Reittikuvaus - Explore Utsjoki 33

Suomen pohjoisin kunta on vastakohtien ja äärimmäisyyksien paikka, jossa nautitaan niin pisimmästä yöttömästä yöstä kuin pisimmästä kaamoksestakin. Seikkaile monikielisten ja -kulttuuristen kylien välillä, yhdistä pyöräretkeen muita elämyksiä ja opi samalla nykypäivän saamelaiskulttuurista. Tulet huomaamaan, että Utsjoen kesässä yö on valoisampi, hiljaisuus syvempi ja ihmiset sydämellisempiä kuin missään muualla.

Tenonlaakson reitti kulkee Seututie 970:tä pitkin Karigasniemen, Utsjoen ja Nuorgamin kylien välillä hyvin harvaan asutulla alueella. Reitin yhteispituus Karigasniemeltä Nuorgamiin on 145 kilometriä. Reitin voi polkea kokonaan tai valita siitä mieleisensä osan tutkittavaksi. Reitti on täysin päällystetty ja vain vähän liikennöity. Mahtavat ylämäet tarjoavat haastetta ja palkitsevat pitkillä laskuillaan ja maisemillaan, joiden veroisia ei löydy mistään muualta Suomesta. Reitti on fyysisyydeltään keskivaativa. Se sopii pyöräilijälle, jolla on hyvä peruskunto ja joka on ehtinyt tottua satulan muotoiluun. Utsjoella pyöräilijän ei tarvitse pelätä niin isoja mäkiä tai niin kovaa liikennettä kuin Pohjois-Norjassa.

Reitti sopii poljettavaksi reippaasti parissa päivässä tai pienemmissä osissa nautiskellen, 3-4 päivässä. Utsjoella ei olekaan tapana hosua, ja kylissä kiireettömyyden todella aistii. Pyöräilyn lisäksi kannattaa tehdä muutakin. Haluaisitko ihastella Tenoa veneestä käsin? Se onnistuu Guossin, Wild Salmon Adventuresin, Lomakylä Vallen ja Nuorgamin Lomakeskuksen kanssa. Nouse tunturiin ihmettelemään hiljaisuutta ja maisemien avaruutta. Entä miten olisi melonta tai suppailu Tenolla tai Mantojärvellä? Tai vierailu porotilalla Utsjoen kirkonkylän tuntumassa? Myös kalaretki tunturijärvelle paikallisen oppaan kanssa on ainutlaatuinen elämys. Utsjoella on tilaa myös vain olla, sillä täällä luontoa on paljon ja ihmisiä vähän. 

Tenonlaakson reitti on osa Arctic by Cycle -reitistöä. Täältä löydät mm. GPX-reittijäljen ja lisää tietoa reitistä.  Tutustu myös muihin Arctic by Cycle -reitteihin. 

Reittikuvaus - Explore Utsjoki 32

Miten päin reitti kannattaa pyöräillä?

Jos haluat polkea myötävirtaan pohjoista kohti, matka kannattaa aloittaa Karigasniemeltä, monikielisestä parinsadan asukkaan kylästä. Karigasniemeltä Utsjoelle päin maisemat ovat myös vaikuttavimmat ja reitti huomattavasti kevyempi polkea. Karigasniemen kylältä löytyviä palveluita ovat lomakeskus Guossi, ravintola, K-Market ja Alko. Jos sinulla on aikaa, kannattaa viivähtää Karigasniemelläkin vähintään yksi yö ja vaikkapa patikoida yli 600 metrin korkeuteen kohoavalle Áilegas-tunturille tai suunnata veneretkelle Tenolle.

Suomen pohjoisin pyöräreitti lähteekin seurailemaan juuri Tenoa, kuuluisaa lohijokea. Paikallisille Tenojoki on ollut tärkeä ympäristönä ja lohenkalastuksen paikkana jo satoja vuosia, ja lohen pyyntitavat ovat säilyneet lähes muuttumattomina aikojen saatossa. Lisäksi Teno oli vielä 1960-luvulla tärkein liikenneväylä kylien välillä liikkumiseen ja tavaroiden rahtaamiseen, sillä tie Utsjoelta Nuorgamiin valmistui vuonna 1971 ja Utsjoelta Karigasniemelle vuonna 1983. Kesällä Tenoa pitkin kuljettiin pitkillä, kapeilla ja matalalaitaisilla veneillä, talvella kulkupeleinä olivat porojen vetämät ahkiot. Onpa Tenojoen jäällä järjestetty kelkkakisoja ja ravejakin.

