Tietoa koronaviruksesta

Toivomme, että kuntaan muualta saapuvat henkilöt muistaisivat koronalta suojautumisen perusohjeet: huolellisen käsi- ja yskimishygienian, turvavälit sekä kasvomaskin käytön. Matkalle ei tulisi lähteä sairaana. Omaa tartuntariskiä voi pienentää välttämällä sosiaalisia tilanteita ennen matkaa. Tällaisia ovat tilanteet, joissa kokoontuu paljon ihmisiä ja joissa ei voida pitää turvavälejä, tästä esimerkkinä iltaravintolat, kauppakeskukset ja ryhmäharrastukset.

Jos vierailet hoivakodissa tai tuetun asumisen yksikössä asuvan riskiryhmään kuuluvan läheisen luona, on tärkeää noudattaa tarkkaan henkilökunnan ohjeita. Ohjeet vierailuihin Utsjoen terveyskeskukseen, vuodeosastolle, Dorvuun, Seitakartanoon sekä ASPA-koti Goahtiin löytyvät myös sivun lopusta.

Jos suuntaat loman viettoon Utsjoelle, muista noudattaa täällä ollessasi seuraavia koronaturvallisuuskäytänteitä:

1. Hakeudu testiin

Jos sairastut Utsjoella, hakeudu heti vähäisimmistäkin oireista (mm. kurkkukipu, nuha, yskä, lämpöily, vatsakivut, ripuli, maku- ja hajuaistin muutokset) lähimpään testauspisteeseen ja pysy eristyksessä, kunnes saat tiedon testituloksesta. Ohjeet testiin hakeutumiseen Utsjoella löydät täältä.

2. Pidä turvavälit

Pidä turvaväliä esimerkiksi kaupoissa ja muissa julkisissa sisätiloissa. Vältä joukkokokoontumisia.

3. Käytä kasvomaskia

Kasvomaskisuositus on voimassa kaikissa julkisissa sisätiloissa, joissa ei voida pitää turvaväliä (joukkoliikenne, kaupat, ravintolat, kirjasto, yleisötapahtumat ja -tilaisuudet). Lisäksi riskiryhmään kuuluville ja heitä tapaaville suositellaan kasvomaskin käyttöä aina, kun ei voida pitää turvaväliä.

4. Yski oikein

Yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai omaan hihaan.

5. Pidä huolta käsihygieniasta

Huolehdi käsien pesusta tai käsien desinfektiosta useasti päivässä. Pieni käsidesipullo kulkee kätevästi taskussa!

6. Seuraa tilannetta

Seuraa koronavirustiedotusta. Utsjoen kunta tiedottaa tilanteesta sekä nettisivuillaan että Facebook-tilillään. Tutustu myös Lapin tilanteeseen sekä alueen suosituksiin ja rajoituksiin.

+ Lisäksi, lataa puhelimeesi Koronavilkku. Jos Koronavilkku hälyttää mahdollisesta altistumisesta, toimi sen antamien ohjeiden mukaan.

 

VÄLITETÄÄN KORONATURVALLISUUDESTA YHDESSÄ!