Tekemistä

Tutustu saamelaiseen kulttuuriin

Hiljennä saamelaiskylissä

Utsjoki sijaitsee Saamenmaan sydämessä ja on Suomen ainoa saamelaisenemmistöinen kunta. Saamenmaa ulottuu Luoteis-Venäjältä Pohjois-Norjaan sekä Suomen ja Ruotsin Lappiin. Tällä alueella asuu Euroopan Unionin ainoa alkuperäiskansa ja he ovat asuttaneet näitä alueita ja kauan ennen valtioiden rajojen syntymistä.

Nykyään saamelaisia asuu Suomessa noin 10 000. Suomessa puhutaan kolmea eri saamen kieltä. Utsjoen alueella puhutaan pohjoissaamea, jota voitkin kuulla puhuttavan niin, kaupoissa, ravintoloissa kuin kylätaloillakin. Perinteisen saamenpuvun voit nähdä erilaisissa juhlissa ja tapahtumissa. Saamelaisten kansallispäivää vietetään 6. helmikuuta, jolloin lipputangoissa liehuu Saamen lippu.  

Saamelaisten tavallisimmat elinkeinot perustuvat kulttuuriin, omaan alueeseen ja sen luonnon monipuoliseen käyttöön. Perinteistä poronhoitoa harjoitetaan tunturiylängöillä ja jokisaamelaista kalastuskulttuuria Tenojokilaaksossa. Utsjoen kylissä kohtaat nykypäivän arkisen saamelaisuuden – elävän, näkyvän, kuuluvan, maistuvan ja käsinkosketeltavan. Saamelaisten historiasta alueella kertovat esimerkiksi Välimaan tila sekä Utsjoen kirkkotuvat.

Hyvä tapa oppia lisää saamelaisuudesta on matkailuyritystemme aktiviteettien kautta, joissa kerrotaan saamelaisten historiasta.  Perinteinen poroajelu on unohtumaton kokemus; se onkin ollut aikoinaan tapa liikkua alueella. Lisää paikalliskulttuurista ja lyhyen suomi-pohjoissaame -sanakirjan löydät täältä

Palveluksessasi

Majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat

Hotelli- ja ravintolapalvelut, lomamökit, ohjelmapalvelut, vuokravälineitä

0400-948210

Ohjelmapalvelut

Poro-ohjelmat, muut ohjelmapalvelut

040-541 3617
-

Majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat

Lomamökit, ravintolapalvelut, ohjelmapalvelut, vuokravälineitä

0400 294 669

Majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat

Hotelli- ja ravintolapalvelut, lomamökit, ohjelmapalvelut, pubi

+35840 484 8171