Reittikuvaus - Explore Utsjoki 34

Tenonlaakson pyöräreitillä eksyminen on melko epätodennäköistä: suuntaa Karigasniemeltä Ylätenontielle ja jatka suoraan niin pitkään kuin voit. Ensimmäiset kolme kilometriä ovat kevyen liikenteen väylällä, minkä jälkeen reitti siirtyy autotien laitaan.

Reitin alussa matka taittuu mäntymetsän ja peltojen ympäröimänä, minkä jälkeen jokimaisemat avautuvat paremmin näkyviin. Reitillä vuorottelevat pitkähköt nousut ja laskut, tasaiset suorat ja mutkikkaat tieosuudet. Vasemmalla pilkahtelee Teno, ja tunturit tervehtivät pyöräilijää kaikista suunnista niin Suomen kuin Norjan puolelta. Hyvin nopeasti käy selväksi, että tällä reitillä saa polkea rauhassa omissa ajatuksissaan ja antaa katseen ja mielen levätä maisemissa. Vastaantulijoita tai asutusta ei juuri ole.

Reittikuvaus - Explore Utsjoki 35

Ensimmäinen kova nousu on 15 kilometrin kohdalla, minkä jälkeen seuraa mukavaa laskua Fierranjohkalle asti. Pidä ensimmäinen tauko laskun jälkeen 19,3 kilometrin kohdalla ja nautiskele hiekkarantamaisemista. 

Kotoisan ja tunnelmallisen yösijan tarjoaa Seitala, joka sijaitsee kolmisenkymmentä kilometriä Karigasniemeltä Utsjoelle. Seitalan pihapiiri on suuri ja maalaismainen ja aivan Tenon rannassa. Veden ääressä on runsaasti tilaa teltoille, tai voit valita myös mökkimajoituksen. Seitalassa pääsee rentoutumaan saunan löylyissä, täyttämään vesipullot ja latamaan sähköpyörän akkua. Varaus kannattaa tehdä etukäteen puhelimitse, katso lisätietoja Palvelut-sivultamme. 

Mikäli et pysähdy Seitalassa, sopiva paikka toiselle tauolle ja levähdykselle on Nuorpiniemen P-alue (Nuorbenjárga, 33 km Karigasniemeltä). Huolehdithan tauon jälkeen roskat mukaasi.

Reittikuvaus - Explore Utsjoki 39

Nähtävää reitin varrella

Karigasniemen ja Utsjoen välillä on pienempiä kyliä, kuten Dalvadas ja Nuvvus. Niiden kohdalle tullessa maisemat ovat erityisen mykistävät, ja yhtenä katseenvangitsijoista komeilee Nuvvos-Áilegas-tunturi. Se on hieno päiväretkikohde patikointiin. Tunturin tunnistaa kahdesta mastosta sen laella.

Mainio paikka kolmannelle tauolle on 54 kilometrin kohdalla Nuvvuksessa. Tällä taukopaikalla on myös pöytä ja penkit sekä polku alas joenvarteen. Myös yöpyminen on mahdollista, sillä Nuvvukselta noin kymmenen kilometriä Utsjoelle päin löytyy mökkimajoitusta. Voit myös kysellä venekyytiä mökeiltä Yläkönkäälle (n. 14km). Veneilyssä on aina turvallisuuden vuoksi säävaraus.

Reittikuvaus - Explore Utsjoki 42

Upea levähdys- ja valokuvauspaikka on Báktevárri, josta selkeällä säällä avautuu näkymä Norjan puolelle Rástegáisá-tunturille asti. Báktevárri on 73 kilometrin kohdalla ja se sopii myös edestakaiseksi päivälenkiksi Utsjoelta päin tultaessa. Báktevárrin kupeessa on Tenon Tunturituvat, jossa on majoitusta ja kahvila auki kesäkuun puolivälistä heinäkuun loppupuolelle asti. Tämä on myös oiva paikka sähköpyörän akun lataukselle, kunhan matkassa on oma laturi.

