Tekemistä

Revontulten räiskettä

Utsjoki on yksi Suomen parhaista paikoista ihailla revontulia. Revontulet loistavat syyskuulta huhtikuulle ja valosaastetta on vähän. Myös valokuvauksellisesti Utsjoki tarjoaa upeat puitteet: kuinka olisi revontulikuva Tenojoelta tai aavalta Isonkivenvaaran tunturiylängöltä?

Kun on riittävän pimeää ja taivas pilvetön, voit nähdä ihmeellisen valoilmiön. Revontulet matkustavat välkkyen jopa kolmena yönä neljästä Utsjoen talvisella taivaalla. Sijaintinsa ja ilmastonsa puolesta Utsjoen kunnan alue on yksi parhaita ja todennäköisimpiä paikkoja kokea tämä mystinen luonnonilmiö. 

Revontulien tieteellinen nimi Aurora Borealis on peräisin 1600-luvulta. Nimi tarkoittaa pohjoista aamuruskoa. Suomalainen nimi revontulet kumpuaa vanhasta suomalaisesta uskomuksesta, jonka mukaan tulikettu huiskii hännällään kallioita tai tunturin kupeita sytyttäen hankauksen kautta kipunoita, revontulia. Saamelaisten vanhojen uskomusten mukaan revontulet syntyvät ketun huiskiessa hännällä hankia.

Revontulet syntyvät, kun auringon koronasta lähtee hiukkasvirta, aurinkotuuli, jonka varautuneet hiukkaset törmäävät maapallon ilmakehään. Hiukkaset jäävät maan magneettikentän vangeiksi ja kiertyvät kohti napa-alueita synnyttäen revontulet.

Revontulia tunnetaan muutamia erilaisia. Etäisesti sateenkaarta muistuttava itä–länsi-suuntainen kaari pohjoisella taivaalla on nimeltään Pohjan Portti. Taivaankansi voi olla jopa muutamassa sekunnissa revontulien peittämä.

Jos revontulimuodot ovat suoraan yläpuolellasi, näet revontulikoronan. Revontulikoronassa alhaalta ylöspäin suuntautuvat nauhamaiset rakenteet kuin sulautuvat yhteen taivaanrannassa. 

Paras katseluaika on iltakahdeksan aikaan, mutta jos uni ei vie mennessään ja maltat pysähtyä hetkeksi keskiyön tunneilla, on sinulla silloinkin suuri mahdollisuus nähdä tuo värien välkkyvä tanssi. Auroras Now! on Ilmatieteen laitoksen ylläpitämä avaruussääpalvelu, joka helpottaa revontulten havainnointia Suomessa.

Pohjoisella taivaalla revontulet loistavat useiden kuukausien ajan. Näyttävintä aikaa on vähäpilvinen kevättalvi, jolloin hiihtokelitkin ovat suotuisimmillaan. Suuntaa siis öiselle hiihto- tai patikointiretkelle – ja näe kuinka taivas välkehtii! Myös syksyn pimeät yöt ovat ovat erittäin hyvä ajankohta lähteä revontulien metsästykseen – eikä pakkanenkaan saa silloin bongaajaa hyytymään. Kaamosaikana revontulia voi nähdä jo iltapäivällä.

Paras tapa unohtumattomaan revontulikokemukseen on  revontuliretki paikallisen oppaan kanssa, joka osaa avustaa myös hienojen revontulikuvien ottamisessa ja tarvittaessa ajaa sinne, missä taivas on mahdollisimman kirkas.

Palveluksessasi

Majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat

Hotelli- ja ravintolapalvelut, lomamökit, ohjelmapalvelut, vuokravälineitä

0400-948210

Majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat

Lomamökit, ravintolapalvelut, ohjelmapalvelut, vuokravälineitä

0400 294 669

Majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat

Hotelli- ja ravintolapalvelut, lomamökit, ohjelmapalvelut, pubi

+35840 484 8171

Matkanjärjestäjän palvelut

Revontulimatkat

+358 40 728 0381

Majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat

Lomamökit, ravintolapalvelut, ohjelmapalvelut

040-7625 005

Majoitus

Lomamökit

+358443244280