Vastuullinen matkailija huolehtii myös omasta ja muiden turvallisuudesta. Lue täältä, kuinka huomioida turvallisuusasiat retkellä niin lumella, jäällä kuin vesilläkin.

Huolehdi omasta ja muiden turvallisuudesta

Hyödynnä paikalliset olot tuntevan oppaan ammattitaitoa ja aluetuntemusta. Kelkkaile esimerkiksi turvallisesti opastetuilla kelkkasafareilla. Myös ensimmäinen hiihtovaellus kannattaa tehdä oppaan kanssa. Mikäli liikut tiellä, käytäthän heijastinta tai taskulamppua, jotta sinut nähdään, kun liikut pimeässä. Noudata erityistä varovaisuutta jäällä liikkuessasi, sillä virtapaikat sekä etenkin syys- ja kevätjäät ovat arvaamattomia, jopa hengenvaarallisia.

Sääolot ja kylmyys voivat yllättää ympäri vuoden, joten pukeudu aina riittävän lämpimästi. Varaudu myös säätilan äkillisiin muutoksiin. Ilmoita aina reitti- tai retkisuunnitelmistasi, kun poistut taajamista harvemmin asutuille alueille tai erämaa-alueille yksin. Pidä puhelin mukana ja akku täynnä. Säilyttämällä puhelinta lämpimässä, lähellä vartaloasi, lisäät akkusi kestoa kylmässä. Lataa 112 Suomi -mobiilisovellus puhelimeesi, jotta avun tulo paikalle on hätätilanteessa nopeaa.

 

Huomioi terveysturvallisuus ja voimassa olevat ohjeet mm. kasvomaskien käytöstä, käsihygieniasta, liikkumisesta tai henkilörajoituksista. Flunssakaudella on tärkeää huolehtia erityisesti käsihygieniasta. Mikäli sairastut, niin vältä kättelyä ja paikkoja, joissa liikkuu paljon ihmisiä. Yski tarvittaessa nenäliinaan tai hihaasi.

Meitä matkailijoita on moneen lähtöön! Yksi haluaa avantoon ja toinen moottorikelkkailla, kolmas saattaa vaikka ultrajuosta Kevon Luonnonpuiston läpi. Otathan vuodenajat ja harrastamasi lajin turvallisuusseikat huomioon myös Utsjoella. Lisätietoa turvallisuusasioista eri lajeihin liittyen löydät alta.

Nämä vastuullisuussivut on toteutettu osana Vastuullinen matkailu Utsjoella -hanketta. Hanke on Euroopan aluekehitysrahaston EAKR:n, Lapin liiton ja Utsjoen kunnan tukema projekti, jonka tavoitteena on mm. tehdä Utsjoesta entistä vastuullisempi matkakohde sekä ohjata matkailijoita matkailemaan vastuullisesti. Lisätietoa hankkeesta löydät täältä.

 Vastuullisuus - Explore Utsjoki 8Vastuullisuus - Explore Utsjoki 7Vastuullisuus - Explore Utsjoki 6