Utsjoen kirkonkylälle lasketellessaan pyöräilijä saattaa huokaista ihastuksesta nähdessään Saamen sillan piirtyvän edessään laakson pohjalla – tai huokaista helpotuksesta, varsinkin jos mittarissa on jo sata kilometriä yhtä soittoa. Noin 700 asukkaan Utsjoki on reitin kylistä väkimäärältään runsaslukuisin. Kylälle tultaessa reitti jatkuu suoraan Nuorgamiin päin. Ei kuitenkaan kannata kiirehtiä, sillä Utsjoella riittää nähtävää pitemmäksikin aikaa. Kirkkotuvat on historiallisesti kiinnostava ja kuvauksellinen kulttuurikohde Mantojärven rannalla, noin kuusi kilometriä kylältä etelään päin nelostietä pitkin. Voit myös virkistäytyä Nisulammen uimarannalla tai tutustua sen läheisyydessä olevaan 18-väyläiseen, Suomen pohjoisimpaan frisbeegolf-rataan. Jos omia kiekkoja ei sattunut mukaan, voit vuokrata niitä Lomakylä Vallesta.

Kylätalo Giisássa on paikallistenkin suosima kahvila, kirpputori ja käsityömyymälä. Ja jos kaipaat lisää reippailua, suuntaa jalan tai läskipyörällä kylän kupeessa kohoavalle Áilegas-tunturille. Sen päältä avautuu upea näkymä kirkonkylään, Tenonlaaksoon ja ympäröiville erämaa-alueille. Patikointiin on erinomainen mahdollisuus Utsjoen lähireiteillä. 1-2 päivän vaellus onnistuu vaikkapa Utsjoen retkeilyreitillä, jonka lähtöpiste on kirkonkylällä. Kylällä pääset myös uimahalliin ja kuntosalille. Kannattaa ehdottomasti piipahtaa myös Saamen sillalla, jonka puolivälissä on Suomen ja Norjan raja.

Reittikuvaus - Explore Utsjoki 38

Utsjoelta Nuorgamiin on matkaa noin 45 kilometriä. Mäet tuntuvat tällä osuudella maltillisemmilta ja liikennettä on aavistuksen enemmän kuin Karigasniemen suunnalla. Ensimmäinen tilaisuus tankkaamiselle ja yöpymiselle on kahdeksan kilometrin polkemisen jälkeen. Kahvihetki Aurora Holidaysin terassilla Tenonvarressa on vertaansa vailla.

Matkan edetessä ihastele Veahčabáktin putouksia ja piipahda tunnelmallisella Välimaan saamelaistilalla. Sorapäällysteinen Museotie on aikanaan muodostunut Alakönkään koskipaikan kiertoreitiksi. Varsinaisia pyöräilijöille suunniteltuja levähdyspaikkoja ei vielä ole, mutta esimerkiksi Alakönkään ja Boratbokcán kohdalla on taukoon sopivia levennyksiä ja maisemia.

Reittikuvaus - Explore Utsjoki 36

Parinsadan asukkaan Nuorgamissa huomio saattaa ensimmäiseksi kiinnittyä norjalaisten autojen määrään ruokakaupan parkkipaikalla. Norjaa tosiaan kuulee paljon ja rajakauppa on vilkasta. Reitti päättyykin valtioiden rajalle, EU:n pohjoisimpaan pisteeseen. Ei kuitenkaan kannata jäädä vain kylälle pyörimään, vaan tankkauksen tai hyvin nukutun yön jälkeen suunnata ylös päällystettyä Pulmankijärventietä. Nousu on raastava ja hikinen, mutta ylhäällä odottaa palkinto tunturiylängöille avautuvien näkymien muodossa. Hyväksi havaittu idea on pakata päiväreppuun kahvitermari ja eväät ja nauttia ne valitsemassaan kauniissa paikassa Pulmankijärventien varrella. Jos haluat oikoa jalkojasi enemmänkin, suuntaa Skáidejávrin reitille. Nuorgamilaiset matkailuyritykset tarjoavat myös opastettuja patikkaretkiä, veneretkiä Tenolle sekä melontaa Pulmankijärvellä ja -joella. Välinevuokraus onnistuu monipuolisesti eri aktiviteetteihin.

Näissä maisemissa on kuvattu myös menestyselokuva Sisu, ja osa lavasteistakin on vielä paikoillaan tien varrella.

