Utsjoki kutsuu matkailijan liikkumaan ja retkeilemään postikorttimaisen kauniissa maisemissa. Ulkoilmaelämä virkistää. Ennen retkelle lähtöä on tärkeää ottaa huomioon, että Utsjoen herkkä arktinen luonto on myös armoton ja arvaamaton. Siksi on hyvä tiedostaa turvallisuustekijät ja näin varmistaa, että pääsee myös hyvissä voimin takaisin. Olemme koonneet tälle sivulle tärkeitä turvallisuusohjeita Utsjoen, Nuorgamin ja Karigasniemen alueella liikkuville tiedoksi.

Liikkuminen luonnossa

Pysythän merkityillä reiteillä ja suosit valmiita taukopaikkoja ja palvelurakenteita. Valitse reiteistä aina aktiviteetille oikea: hiihtoa, kelkkailua, lumikenkäilyä, kävelyä ja maastopyöräilyä varten on omat reittinsä. Suosittelemme pitkille vaelluksille Kevon reittejä, Utsjoen retkeilyreittiä tai Pulmanki- Sevetti -reittiä.

Hyödynnä Utsjoen matkailuyrittäjien ohjelmapalveluita ja asiantuntemusta. Opastetut retket ja aktiviteetit ovat paras tapa saada enemmän irti luontokokemuksista, varmistua aktiviteetin turvallisuudesta ja oppia samalla paikallisesta luonnosta ja kulttuurista.

Teethän tulet vain virallisille tulentekopaikoille. Ota huomioon palovaroitukset, avotulenteko on kokonaan kielletty metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana. Tsekkaa ajantasaiset varoitukset täältä: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Pidetään myös luonto siistinä ja roskattomana, eli kannetaan omat roskat pois luonnosta. Vessahätä yllättää usein luonnossakin, hyödynnä mahdollisuuksien mukaan reiteiltä löytyviä vessoja, tai mene riittävän kauas puroista ja tulipaikoista tarpeillesi. Kaiva kuoppa tarpeiden tekoa varten ja peitä jätökset toimituksen jälkeen, myös vessapaperi. 

Luonto kuuluu eläimille ja eläimet ovat olennainen osa luontokokemusta. Kunnioitathan eläimiä muun muassa siten, että et häiritse tai vahingoita lintujen pesiä ja poikasia, tai lähesty helposti pelästyviä poroja tai näiden vasoja. Pidä aina riittävä etäisyys eläimiin, joita tarkkailet tai kuvaat. Muista myös pitää koira kytkettynä, sillä se voi häiritä muita eläimiä.

Muista hankkia asianmukaiset luvat metsästykseen ja kalastukseen. Desinfioi kalastusvälineet ennen kalastusta. Huomioithan koiran käytön metsästyksessä herkällä poronhoitoalueella. Voit esimerkiksi ottaa yhteyttä alueen paliskuntaan ennen metsästysreissua ja kysyä millä alueella porot liikkuvat, ettei metsästyskoirat pääse häiritsemään niitä.

Lue lisää vastuullisesta retkeilystä täältä.

Tarkemmat ohjeet metsästykseen ja kalastukseen saat lupien ostamisen yhteydessä. Lisätietoja saat myös paikallisilta matkailuyrittäjiltä, Luontokeskus Siidasta, sekä osoitteesta www.eraluvat.fi

 

Huolehdi omasta ja muiden turvallisuudesta

Utsjoella ja yleensäkin Lapissa ajaminen vaatii äärimmäistä tarkkuutta eri vuodenaikoina, sillä tiet voivat olla hyvin liukkaita ja teillä voi tulla vastaan poroja ja muita eläimiä. Etäisyydet ovat pitkiä, joten tankkaa ajoneuvosi ennen kuin poistut taajama-alueelta. Ethän vaaranna omaa tai muiden turvallisuutta, jos pysähdyt kuvaamaan esimerkiksi revontulia matkasi aikana. Pysähdy vain levähdyspaikoille ja muista pitää auton valot päällä pimeällä, jotta muutkin tienkäyttäjät havaitsevat sinut. Suosi isompia teitä, sillä nämä ovat usein valaistuja ja palvelut ovat lähempänä. Pienemmät tiet saattavat olla auraamattomia tai huonokuntoisia, vaikka navigaattori saattaa näille opastaa. 

Hyödynnä paikalliset olot tuntevan oppaan ammattitaitoa ja aluetuntemusta. Kelkkaile esimerkiksi turvallisesti opastetuilla kelkkasafareilla. Jos liikut jalan, liiku aina jalkakäytävillä, kun mahdollista. Käytä heijastinta tai taskulamppua, jotta sinut nähdään, kun liikut pimeässä.

Noudata erityistä varovaisuutta jäällä liikkuessasi, sillä virtapaikat sekä etenkin syys- ja kevätjäät ovat arvaamattomia, jopa hengenvaarallisia.

Sääolot ja kylmyys voivat yllättää, joten pukeudu aina riittävän lämpimästi. Varaudu myös säätilan äkillisiin muutoksiin. Ilmoita aina reitti- tai retkisuunnitelmistasi, kun poistut taajamista harvemmin asutuille alueille tai erämaa-alueille yksin. Pidä puhelin mukana ja akku täynnä. Säilyttämällä puhelinta lämpimässä, lähellä vartaloasi, lisäät akkusi kestoa kylmässä. Lataa 112 Suomi -mobiilisovellus puhelimeesi, jotta avun tulo paikalle on hätätilanteessa nopeaa.

Huomioi terveysturvallisuus ja voimassa olevat ohjeet mm. kasvomaskien käytöstä, käsihygieniasta, liikkumisesta tai henkilörajoituksista. Flunssakaudella on tärkeää huolehtia erityisesti käsihygieniasta. Mikäli sairastut, niin vältä kättelyä ja paikkoja, joissa liikkuu paljon ihmisiä. Yski tarvittaessa nenäliinaan tai hihaasi.

Anna palautetta