Tekemistä

Poro-ohjelmat

Vietä päivä porojen kanssa

Säteilynäkö ja superhajuaisti – opi uutta poroista porotilavierailulla

Poron sielunelämä ei välttämättä väräytä viisaria, kun väistelet sarvipäitä pohjoisen teillä. Jokainen näkemäsi poro on kuitenkin yksilö omine mieltymyksineen ja luonteenpiirteineen. Utsjoella näitä yksilöitä onkin noin 10 000. Luonnossa kohdattujen porojen on hyvä antaa olla rauhassa, sillä vapaana laiduntavat porot ovat pelokkaita. Paras tapa päästä tutustumaan poroihin lähemmin onkin vierailu paikalliselle porotilalle ihailemaan kesukoita eli kesyjä poroja. 

Utsjoen porotilat järjestävät sekä poroajeluita että mahdollisuuden päästä ruokkimaan poroja. Lähde revontuliretkelle poron vetämässä reessä tai mene ruokkimaan poroja ja nappaa samalla elämäsi valokuva. poroja. Jo pelkkä porojen läsnäolo on rauhoittavaa ja ikimuistoinen kokemus. 

Säteilynäöllä selviytyy, superhajuaistilla saa syödäkseen

Poro näkee ultraviolettisäteilyn. Ylivertaisen visuaalisen kykynsä ansiosta se löytää ruokaa ja karttaa ruuaksi joutumista: jäkälän solukot ja petojen, kuten susien, turkkien solukot imevät UV-säteilyä, jonka havaitseminen auttaa poroa selviytymään säälimättömissä arktisissa olosuhteissa.

Säteilynäkö auttaa myös lumessa liikkumisessa. Erilaiset lumi- ja jäälaadut heijastavat ultraviolettisäteilyä eri tavoin, ja erojen havaitseminen auttaa poron löytämään parhaat reitit lumella liikkumiseen.

Myös poron hajuaisti on erityisen hyvä: se haistaa paksun lumipeitteen alta parhaimman, eniten ravintoa sisältävän kohteen. Luulitko, että poro syö vain jäkälää? Ehei. Poron luonnollinen ravinto koostuu yli 350 ravintokasvista, joista noin 100 ovat tärkeimpiä.

Reenvetoa vai rokulia? Matkailuporoilla oma työvuorolista

Matkailuporot ovat porotilojen koulutettuja työntekijöitä. Yksi vetää mieluusti pitkää safaria, toinen juoksee lyhyttä rinkiä ja kolmas vaihtaa sujuvasti lajista toiseen. Matkailusesongin ajaksi poroille voidaan laatia työvuorolista, jonka avulla yksilöt saavat tasaisen määrän ajoja ja lepoa.

Poron koulutus matkailuporoksi kestää kahdesta neljään vuotta. Monivaiheiseen koulutukseen valitaan yksilöt jo niiden ensimmäisenä elinvuonna. Oppilasporon täytyy luottaa ihmiseen, kesyyntyä ja sallia kosketus. Koulutuksen päätteeksi poro voidaan tuoda rekisteröitäväksi Porotilamatkailu ry:n jokakeväiseen tilaisuuteen.

Matkailusesongin jälkeen osa matkailuporoista laiduntaa luonnossa ja osa laajoissa aitauksissa.

Poron hyvinvointi on porotilan hyvinvointia

Eläimet ovat Lapin matkailulle tärkeitä vetovoima- ja imagotekijöitä. Poro on pohjoisen eläimistä tunnusomaisin ja sen hyvinvointi kiinnostaa modernia matkailijaa Lapissa.

Porotilallisille heidän tärkeimpien työntekijöidensä hyvinvointi on elinehto. Ilman poroja ei ole yritystä. Porojen hyvinvoinnista huolehtiminen on paljon muutakin kuin ruokkimista ja työvuorojen suunnittelua – luontaiset virikkeet kuten ravinnon etsintä, sarvien kelominen ja laumaeläimen sosiaaliset suhteet pitää ottaa huomioon jokaisen yksilön kohdalla. Poroja stressaavia tilanteita tulee välttää: uusien vierailijoiden saapuessa täytyy miettiä hierarkiaa aitauksessa, sillä vanhemmat porot osaavat läsnäolollaan rauhoittaa nuorempiaan.

Porot, poronhoito ja porotilan elämä seuraavat pohjoisen luonnon vuosikiertoa ja vaihtelevia olosuhteita. Poroista ja niihin liittyvästä ihmisen elämäntavasta saat läjäpäin lisätietoa vierailemalla paikallisella porotilalla katselemassa, kuuntelemassa ja tunnustelemassa. Seuraavalla reissulla voita taas tutustua uuteen tilaan omine poroineen ja persoonallisuuksineen!

 

Lähde:  Porotilamatkailun uudet tuotteet -hanke / Puiston Penkki ja Lapin AMK