannattaa ottaa kelkan kyytiin syville hangille suunnattaessa.

Moottorikelkkailu - Saami village 2

Kattava liikenneturvan moottorikelkkailuopas: 

https://www.liikenneturva.fi/sites/default/files/materiaalit/Liikenteessa/lt_moottorikelkkaopas2016_web.pdf

https://www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/moottorikelkkailijat-1

 

Anna palautetta