Luontovalokuvaus
Tenonlaakson ainutlaatuinen luonto, taivaan ja maan valo- ja väri-ilmiöt sekä eläimistö ja tunturikasvillisuus tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet valokuvaamiseen ympäri vuoden. Syvänsinisen kaamosajan revontulet vaihtuvat nopeasti keväthankien kirkkauteen, keskiyön aurinkoon ja ruskan loistoon.
Kesän vehreys, yötön yö, syksyn ruskaloisto ja kesäkauden viimeiset illat luovat kontrastiltaan jyrkkiä, voimakkaan värisiä luonnonvaloilmiöitä auringonvalon loistaessa tuntureiden ylitse pilvien, sadeverhojen ja usvan kattamiin jokilaaksoihin.
Tuntureilta avautuvat huikeat näkymät Inarijoen, Utsjoen, Tenojoen ja Pulmankijärven laaksoihin sekä kesälläkin lumihuippuisille Norjan tuntureille. Karuilla tuntureilla voi tutustua pohjoisimman Lapin eläimistöön ja kasvimaailmaan. Eläimistöön eivät lukeudu vain porot, hirvet, riekot tai piekanat vaan myös satalukuiset kesäiset muuttolintulajit.
Useat Utsjoen palsasuot lampineen ja järvineen ovat luontokuvaajalle ja lintubongarille varsinaisia keitaita arktisten muuttolintujen saapuessa keväisin pesimäpaikoilleen. Palsasoista tunnetuin on Piesjänkä, joka sijaitsee Karigasniemen Ailikastunturin ja poroerotusaidan läheisyydessä noin kaksitoista kilometriä Karigasniemestä.
Kevon luonnonpuistossa sijaitseva Kevon kanjoni avautuu kuin yllättäen kuljettaessa vaellusreittiä etelästä pohjoisen suuntaan. Näkymä on henkeä salpaava. Maan vajotessa syntynyt kanjoni sävähdyttää vesiputouksineen kokeneemmankin retkeilijän kerta toisensa jälkeen. Kanjonin jyrkät kiviset seinämät ovat paikoin lähes 80 metrin korkuiset.
Maantieteellisesti Utsjoki sijaitsee korkealla pohjoisessa, lähes magneettista pohjoisnapaa ympäröivällä 70. leveyspiirillä. Eräs näyttävimmistä luonnonilmiöistä Utsjoella onkin revontulet. Voimakkaimpien aurinkomyrskyjen aikana revontulet näkyvät monivärisinä ja niiden valokuvaaminen onnistuukin Utsjoella jopa kylistä, sillä valosaastetta on erittäin vähän.
Utsjoen jylhä ja karu luonto tarjoaa valokuvaajille innoittavan ja haastavan maailman, jonka väripaletti vaihtelee vuoden- ja vuorokaudenajasta riippuen. Monet valokuvaajat palaavatkin Utsjoelle yhä uudestaan eri vuodenaikoina.
Jaathan kuvasi ja kokemuksesi Utsjoen alueelta myös muille niin Instagramissa kuin Facebookissa merkkaamalla ne @exploreutsjoki tai #exporeutsjoki.
Lue lisää parhaista kuvauskohteista täältä.