Helteisenä päivänä Pulmankijärventiellä voi tuntua siltä, kuin polkisi Kreikassa mutkittelevia kapeita saaristoteitä. Kuin ulkomailla olisi! Ja jos haluat oikeasti ulkomaille, voit kätevästi jatkaa Norjan puolelle ja polkaista vaikka Jäämerelle asti.

Buorre mátki! Hyvää matkaa!

Reittikuvaus - Explore Utsjoki 37

Reittikuvaus - Explore Utsjoki 41

Miten sinne pääsee ja milloin kannattaa tulla?

Utsjoelle voi saapua omalla autolla, julkisilla – tai miksei pyörällä! Lähin rautatieasema on Rovaniemellä, mistä matkaa voi jatkaa bussilla. Ivalossa on bussinvaihto, ja Utsjoelle liikennöi JBus. Kannattaa soittaa etukäteen ja varmistaa pyöräsi paikka tässä bussissa (0400 291 582).  Aikataulut löytyvät VR:n ja Matkahuollon sivuilta.

Matka Utsjoelle sujuu mukavammin, kun pitää tauon Inarissa saamelaismuseo Siidassa. Virittäydy pohjoisen tunnelmaan kuuntelemalla utsjokisia artisteja. Ota soittolistalle ainakin Hildá Länsman, Ulla Pirttijärvi, Ailu Valle, Niillas Holmberg, Yungmiqu ja Jezebro. 

Tenonlaakson reitti ei ole rengasreitti, mikä tulee huomioida, jos saavut autolla ja tarvitset autonsiirtopalvelua lähtöpaikasta lopetuspaikkaan. Tätä ja tavaroiden- ja pyöränsiirtoa tarjoavat taksiyrittäjät sekä ennakkovarauksella monet matkailuyrityksistä, muun muassa Lomakylä Valle, Lomatärppi, Nuorgamin Lomakeskus ja Aurora Holidays. Edullisin ratkaisu voi olla se, että ajaa autolla suunniteltuun lopetuspaikkaan. Sieltä sinut ja pyöräsi voidaan siirtää reitin aloituspisteeseen. Tämä onnistuu yleensä yhdellä kuskilla ja yhdellä autolla.

Karigasniemeltä ja Nuorgamista on bussiyhteys Utsjoelle ja päinvastoin, ajantasaiset aikataulut voit tarkistaa Matkahuollon sivuilta.

Paras aika pyöräilylle on yleisesti ottaen kesällä, mutta kahdeksan vuodenajan kunnassa kaikilla kuukausilla on omat parhaat puolensa. Esimerkiksi kesäkuun alkupuoli voi olla vielä viileähkö, mutta silloin ei ole hyttysiä. Yöttömän yön taianomaisuudesta saa nauttia toukokuun puolivälistä heinäkuun loppuun asti. Toisaalta syyskuussa Utsjoella pääsee kokemaan upean ruskan! Vai olisiko talvipyöräily revontulten alla sittenkin sinun juttusi?

Reittikuvaus - Explore Utsjoki 44

Turvallisuus reitillä

Tenonlaakson reitti kulkee melko kapean autotien oikeassa laidassa eikä pyöräilyä varten ole omaa piennarta. Vaikka tie onkin harvakseltaan liikennöity, varovaisuutta tulee silti noudattaa. Joissakin kohdissa reittiä nettiyhteys toimii huonosti. Pyöräilijän on hyvä myös huomioida, että reitillä sääolosuhteet saattavat vaihdella nopeastikin. Sadekuurot eivät ole epätavallisia, ja arktisella alueella voi olla yllättävän raikas keli keskikesälläkin.

Aina kaikki ei suju niin kuin oli suunnitellut. Ennen reitille lähtöä kannattaa tallentaa puhelimeen taksien ja majoittajasi puhelinnumerot, niin voit soittaa apua myräkän yllättäessä tai pyörän hajotessa. Huomaathan kuitenkin, ettei haku reitiltä sisälly majoituksen hintaan. 

Reitillä liikkuu kesäisin paljon poroja ja ne saattavatkin hetken jolkottaa pyöräsi vierellä. Porot ovat suloisia ja kesyn oloisia, mutta ethän silti lähesty tai häiritse niitä.

Reittikuvaus - Explore Utsjoki 43