Tarinoita

Kalastusreissu tunturiin

Aina ei ole saalis se pääasia

Heinäkuinen aamu, sopivasti tuulta eikä yhtäkään hyttystä lähimaillakaan – juuri oikeanlainen keli lähteä kalaan tunturiin!

Skáidejávri, Skaidijärvi sijaitsee parin kilometrin kävelymatkan päässä Pulmangintien levikkeeltä. Mönkijäuraa pitkin on pienenkin helppo kävellä ja matka taittuu maastopyörälläkin. Skaidijärven lähestyessä sen rannan laavun katto tulee ensimmäisenä vastaan.

Raudut, tammukat, hauet, harjukset, siiat ja ahvenet odottelevat kalastajia tunturijärvissä. Mato-onki, virveli sekä perhovapa ovat sopivat kalojen pyydystämiseen. Tunturijärvillä voit kalastaa kalastonhoitomaksulla, rajoitukset voit tarkistaa www.kalastusrajoitus.fi – sivustolta. Kalastuslupia myydään www.eraluvat.fi -sivulla. Erityisiä hoitovesiä, kuten juurikin Skaidijärveä kalastaessa, tarvitsee Utsjoen virkistyskalastusluvan.

Katselin rannalta kalastuksesta enemmän kiinnostuneen mieheni heittelyä samalla kun vahdin, etteivät lapset eksyisi liian lähelle rantaa tai lentelevää uistinta. Rantavedessä uiskenteli pienempiä kalanpoikasia jotka eivät hätkähtäneetkään vedenpinnan rikkoutumisesta.

Syvemmällä Kaldoaivin ja Paistunturin erämaita on lukuisia kalaisia järviä, joilla olemme vuosien aikana vierailleet. Yöttömän yön matalalla paistava aurinko luo mystistä tunnelmaa lompoloihin, nuotiolla paistetut tikkukalat maistuvat kenelle vain nälkäiselle vaeltajalle. Suosittuja kalastuskohteita ovat mm. Loktajávri, Kuoppilasjärvi, Njárgajávri ja Rohttojávri.

Kalaa ei näyttänyt tulevan, mutta se ei haitannut sinnikästä kalastajaa. Lapset olivat kyhänneet rannalta löytyneistä kepeistä ja kasveista itselleen onget, joilla yrittivät kalastella rannalta käsin. Laavulta nousi savua, hiljalleen paikalle oli lipunut muitakin retkeilijöitä. Veden pinta rikkoutui kalojen hypähdellessä pinnalle – niillä ei vain tuntunut olevan syönti päällä.

Kalasaaliin puute ei haitannut kala-ateriasta haaveilemista. Nuotiolla saa monenlaisia kalaruokia aikaan, pienet tikkukalat valmistuvat vaivatta, loimutus vaatii hieman enemmän panostusta ja suolaus saa kalan säilymään pidempään.

Aikamme kalasteltuamme lähdimme kulkemaan takaisin autolle päin samaa mönkijäuraa pitkin. Olisikohan järvestä voinut nousta isompikin rautu, jos olisimme pidempään malttaneet odotella?

(Teksti ja kuvat: Anne-Marie Holm)

Anna palautetta