Näe & koe

Paistunturit

Paistunturin erämaa-alue

Paistunturit (saameksiPáisduottarat) on Utsjoen kirkonkylästä lounaaseen oleva laaja ja yhtenäinen erämaa-alue sekä samanniminen loiva tunturiryhmä. Tunturiryhmän korkeimmat huiput ovat Kaimoaivi (646 metriä) ja Guivi (642 metriä). Alueelle tyypillisintä maisemaa ovat tunturikankaat ja tunturikoivikot. Alueella on myös vaikuttavia aapa- ja palsasoita. Kevo – Suomen suurin luonnonpuisto – jakaa Paistunturin erämaa-alueen kahtia. Erämaa sopii päiväretkien sekä pidempien vaelluksien kohteeksi. Paistunturien ylänkö on kesäisinkin vaativaa retkeilymaastoa, ja talvella luonnonolojen karuus ja ankaruus moninkertaistuvat. Polttopuun puutteen ja autiotupien vähäisyyden vuoksi kulkijalta vaaditaan hyviä erätaitoja ja -varusteita.

Upean luonnon lisäksi Paistunturin erämaa on tärkeää aluetta perinteisille elinkeinoille, kuten poronhoidolle. Paistunturin paliskunnan alueella elää noin 6 000 poroa. Vastuullinen retkeilijä huomioikin alueella liikkuessaan niin herkän tunturiluonnon, oman turvallisuutensa kuin paikalliset ihmiset ja porot

Paistunturin alue, kuten muukin Utsjoki, on vanhaa naalien asuinaluetta. Viimeisin naalin pesintä oli juuri Paistunturin erämaassa vuonna 1996. Muistona ajalta, jolloin naaleja pesi vielä useita pareja, Paistunturin alueelta tunnetaan runsaat 20 vanhaa pesäkumpua.